Vi kämpar mot cancer

Alla kan bidra i kampen mot cancern. Charlotta Dabrosin, Gunilla Linderoth och Madelaine Edholm gör det på helt olika sätt.

“Min cancerforskning är en liten pusselbit”

Det var som gynekolog Charlotta Dabrosin började intressera sig för bröstcancerforskningen.

– Jag skrev ut östrogen till kvinnor i klimakteriet och p-piller till yngre kvinnor och funderade över vilka effekter

Vi kämpar mot cancerCharlotta Dabrosin

Ålder 53 år.
Familj Gift. Två vuxna barn.
Bor Linköping.
Gör Professor i onkologi vid Linköpings universitet. Forskar kring nya biologiska mål för prevention och behandling av bröstcancer.

könshormoner kunde ha på brösten. Det var den enda fråga patienterna ställde som jag inte kunde svara på. Jag började intressera mig för hur östrogen – både det som finns naturligt i kroppen och det vi tillför – påverkade uppkomsten av bröstcancer, berättar hon. 
Charlotta Dabrosin har forskat kring bröstcancer i 20 år och utfört en mängd studier. Hon är i dag professor i onkologi vid institutionen för experimentell medicin vid Linköpings universitet.
– Att forska är ett idogt arbete och varje forskare bidrar med sin lilla pusselbit. Det är sällan det handlar om några stora genombrott. Sakta för vi alla forskningen framåt.

I dag vet forskarna att risken att få bröstcancer bland annat påverkas av den totala mängd könshormoner kvinnan utsätts för under sitt liv. Tidig pubertet och sent klimakterium räknas till exempel som riskfaktorer.
Just nu studerar Charlotta Dabrosin hur könshormonerna styr mikromiljön i bröstet.
– Hur samspelar cancercellen med den omgivande vävnaden? Vad är det som gör att cancern verkligen bryter ut?
De långsiktiga målen är att hitta sätt att förebygga bröstcancer och att få fram nya behandlingsalternativ. I dag behandlas majoriteten av alla kvinnor med bröstcancer med så kallat antiöstrogen, som stänger av östrogenproduktionen och kan ge biverkningar som påminner om klimakteriebesvär. 
Vad är viktigast i kampen mot bröstcancer?
– Ihärdigt arbete och massvis med pengar till forskningen. Överlevnaden i bröstcancer ökar, men tyvärr även antalet kvinnor som drabbas. Vi måste lära oss mer om vad det beror på.

 

“Jag samlar in pengar med min mc”

Gunilla Linderoth, 51, hade länge funderat på ett sätt att bidra till bröstcancerforskningen.
– Mina barns farmor, min före detta svärmor, dog i sjukdomen

Vi kämpar mot cancerGunilla Linderothe

Ålder 51 år.
Familj Sambon Per Bertilsson, barnen Johanna och Sara samt bonus-barnen Pernilla och Caroline.
Bor Balsby utanför Kristianstad.
Gör Samlar in pengar till bröstcancerforskningen och vården av kvinnor med bröstcancer.

2007 och jag såg hur fruktansvärd den var. Ingen ska behöva lida så. Jag kände starkt att jag ville göra något, säger hon.
För Gunilla, som säljer ostvax på ett livsmedelsföretag, kändes det mest naturligt att “gräva där hon stod”.
– Jag hade en idé om att låta färga ostvaxet rosa och sälja rosa ostar. Jag kontaktade ett mejeri, men det blev aldrig något just då. 
När hennes granne, Tuttan Erlvik, arrangerade en mc-kortege för tjejer till förmån för bröstcancerforskningen och cancerrehabiliteringen tackade hon ja direkt. 
– Tuttan och jag körde redan motorcykel ihop i tjejgruppen Vägbulorna. Det kändes självklart att ställa upp.
Arrangemanget Rosa tjej mc-kortege fick stor uppmärksamhet och i år var det tredje gången de rosaklädda tjejerna, några med flätor på hjälmarna, körde från Tydingesjöns camping till Kristianstad, där insamlingen ägde rum.
– Det är så häftigt att ha en massa rosa ryggar framför sig och ett pärlband av hojar bakom sig, säger Gunilla Linderoth som själv kör en Kawazaki Z800.
Utmed vägkanten brukar det stå en massa människor och vinka.
– Alla är positiva och lägger gärna både femtiolappar och hundralappar i våra bössor.
I årets kortege körde 155 motorcyklar och mer än 30 000 kronor samlades in till förmån för Bröstcancerföreningen Victoria Östra Skåne och cancerrehabiliteringscentrumet Ly­dia­gården i Höör.
Vad är viktigast i kampen mot bröstcancern?
– Att hitta ett botemedel. Cancer drabbar inte bara den som är sjuk, utan alla runtomkring. Det har jag upplevt på nära håll.

 

“Jag hjälper cancersjuka att må lite bättre”

Madelaine Edholms engagemang för cancerdrabbade kvinnor väcktes på jobbet. Kosmetik-företaget hon arbetade på stöttade projektet Look good, feel better, LGFB, som arrangerar kurser i hudvård och makeup för kvinnor med cancer.

Vi kämpar mot cancerMadelaine Edholm

Ålder 35 år.
Familj Maken Robert.
Bor Lidingö, Stockholm.
Gör Projektansvarig för Look good, feel better som håller kostnadsfria kurser i hudvård och make up för kvinnor med cancer.

– Jag tyckte att det var ett fantastiskt projekt och när jag fick jobb på en PR-byrå tog jag LGFB som gratiskund. Jag ville så gärna hjälpa till, säger hon.
Efter några år fick Madelaine frågan om hon ville ta över som projektledare. I dag finns LGFB, som startade i USA 1989, i ett 20-tal länder och på elva sjukhus i Sverige.
– Vi vill ge kvinnor med cancer större självförtroende och hjälpa dem att må lite bättre. Varje år kommer nästan 2 000 kvinnor på våra kurser.
Under två timmar får deltagarna hjälp och inspiration av volontärerna, som är hudterapeuter och makeupartister.
Varje kvinna får en necessär med skönhetsprodukter och lär sig sedan olika tekniker att göra make up och att vårda hyn. De får också se hur man knyter en sjal, ett alternativ till peruken.
– Att lära sig att måla eye­liner och ögonbryn kan vara viktigt när man tappar hår på kroppen. Många ser det som ett sätt att “återskapa sig själv” och bejaka sin kvinnlighet efter långa, tuffa behandlingar.
Att fokusera på utseendet kan verka ytligt, menar Madelaine Edholm, men många vittnar om hur avgörande det kan vara:
– Den som känner sig pigg och bekväm med sig själv kanske väljer att gå ut genom dörren den dagen. Att inte behöva vara ensam med sin sjukdom är viktigt.
Och just gemenskapen är en av kursens största vinster.
– Att få träffa andra i samma situation är väldigt uppskattat. 
Vad är viktigast i kampen mot cancern?
– Att ge pengar till forskningen, för att hitta ett botemedel och bättre behandlingar i framtiden.

Av Maria Fröjdh

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top