Vinn en riktigt god fiskmiddag – så tävlar du
Nu kan du tävla med Norges Sjömatråd och vinna alla ingredienserna till en riktigt god skrei-middag. Sugen på att tävla? Tävlingen hittar du längst ner i den här artikeln. Lycka till!
Det har inträffat så länge norrmännen kan minnas. Varje år vandrar torsken från Barents hav ner till den nordnorska kusten för att leka.
Under den länga färden genom kallt, klart vatten och hårda strömar, blir torsken muskulösare och får ett fastare, vitare och mer delikat kött. Väl framme vid sitt mål kallas den för skrei.
Världens största torsk-bestånd
Den norska delikatessen kommer från världens största torskbestånd i Barents hav. Därifrån ger sig runt en halv miljard torskar iväg för att leka kring framför allt Lofoten. Ungefär 90 procent återvänder sedan till betesmarkerna i Barents hav.
Grönt ljus från WWF
Beståndet är hållbart och tillväxten god. Detta tack vare de norska myndigheternas omsorgsfulla förvaltning. Skrei-fisket har även grönt ljus från WWF i Norge och hela landets torsk-fiske är certiferat av MSC (Marine Stewardship Council).
– En stor del är dessutom KRAV-certiferat. Så skrei kan du alltid äta med gott samvete, säger Line Kjelstrup på Norges Sjömatråd.

En riktig delikatess
Hon berättar att den norska delikatessen kan serveras både på festen och till vardags, för att sätta extra guldkant på en vanlig tisdagsmiddag.
Råvaran håller mycket hög kvalitet och är dessutom enkel att tillaga – den passar därför såväl hemmakocken som mästerkocken.
Så lyckas du med skrei-middagen
Överlag steker många fisk för hårt. För att lyckas med din skrei-middag är det därför viktigt att vara noga med graderna.
– Det har aldrig simmat en torr fisk i havet. Fisken blir torr av för hög värme i ugnen eller stekpannan. Saftig fisk smakar bäst, så håll koll på temperaturen, säger Line Kjelstrup.
För att sedan ta reda på den perfekta tillagningstiden är bästa tipset att testa. Den riktiga fingertoppskänslan får du efter hand – men ett tidtagarur och en stektermometer är bra att ha hemma. Rekommendationen är en innertemperatur på 40-44 °C.
Sugen på norsk skrei? Här hittar du flera goda recept.
Skrei med chorizo
I det här receptet möter skreiens milda, fräscha smak chorizons styrka. En garanterad middagsfavorit.

Du behöver:
800 g norsk skrei-filé 1 dl salt
1 l vatten
1 msk solrosolja
200 g chorizo
2 stjälkar persilja
1/2 granatäpple
1 citron
Potatismos
800 g potatis
2 dl mjölk
2 msk smör salt och peppar
Gör så här:
• Sätt ugnen på 200°C.
• Skär skrei-filén i portionsbitar.
• Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl ner. Lägg i filén och låt den
ligga och dra 15 minuter.
• Lyft sedan upp fisken och torka av den med hushållspapper.
• Stek skreien i solrosolja med skinn- sidan nedåt i en het stekpanna tills skinnet blivit brunt, ca 3 minuter.
• Lägg skrei-bitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan uppåt och tillaga i ugnen tills fisken är färdig, ca 3 minuter (innertemperatur 40–44°C).
• Stek chorizon frasig i fettet från skreien. Strimla persiljan och ta ur granatäpplekärnorna. Riv sedan citronskalet och blanda ihop.
Potatismos
• Skala potatisen och skär den i skivor.
• Koka potatisen mjuk, mosa och rör i mjölk och smör till du får en lagom konsistens.
• Smaka av med salt och peppar.
Servera skreien tillsammans med den skurna chorizon på en bädd av granatäppleblandningen. Lägg en klick potatismos bredvid.
Stekt skrei med ägg och kapris
Den här rätten är inte bara god och lätt att laga. Den blir också vacker på tallriken. Smaklig måltid!

Du behöver:
800 g norsk skrei-filé 1 msk salt
solrosolja
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
2 ägg
100 g norska räkor, skalade 150 g smör
1 schalottenlök
3 msk kapris
2-3 tsk citronsaft
salt och peppar
pepparrot
Gör så här:
• Skär skrei-filén i portionsbitar och strö över salt. Låt dra i 7 minuter.
• Skölj av och torka fisken. Värm solrosoljan i stekpannan, lägg i filén och stek tills den är nästan genomstekt, ca 6–7 minuter.
• Vänd sedan fisken och stek den 1–2 minuter på den andra sidan.
• Tillsätt smör och vitlök i stekpannan mot slutet av stektiden och ös smöret försiktigt över skrei-filén.
Kaprissmör:
• Bryn smör och schalottenlök lätt, tillsätt kapris och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Ägg:
• Koka äggen i 7 minuter.
• Skala och riv äggen med rivjärn – först på den grova sidan sedan på den fina sidan av rivjärnet.
• Lägg ut en plastfilm och forma de rivna äggen till en cylinder. Rulla och pressa ihop.
• Lägg cylindern i kylen en timme så den sätter sig, skär upp.
Servera skreien på en bädd av riven pepparrot. Toppa med räkor och kaprissmör. Placera skivor av de rivna äggen brevid på tallriken.
Vinn en riktigt god fiskmiddag – så tävlar du

Nu kan du tävla med Norges Sjömatråd och vinna alla ingredienserna till någon av recepten ovan så att du kan bjuda på en riktigt god skrei-middag. Svara på frågan nedan och skriv en motivering till vem du skulle vilja bjuda på en lyxig middag och varför. Lycka till!