• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Älskade Mårbacka

  Den är vår mest älskade pelargon. Men det är inte säkert att den ljusrosa skönheten på din fönsterbräda är en äkta Mårbacka.


  Visa album

  Mårbackapelargonen är nästan lika beundrad som Selma Lagerlöfs hem i Värmland, men det är inte alls säkert att krukväxten har något gemensamt med Mårbacka.
  Men det måste vara tillåtet att spekulera lite i den berömda författarinnans närhet. Som i alla sagor kan det finnas en kärna av sanning i berättelsen. Den unga Selma arbetade en tid som lärare i Falun och umgicks med Carl Larsson och hans familj i deras hem Sundborn. Kanske har du någon gång sett konstnärens målning från glasverandan med ljusrosa pelargoner. Det är mycket möjligt att Selma fick med sig några sticklingar från Sundborn som hon sedan bar med sig genom livet och hem till Mårbacka.
   

  Det har nämligen visat sig att den ljusrosa pelargon som kallas Sundbornpelargon är identisk med Mårbackapelargonen. En äkta Mårbacka, eller Sundborn om du så vill, har ljust rosa blommor med rosa ståndarknappar och rostrött pulver.
  Att det handlar om en gammal svensk sort finns det inga tvivel om. I slutet av 1800-talet såldes flera franska sorter i Sverige, som ’Souvenir de Grenoble’ och ’Gloire de France’ och det måste ha varit någon av dem som bytte namn.
  Det finns flera andra sorter som har drag av Mårbacka och varje år kommer nya. Det är inte ovanligt att pelargoner säljs under namnet Mårbacka, medan det i själva verket kan handla om andra sorter. Ibland är det den danska sorten ’Drottning Ingrid’, som har samma ljusrosa färg på blommorna men blekare pollen.
  Naturligtvis är alla de som förädlar, odlar och säljer krukväxter medvetna om att vi är många som älskar den gamla ljusrosa sorten. Problemet ur odlarnas synvinkel är att en äkta Mårbacka är så oregelbunden i sitt växtsätt och inte låter sig tvingas ner i ett plasttråg med tio identiska krukväxter.
   

  Medvetet eller omedvetet – alla butiker luras förstås inte, utan kallar de ljusrosa pelargonerna vid sina rätta namn. Varför inte gå på upptäcktsfärd i floran av nya ljusrosa sorter med namn som ’Prinsessan’ och ’Ludwigsburger Flair’? Det finns massor med söta raringar, som kan ge precis samma romantiska intryck som Mårbackapelargonen. Många är nättare och enklare att hantera än den lite spretiga trotjänarinnan.
  Om du ändå har bestämt dig för att det är en äkta Mårbacka du vill ha är det en bra idé att vända sig till någon odlare som har specialiserat sig på ovanliga sorter. Där finns det en hel Mårbackagrupp att välja från, inte bara den ljusrosa pelargonen utan också Mårbacka mörk, vit och tulpan.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!