Kan mjölk vara skadligt?

Jag har på senaste tiden läst att mjölk och framförallt mjölkproteinet kasein ska vara skadligt för kroppen. Som jag förstår det ska det öka risken för bland annat cancer och hjärt- och kärlsjukdomar, samt förvärra symtomen vid läckande tarm. Jag undrar hur väl detta stämmer, och i så fall när det blir skadligt? Är det när man konsumerar stora mängder mjölkprodukter eller räcker det med ca 2 dl yoghurt eller filmjölk per dag för att det ska vara illa?
Ylva

Svar:

Studier om mjölks eventuella negativa hälsoeffekter är, skulle jag säga, för få för att vi ska utesluta mjölk ur kosten. Mjölk är ett näringsrikt livsmedel som ger oss många viktiga ämnen: protein, vitaminer och mineraler. Men som med alla livsmedel ska vi inte överdriva konsumtionen. 2–5 dl mjölk per dag är en lagom mängd. Tillsammans med frukt, grönsaker, baljväxter, fullkornsprodukter, fisk, kyckling, nötter och olja äter vi en bra kost som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom och cancer. De kostråd som ges för att minska risken för cancer är att begränsa intaget av rött kött, framförallt processat kött, och vara återhållsam med socker, söta drycker och alkohol.

Viveca Annell