Du behöver
- 1 skiva lax ca 250 g
- 0.5 l vatten
- 0.5 msk salt
- 1 st lök liten skivad
- dillstjälkar några
- 4 st lax ca 200 g
- 2 dl crème fraîche
- 1.5 krm salt
- 1/2-1 krm svartpeppar
- 3 st gelatinblad
Till uppläggning:
lite isbergssallad
citron bitar, skivor eller klyftor
Gör så här
1
Skrapa bort fjäll från laxskivan och spola av den.
2
Koka upp vatten med salt, lök och dillstjälkar. Lägg i laxen och sjud den genomkokt på svag värme, cirka 10 minuter. Låt den kallna i spadet i kastrullen, sänkt i kallt vatten.
3
Ta upp laxen. Rensa bort skinn och ben.
4
Fäst plastfoliebitar, stora nog att kunna vikas över moussen, i fyra portionsformar.
5
Klä sedan varje form med en rökt laxskiva. Skär bort (men spara) lax som hänger över kanten.
6
Kör den kokta laxen och kvarvarande rökt lax som hastigast i matberedare – men inte så att det blir mosigt.
7
Blanda för hand den finfördelade laxen med crème fraîche och smaka av med salt och peppar.
8
Blötlägg och smält gelatinbladen enligt paketråd.
9
Rör ner det avsvalnade gelatinet i laxblandningen. Fördela den i de klädda formarna, vik över plastfolien och låt dem stå kallt 4-5 timmar tills moussen stelnat.
10
Lyft upp mousserna med hjälp av plastfolien och stjälp upp på assietter.
11
Lägg sallad runtom. Garnera med citron.
Fler exempel på entrérätter hittar du om klickar på länkarna nedan!