Du behöver
- 1/2 paket (25 g) jäst
- 5 dl ljummet vatten
- 1 tsk salt
- 1 msk olja
- 1/2 påse (125 g) katrinplommon
- 1 äpple (ca 150 g)
- 5 dl rågsikt
- ca 9 dl vetemjöl
Gör så här
1
                Smula jästen i en degbunke. Häll i vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt salt och olja.
            
2
                Skär katrinplommonen i smala strimlor och det urkärnade äpplet med skal i pyttesmå tärningar. Blanda ner i degspadet.
            
3
                Arbeta ner rågsikten först, därefter allt vetemjöl till en ganska lös deg. Låt den jäsa under bakduk och plast till dubbel storlek, cirka 1 timme.
            
4
                Knåda samman degen och dela den i tre lika stora delar som trillas ut till längder om cirka
            
5
                70 cm. Ta lite vetemjöl på bakbordet om så behövs. Fläta ihop längderna till en längd som viras ihop i en rund form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Det kan vara bra med ett tillklippt bakpapper i botten på formen. Jäs under bakduk och plast cirka 45 minuter. Grädda på nedre falsen i ugnen i 200 grader cirka 40 minuter. Sätt in en plåt högst upp i ugnen som värmeskydd om brödet börjar bli för mörkt mot slutet av gräddningstiden.
            
6
                Ta ut brödet och pensla genast ytan med lite kallt vatten. Ta det försiktigt ur formen och låt svalna på galler.
            
7
                Brödet mår bra av att mogna till dagen efter innan det skärs i skivor. Bred skivorna och strö på färska timjanblad som enda pålägg.
            

 
                             
                             
                            









 
                             
                             
                             
         
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                             
                            










 
                             
                             
                            








 
                             
                             
                            






