3 svenska superbär fulla med antioxidanter

De nya superbären lockar med sina undergörande antioxidanter. Ny forskning visar att det också finns svenska superbär: slånbär, nypon och aronia.

Topplista på 7 superdrycker

1. Granatäpple

2. Rött vin

3. Blåbärsjuice

4. Körsbärsjuice, svart

5. Acaijuice

6. Tranbärsjuice

7. Apelsinjuice

Källa: "Jämförelse av antioxidativ effekt av vanliga polyfenolrika drycker i USA", Journal of Agriculture and Food Chemistry 2008. (Polyfenol är speciellt nyttig grupp av antioxidanter).

Slånbär, nypon och aronia innehåller så höga halter antioxidanter att man kan tala om superbär. Men våra vanliga bär, som blåbär, jordgubbar och hallon, är också nyttiga. Det finns också andra livsmedel som innehåller höga halter antioxidanter, bland annat kärnorna i granatäpple.

– Många av våra inhemska bär innehåller mängder med antioxidanter. Slånbär innehåller 40 gånger högre halter antioxidanter än vindruva och då vet vi samtidigt att vin och vindruvsjuice bevisligen har antioxidativ effekt, berättar forskaren och utvecklingsledaren Kimmo Rumpunen vid SLU Balsgård.

Redan i dag finns livsmedel tillverkade av de svenska superbären, som till exempel aroniasylt, slånbärssaft och nyponsoppa. Aronia används ofta som naturligt färgämne i sylt och bidrar förstås till att den blir nyttigare.

Och hur är det med blåbär, det bär som fått rykte om sig att vara en riktig antioxidantbomb?
Ryktet stämmer. Blåbäret har höga halter av antioxidanter, men den totala mängden är inte lika stor som hos de tre bären i toppskiktet. Men den typ av antioxidanter som finns i blåbär är bevisligen nyttiga. Det är en grupp som kallas polyfenoler och skyddar mot inflammationer, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.

Man ska alltså inte stirra sig blind på topplistor över totalmängden antioxidanter, ofta angivna i ORAC-värden. Olika antioxidanterna har olika effekt, dessutom fungerar olika ämnen tillsammans på ett sätt som man ännu inte har kartlagt, kanske i kedjor.

Det kanske kan tyckas som om bärsäsongen är över, men den som vill plocka lite superbär har fortfarande en chans – i alla fall i södra Sverige. Aronia, slånbär och nypon mognar sent. Slånbär ska dessutom helst ha fått en köldknäpp innan de används, då blir de mindre beska.

Tips! Du kan också gå till hälsokosten och fråga efter till exempel slånbärselixir eller nyponpulver, men man kan få leta lite efter färdiga produkter av de svenska superbären.

3 svenska superbär

1. Slånbär

Slån växer i ogenomträngliga snår och är vanlig vid kusterna upp till Uppland, men även vid Mälaren. Bären kan används traditionellt till saft, vin och likör. Plockas efter frost, eller läggs i frysen, innan de används.

2. Nypon

Bären växer på rosväxter och finns både på vilda och odlade arter. Vilt växer rosor längs kusterna i södra Sverige. Plocka dem när de är röda och torka. De kan också kokas direkt och passeras till soppa.

3. Aronia

Aroniabären växer på en buske som är vanlig i våra trädgårdar, ofta som häck. Du kan göra sylt, marmelad, gelé och saft på bären. Bladen på aronia får vackra höstfärger och bären mognar sent. Plockas efter frost.

De svenska superbären har utkristalliserat sig i en forskningsstudie från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet. De tre bären bildar ett toppskikt bland 22 undersökta bär och frukter och innehåller exceptionellt mycket antioxidanter (främst bevisligen verksamma polyfenoler och karotenoider).

Blåhallon, rosenkvitten, fläderbär, björnbär och blåbär innehåller också höga halter antioxidanter, men snäppet mindre.

Andra superbär

ACAI

Ursprung: Palm i Amazonas regnskog.

Produkter/ingår i: Bärpulver och kapslar med pulver, ingår i juicer och powerbars. "Ren acai" är sötad med antingen druvjuice eller fruktsocker, dricks som shots.

Pris: ca 300 kr/liter, för 50-procentig acaijuice

Forskning: Bären är jämte vissa nötter och kryddor en av de kända råvaror som innehåller mest antioxidanter i världen, även om det värde som är mest spritt gäller frystorkade bär. Laboratorieförsök på mänskliga celler visar att acai har en kraftfull förmåga att absorbera fria radikaler och har antinflammatorisk effekt. Det betyder att acai antagligen har effekt på en rad sjukdomar.

Råd: Du får minst dubbelt så mycket bärpulver för dina pengar om du i stället väljer aroniapulver eller blåbärspulver, som också de innehåller mängder med antioxidanter (bland annat aktiva polyfenoler). När det gäller powerbars och många juicer är problemet att de innehåller så små mängder acai. Bäret smakar illa, vilket kan vara en förklaring. Läs innehållsdeklarationen!

GOJI

Ursprung: Busken bocktörne i Kina.

Produkter/ingår i: Främst torkade bär, men även bärpulver och i juicer.

Pris: ca 500 kr/kg torkade bär

Forskning: Flera kinesiska forskningsstudier har visat att gojibär har effekt på bland annat cancerceller. Den första forskningen utanför Kina kom förra året och visar att det allmänna välbefinnandet och energinivån höjdes betydligt under den tvåveckorsperiod som en grupp försökspersoner fick dricka gojijuice.

Råd: Torkade bär och frukter innehåller mycket antioxidanter, det gäller även plommon och russin som är både mer lättåtkomliga och billigare. Även svenska antioxidantrika bär finns torkade och som bärpulver, som aronia, nypon, blåbär och havtorn.

Källa forskning: PubMed, som är en databas för publicerade forskningsresultat från hela världen.

Låt dig inte luras av superlativen

När du plockar hela frukter och bär i livsmedelshyllan, eller i naturen, är du garanterad 100 procent råvara. Det är mer än man kan säga om många av de produkter som marknadsförs som superjuicer, för sitt innehåll av tropiska superbär. Kolla produktfakta noga! Just nu lanseras till exempel Pauluns Superjuicer. Smaken Blåbär-acai innehåller 13 procent blåbär och 1 procent acai. Större delen av juicen består av vindruva – också nyttigt, men någon acai-juice är det inte.

Ett annat exempel är Superfruit. Låt dig inte luras av namnet på förpackningen, det är ett företagsnamn. En del produkter bygger på acai och goji – vilket är bra. Men företagsnamnet Superfruit står också på torkade Inca golden (Physalis) och mullbär och de kan inte anses vara superbär. De är c-vitaminrika och nyttiga, men inte värda hutlösa 119 kr för en liten påse. Ät russin i stället.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top