Du behöver

  • 1 kg strömming hel
  • 3 tsk salt

Sås:

2 msk lök eller silverlök
2 msk paprika finhackad grön
2 msk persilja finhackad
1.5 dl olivolja
1.5 msk rödvinsvinäger

Sallad:

3 st bifftomat tunt skivade
2 st morötter fint rivna

Gör så här

1
Rensa och skölj strömmingarna. Låt ryggbenet sitta kvar. Gnid in fiskarna med salt. Lägg dem i ett halster och grilla ett par minuter på varje sida över glödande kol. Eller hetta upp en gjutjärnsstekpanna och lägg i strömmingarna när pannan är riktigt het. Vänd fiskarna tills de blir brunsvarta på båda sidor. De är färdiga när ryggbenet lätt lossnar från köttet. Ett annat tecken är att ryggfenan lätt kan ryckas bort.

2
Blanda ingredienserna till såsen och låt den mogna en halvtimme. Såsen skedas över strömmingarna på tallriken, liksom över den enkla salladen av tomater och morot. Brytbröd därtill.

3
Blir det sås över kan den sparas i svalskåpet och användas som salladsdressing senare.