Odla utan jord – skörda året om

En egen kryddodling på fönsterbrädan är härligt. Odla hydroponiskt utan jord och du kan skörda mer på mindre yta – året om.

Att få tag i en bit mark att odla på är inte alltid helt lätt. Om du inte är lyckligt lottad och har växthus, får du även vara beredd att i stort sett kunna odla bara under ena halvåret. 

För många stannar odlingsdrömmen just vid en dröm  då mycket måste gå ihop i vardagen, men att odla inomhus och hydroponiskt i hemmet är bra på flera sätt. Du slipper kånka jord, kan odla året om och få stora skördar på liten yta. Dessutom kan du åka bort utan att oro för vattningen.

Annorlunda odling

Hydroponik kan vara avancerat, men behöver inte alls vara det för hemmaodlaren, bara annorlunda. Jag brukar skilja mellan det jag kallar för aktiva och passiva odlingssystem. Ett aktivt system använder någon typ av syre- eller cirkulationspump för att få in extra luft. I ett passivt system syresätts rötterna utan sådan hjälp. Rotsystemen hänger istället fritt i luften. 

Luftrötter utvecklas

Den passiva metoden går ut på att skapa en luftspalt mellan locket och vattenytan. I denna fuktiga luftspalt tillåts plantan utveckla luftrötter, medan den nedre delen av rotsystemet är i vattnet. Genom detta får rötterna både syre, vatten och näring, precis som om du hade fyllt på hela vägen upp.

Metoden lämpar sig bäst för mindre växter som inte utvecklar stora rotsystem under längre tid, exempelvis kryddväxter och sallad. Vill du testa större växter som tomater och chili, så syresätt gärna med en luftpump eller odla med ett substrat, till exempel kokosfibrer, lecakulor eller sjösten. Tänk på att odlingskärlet inte får vara genomskinligt, då kan du få alger i systemet.

Ett ordentligt vattenmagasin är viktigt, annars får du fylla på hela tiden. För lite vatten i förhållande till mängden rötter leder ofta till obalans och näringsbrist. Ett magasin på minst 9 liter rekommenderas, men det beror förstås på vad du odlar. Ju fler blad, desto större avdunstning.

Odla utan jord  – skörda året om
Färdiga kit för hydroponisk odling finns att köpa i trädgårdsbutiker. Här odlingslådan Harvey från Nelson Garden.

Med hydroponisk odling kan du:

1. Äta färska grönsaker året om Har du grönsaker nära till hands är det troligare att du kommer använda dem. Om du har barn får du möjlighet att prata om varifrån maten kommer, och det skapar en ökad medvetenhet.

2. Odla mer på mindre yta Med hydroponisk odling kan du odla både på höjden och på bredden med en tätare plantering än vad som är möjligt med jord.

3. Slippa konka jord Du behöver aldrig förnya en hydroponisk odling. När du är klar med en omgång häller du vattnet på krukväxterna eller sköljer igenom odlings-substratet.

4. Skörda ofta Eftersom det växer väldigt snabbt i en hydroponisk odling kan du skörda ofta och mycket. Det är perfekt för dig som älskar färska kryddor i maten.

5. Åka på semester När du åker bort fyller du bara på lite extra vatten och sedan sköter sig odlingarna själva. Du behöver inte oroa dig för att grannarna ska glömma bort vattningen.

 

Så här gör du en egen hydroponisk självbevattnande kruka

Odla utan jord  – skörda året om

Du behöver En plastflaska, en rotningskub, näringslösning och lecakulor. 

Gör så här

Ta av korken och klipp bort toppen av flaskan. 

Stoppa ned den avklippta toppen i flaskan och tryck ned en rotningskub i hålet.

Så ett frö och fyll på med vatten och näringslösning efter behov. 

Slå in flaskan i ett dekorativt papper om du vill. 

Fyll på med lecakulor runt rotningskuben. 

Vänta! Om inte allt för länge har du en fin växt i en fin kruka! 

Så här gör du ett passivt odlingssystem i näringslösning 

Odla utan jord  – skörda året om

Du behöver Låda med lock av t ex frigolit, nätkorgar, odlingspluggar, hydroponisk näringslösning.

Gör så här

1 Gör hål i locket för korgarna med någon decimeters mellanrum.

2 Fyll korgarna med plugg, sätt i frön och tryck ner korgarna i hålen.

3 Mät och häll så mycket vatten i lådan att pluggarna precis når vattenytan. 

4 Tillsätt 2 ml hydroponisk näring per liter vatten. Du är igång!

Lyft på locket då och då för att se så rötterna säkert når ner till vattnet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top