Du behöver

Sockerkaka:

2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
45 g margarin (flytande eller smält)
1 dl mjölk (går bra med mellanmjölk)

Fyllning:

0.5 kg äpplen (men de flesta äpplen går bra)
2.5 msk strösocker
kanel (snåla inte)

Gör så här

1
Värm ugnen till 175 grader.

2
Smöra och bröa en rund (cirka 24 cm i diameter) form med löstagbar kant.

3
Skala äpplena (det skall vara mycket äpplen! Gärna fem stora gröna) och skär dem snabbt i tunna skivor i matberedare. Blanda med socker och kanel (rikligt) och låt äpplena stå och safta sig medan du fortsätter:

4
Gör sockerkakssmeten: Vispa ägg och socker pösigt. Blanda bakpulver och mjöl. Blanda mjölk och fett. Blanda äggvispet med mjölblandning och mjölkfett, rör det försiktigt slätt.

5
Varva sen äppelskivor och sockerkakssmet i formen: tunt lager smet, hälften av äpplena, en tredjedel smet och sen resten av äpplena och slutligen det sista av smeten. Jämna till litegrann, men smeten fördelar sig bra.

6
Grädda cirka 45 minuter i mitten eller nedre delen av ugnen. Prova med sticka.


Kommentar:
Det här är ett läsarrecept som inte är provlagat av Icakurirens matredaktion.