Du behöver
- 2 st vitlök
- 2 dl svarta oliver starka med kärnor
- 3 dl gröna oliver stora med kärnor
Marinad:
4 dl olivolja
1.5 dl vitvinsvinäger
3 st chilipepparfrukt små röda
3 st kvistar rosmarin
Gör så här
1
Börja med marinaden. Häll den i en glasburk med lock som rymmer cirka 1 liter.
2
Dela vitlökarna i klyftor men skala dem inte. Lägg dem i en kastrull. Häll på kallt vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka i 2-3 minuter. Slå av vattnet och fyll på med kallt vatten. Kläm nu bort skalen, det brukar gå mycket lätt, och skär bort rotfästet. Lägg klyftorna allteftersom i marinaden.
3
Fyll på med svarta och gröna oliver. Skär först en skåra i oliverna, om de inte redan är snittade. Fyll på med mer olivolja om inte marinaden täcker.
4
Vänd burken försiktigt då och då så att oliver och vitlök blandas med marinaden.
5
Låt den stå och dra på svalt ställe i åtminstone 6 timmar, gärna längre.