Du behöver

  • ca 400 g rensad strömming
  • 2 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • Till uppläggning:
  • olika sorters sallat, t.ex. ekblads-, frisée- och mâchesallat
  • Senapsvinägrett:
  • 3 msk matolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk brunt krossat senapsfrö
  • 1-2 tsk osötad dijonsenap
  • På strömmingen:
  • 1-2 msk crème fraîche
  • 1/2-1 tsk osötad dijonsenap

Gör så här

1
Skölj strömmingarna, dra loss filéerna från skinnet och låt dem rinna av väl. Lägg ut filéerna på ett fat. Blanda salt och socker och strö över strömmingen. Låt den stå kallt några timmar och bli lätt gravad.

2
Skölj och torka (på handduk) sallat till uppläggning och blanda allt till senapsvinägretten.

3
Fördela sallatssorterna i mitten på fyra tallrikar. Droppa lite senapsvinägrett över och runt om sallaten i en smal sträng.

4
Torka de gravade filéerna torra och halstra/stek dem i (plastbelagd) stekpanna utan fett och på hög värme.

5
Fördela filéerna på respektive sallatsbädd. Blanda/smaka av crème fraîche med senap och ringla i smala stråk över strömmingen.


Kommentar:
Den här rätten serveras på Brasserie Britto i Linköping.