Frisk i vinter med D-vitamin

Det finns många huskurer mot snuva, hosta och halsont. De flesta har inte så stor vetenskaplig grund, men nu har forskarna sett att tillskott av D-vitamin kan hjälpa.

När mörkret och kylan lägrar sig kommer förkylningen ofta som ett brev på posten. Orsakerna är flera: vi trängs inomhus, fler förkylningsvirus cirkulerar och några trivs bättre i kyla. Men under senare år har också en annan förklaring fått allt mer vetenskapligt stöd – att vi nordbor ofta har låga D-vitamin-nivåer under vinterhalvåret.
– D-vitamin trimmar vårt immunförsvar så att det blir vassare och reagerar bättre. Bland annat ökar bildningen av ett kroppseget antibiotikum som dödar bakterier och virus, säger Peter Bergman, docent och läkare vid Karolinska institutet.

Precis på gränsen

Flera studier visar att personer med låga nivåer av D-vitamin oftare blir förkylda och insjuknar i influensa. Det verkar också löna sig att ta D-vitamintillskott.
I en färsk studie som gjorts av Peter Bergman och hans medarbetare ingick 140 infektionskänsliga personer, som varit förkylda mer än 42 dagar om året. De fick antingen D-vitamin eller placebopreparat under ett års tid. Det visade sig att antalet förkylningsdagar minskade med 23 procent och antibiotikaförbrukningen med 60 procent bland dem som fick D-vitamin, jämfört med placebogruppen.
– Från början hade försökspersonerna samma D-vitaminnivåer som stockholmare i genomsnitt under vinterhalvåret, cirka 50 nanomol per liter blod. Det är på gränsen till vad som anses lågt. Halva befolkningen ligger alltså under denna nivå delar av året, men än vet vi inte säkert vad det betyder för hälsan, säger Peter Bergman. 
Även andra studier visar på liknande skyddseffekter av D-vitamin mot förkylning.
– Jag tycker att det idag finns ganska bra vetenskapligt stöd för att rekommendera ett tillskott med D-vitamin för dem som åker på många och segdragna förkylningar, säger Peter Bergman. Däremot tror jag knappast att det gör någon nytta för dem som bara får en till två förkylningar om året, det är normalt.

Högre doser

Men forskningen är inte entydig.
– Det finns också studier som inte visar att D-vitamin skyddar mot förkylning, vilket kritikerna brukar peka på. I dessa studier har försökspersonerna ofta haft högre D-vitaminnivåer från början eller fått enstaka, höga doser av D-vitamin med någon månads mellanrum, vilket verkar ge en sämre skyddseffekt, säger Peter Bergman.
På Immunbristenheten vid Huddinge sjukhus, där han arbetar, rekommenderas D-vitamintillskott på 40–50 mikrogram per dag åt infektionskänsliga. Det är ungefär fyra gånger rekommenderat dagsbehov,
men långt under den nivå när D-vitamin börjar bli giftigt.

Inga biverkningar
 

Patienternas reaktioner på tillskotten är blandade.
– En del märker en tydlig förbättring, andra inte. Man kan också uppleva andra positiva effekter av D-vitamintillskott, som att man blir piggare och mindre nedstämd. Dessa effekter är dock inte tillräckligt väl studerade för att man ska kunna dra några säkra slutsatser. Vi har inte sett några biverkningar eller negativa effekter av D-vitamin, vilket är viktigt att påpeka.
Peter Bergman tycker gott att man kan prova D-vitamin på egen hand om man är infektionskänslig.
– Men gå gärna till vårdcentralen och kolla D-vitaminnivån först. Och undvik absolut att köpa D-vitaminprodukter på nätet. De kan vara dåligt kontrollerade och man riskerar att de innehåller för mycket eller för lite av vitaminet.
Däremot verkar inte D-vitamin ha någon lindrande effekt när man väl har blivit förkyld.
– I vår studie såg vi en skyddseffekt först efter tre månader. Så troligen måste man äta vitaminet under hela vinterhalvåret. Idag finns inget stöd för en omedelbar, behandlande effekt, utan det är den förebyggande effekten som undersökts vetenskapligt.

 Av Eva Olsson

Vi får i oss för lite D-vitamin

  • D-vitamin behövs bland annat för skelettets uppbyggnad och för immunförsvarets funktion.
  • 10 mikrogram/dag är rekommenderat intag av D-vitamin för barn och vuxna upp till 74 år, 20 mikrogram/dag för äldre personer.
  • Kvinnors intag ligger på 6,4 mikrogram/dag och mäns på 7,6 mikrogram, alltså klart under rekommenderat. 
  • Övre säkra gränsen för D-vitaminintag är 100 mikrogram/dag. 
  • Bra källor i maten är fet fisk, ägg och mjölkprodukter.

Källa: Näring och hälsa av Ulla Johansson (Studentlitteratur)

7 sätt att lura snuvan

Gurgla halsen, äta vitlök eller skölja näsan? Här är tipsen som kan förebygga eller lindra förkylning.
1 Tvätta händerna regelbundet. Ofta smittar vi oss själva med förkylning genom att få virus på händerna och föra dem till ögon eller näsa.
2 Echinacea, röd solhatt, är ett växtbaserat läkemedel för lindring av förkylningsbesvär, det finns under flera varumärken. Echinacea kan lindra och förkorta förkylningen med någon eller några dagar, enligt flera studier.
3 Även tillskott med zink kan lindra och förkorta förkylningar.
4 Probiotika, tillskott eller mat med nyttiga bakterier, kan ge färre eller kortare förkylningar, visar en handfull studier på barn och vuxna. “Probi-frisk” är ett probiotiskt kosttillskott avsett för att minska risken för förkylning.
5 Att skölja näsan med saltvatten kan lindra förkylningssymtom som snuva och nästäppa. Ett alternativ är nässprej med olja eller saltlösning.
6 Vitlök är en populär huskur som börjar få vetenskapligt stöd. Några studier visar att folk som äter vitlökstabletter får färre eller kortare förkylningar.
7 Honung kan lindra hosta och förbättra nattsömnen hos förkylda barn. Men observera att honung inte ska ges åt barn under ett år.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top