Du behöver

  • 1 skiva lax ca 250 g
  • 0.5 l vatten
  • 0.5 msk salt
  • 1 st lök liten skivad
  • dillstjälkar några
  • 4 st lax ca 200 g
  • 2 dl crème fraîche
  • 1.5 krm salt
  • 1/2-1 krm svartpeppar
  • 3 st gelatinblad

Till uppläggning:

lite isbergssallad
citron bitar, skivor eller klyftor

Gör så här

1
Skrapa bort fjäll från laxskivan och spola av den.

2
Koka upp vatten med salt, lök och dillstjälkar. Lägg i laxen och sjud den genomkokt på svag värme, cirka 10 minuter. Låt den kallna i spadet i kastrullen, sänkt i kallt vatten.

3
Ta upp laxen. Rensa bort skinn och ben.

4
Fäst plastfoliebitar, stora nog att kunna vikas över moussen, i fyra portionsformar.

5
Klä sedan varje form med en rökt laxskiva. Skär bort (men spara) lax som hänger över kanten.

6
Kör den kokta laxen och kvarvarande rökt lax som hastigast i matberedare – men inte så att det blir mosigt.

7
Blanda för hand den finfördelade laxen med crème fraîche och smaka av med salt och peppar.

8
Blötlägg och smält gelatinbladen enligt paketråd.

9
Rör ner det avsvalnade gelatinet i laxblandningen. Fördela den i de klädda formarna, vik över plastfolien och låt dem stå kallt 4-5 timmar tills moussen stelnat.

10
Lyft upp mousserna med hjälp av plastfolien och stjälp upp på assietter.

11
Lägg sallad runtom. Garnera med citron.


Kommentar:
Fler exempel på entrérätter hittar du om klickar på länkarna nedan!