Måste vi skölja jordgubbarna?
– I min familj brukar vi frossa i jordgubbar hela sommaren. Men jag tycker att de blir vattniga och tappar så mycket i smak om man sköljer dem. Får jag och barnen i mig en massa bekämpningsmedel och andra gifter om jag låter bli?
Ett strawberryfan
– Jag håller med dig om att jordgubbarna tappar smak när vi sköljer dem. Men tyvärr besprutas de flitigt så därför bör vi skölja dem. Fråga efter ekologiska jordgubbar så slipper du bekämpningsrester och kan njuta dem osköljda.
Hur farlig är rötmånaden?
– Min mamma säger att man måste se upp när det är rötmånad. Jag hävdar att det är en gammal farhåga med tanke på hur effektiva dagens kylskåp är. Vem har rätt?
Pelle
– Båda två har rätt, skulle jag säga. Rötmånadstiden infaller i slutet av juli till slutet av augusti. Före kylskåpens tid förvarades maten i svala jordkällare. I slutet på sommaren höll inte jordkällarna kylan längre. Maten ruttnade och magsjuka var vanligt.
I dag har vi inte samma problem att förvara maten i hemmet men den kritiska perioden är transporten från livsme–delsbutik till kylskåp. En varm bil kan snabbt förstöra livsmedel. Lägg de mest ömtåliga matvarorna i en kylväska. Tänk också på att hålla maten kall när du ska på utflykt.
Räcker sju grader i kylskåpet?
– Min syster säger att man ska sänka temperaturen i kylskåpet på sommaren. Jag brukar tycka att sju grader är lagom året om. Vad tycker du?
Storasyster Linda
– Det kan vara bra att sänka temperaturen i kylskåpet till + 5 grader under de varma sommarmånaderna.
Kan vi ha picknick i hagen?
– I sommar ska jag bo på lantgård med mina två barnbarn. Undrar hur farligt det egentligen är att picknicka på en bondgård eller i en hage?
Farmor Inga
– I tarmfloran hos kor finns det bakterier som är ofarliga för kon men kan vara sjukdomsframkallande för människan. Bakterien utsöndras med gödseln och mest avges under sommarmånaderna när korna släpps på bete. Om vi kommer i kontakt med smittat gödsel kan vi få blodiga diarréer som kan leda till allvarliga komplikationer. Därför är det mycket viktigt att tvätta händerna noga innan ni plockar fram picknickmaten. Sätt er också på betryggande avstånd från komockorna.
Mer finns att läsa på Smittskyddsinstitutets hemsida www.smittskyddsinstitutet.se.
Kan du tipsa om bra snabbmat?
– Har du några bra tips på snabblagad mat för stranden? Ofta blir det bara mackor för det gillar barnen. Jag tycker också om smörgåsar men inser samtidigt att det inte är så nyttigt för midjan… Är fullkornsmackor med stekta ägg och kaviar okej?
Bitte
– Mackor är bra picknickmat. Med fullkornsbröd, varierade pålägg och grönsaker är det både mättande och nyttigt. Med stekt ägg och kaviar bli det en hel lunch. Andra förslag på smörgåsar är fyllda tunnbröd. Använd gärna de fiberrika tunnbröden och fyll med matrester, till exempel köttbullar, kyckling eller kalkon, grönsaker och en gräddfilsdressing.
Pastasallad fungerar alltid som utflyktsmat. En bas av fullkornpasta, grönsaker, kött, kyckling eller ost och en god dressing. Variera pastan med matvete, mathavre, couscous eller andra korn.
Kycklingklubbor, kalla pannkakor och paj är också behändig picknickmat. Förslag på lite smalare picknickmat är kall gazpachosoppa, sallad med bönor, keso eller tonfisksallad med ägg.
Är det okej att ge barnen korv?
– Jag har en fråga om korv. Vi grillar en del på sommaren, eftersom barnen gillar det och det är enkelt och billigt. Brukar köpa hotdogs men får lite dåligt samvete. Är hotdogs okej mat till barn? Mina barn får hotdogs några gånger i veckan på sommaren.
Fyrabarnsmamman
– Jag tycker inte att ni ska få dåligt samvete att ni grillar hotdogs till barnen. Men
eftersom ni är flitiga grillkockar tycker jag ni ska introducera även annan grillmat till
barnen. Pröva att utöka grillmenyn med fläskfilé, kycklingfilé, hamburgare eller varför inte prova att grilla quornfilé. Då blir variationen större.
Har du något bra marinadrecept?
– Min man, som älskar att grilla, dränker gärna in köttet i färdiga glazrar och grilloljor. Jag tycker att de både är feta och innehåller en massa tillsatser som jag är tveksam till. Har du något tips på nyttigare alternativ till såserna?
Grillkockens fru
– En god grillolja som passar både till kött och grönsaker gör ni på 2 dl rapsolja, 2 msk kinesisk soja, 1 msk balsamvinäger, 1 tsk flytande honung, 2 pressade vitlöksklyftor, 2 tsk salt och lite svartpeppar. Variera eventuellt smaksättningen med olika örter.
Vad är bäst, isglass eller vanlig?
– Vid glasskiosken brukar det alltid bli tjafs mellan mig och barnen. De vill helst ha isglass men jag vill att de ska välja vanlig glass, eftersom jag inbillar mig att den är nyttigare och innehåller mindre socker. Har jag rätt eller ska jag låta barnen vinna glasskriget?
Annika
– Jag tycker du ska låta barnen välja den glass som de tycker bäst om. All glass innehåller socker förutom de glassar som är sötade med sötningsmedel. En liten isglasspinne innehåller cirka fyra sockerbitar. En vanlig glasspinne med chokladöverdrag runt sex sockerbitar.
Sätt i stället en gräns för hur ofta barnen får äta glass.
Är jordgubbar farligt för bebisen?
– Jag ska föda barn i slutet av juni och har hört att man inte ska äta jordgubbar, eftersom det inte är bra för småbebisar som ammas. Stämmer det verkligen?
Jessica, 28
– En del bebisar reagerar med röda prickar när mamman äter jordgubbar. Men det gäller inte alla barn. Jag tycker du ska prova att äta jordgubbar men får ditt barn utslag ska du naturligtvis minska på det.
De röda pickarna är inte farliga. Choklad och skaldjur kan också ge röda utslag.
Bör vi vara försiktiga med grillat?
– För ett par år sedan kom det en massa larmrapporter om hur farligt det är att äta grillad mat. Var det ett falsklarm eller bör man vara försiktig med att ge barnen grillade hamburgare.
Ola
– Hamburgare är bra grillmat till barnen i sommar. Men undvik att grilla över öppen eld och bränn inte köttet. När vi grillar eller steker kött mycket hårt bildas ämnen som kan vara giftiga för oss.
Kan jag bjuda på skaldjur?
– Fyller 40 i början av augusti och ska bjuda på buffé i trädgården. Tänkte bland annat bjuda på skaldjur, är det okej mitt i sommaren? Är rökta räkor bättre än färska?
Stina
– Skaldjur är mycket känsliga för höga temperaturer.
I början av augusti kan det vara värmebölja så jag tycker du ska ta det säkra för det osäkra och undvika skaldjur på din buffé. Duka upp buffén i skuggan eller inomhus och låt inte maten stå framme hela dagen. Fyll på vartefter i stället.
Kan man äta gröna potatisar?
– Hur farligt är det egentligen att äta färskpotatis som är lite grön? Det är alltid en tvistefråga hemma hos oss.
Hasse och Karin
– Det gröna på potatisen är glykoalkaloider som kan ge magsmärtor och diarré.
Är större delen av potatisen grön ska potatisen slängas.
Mindre gröna fläckar kan skäras bort med god marginal. För att undvika att potatisen blir grön ska den förvaras mörkt och svalt.