Röj och rensa i hemmaröran

Sugen på att starta hösten med rent hus? Ordningsexperten Nina Strandberg delar med sig av sina bästa tips om hur man skapar och behåller ordning.

Röj och rensa i hemmaröran
Nina Strandberg
Foto MAGNUS SELANDER, MICHAL FIFOWSKI
Röj och rensa i hemmaröran
… och efter.
Foto MAGNUS SELANDER, MICHAL FIFOWSKI
Röj och rensa i hemmaröran
Badrummet före.
Foto MAGNUS SELANDER, MICHAL FIFOWSKI
Röj och rensa i hemmaröran
Badrummet efter.
Foto MAGNUS SELANDER, MICHAL FIFOWSKI
Röj och rensa i hemmaröran
Köket före.
Foto MAGNUS SELANDER, MICHAL FIFOWSKI
Röj och rensa i hemmaröran
Köket efter.
Foto MAGNUS SELANDER, MICHAL FIFOWSKI

Att rensa ut allt onödigt och skapa ordning bland tingen är det roligaste som finns, tycker Nina Strandberg. I åratal hjälpte hon vänner och släktingar med deras oordning – helt frivilligt. För ett par år sedan startade hon företaget Iordning och blev Sveriges första ordningskonsult.

Vad gör en ordningskonsult?
– Jag hjälper folk att organisera hemma, så att de sedan lättare kan hålla ordning. Ger dem tips och förslag på hur de kan lösa sina förvaringsproblem, och ibland också mer handfast genom att hjälpa dem fatta beslut om vad de ska kasta och spara.

Vad är ordning?
– Ordning är tingens plats i tillvaron. Hur noggrant och regelbundet de ska ställas tillbaka varierar från person till person.

Vad är det kunderna vill att du ska hjälpa dem med?
– Det vanligaste är att folk saknar en grundordning hemma och rutiner för att hålla en sådan.

Vilka är de stora oredorna?
– Det dagliga flödet av papper och kläder som inte har någon egen plats. Ibland har man ett skåp eller någon låda för saker man inte vet var de hör hemma, ibland hela rum med den här sortens saker. Det är vanligt att man har ordning på ytan, men oordning i skåp och lådor.

Ska det inte få vara lite oreda?
– Absolut! Vissa människor trivs med oreda och vet ändå var de har sina saker. Det är när man inte trivs med oordningen och inte hittar sina saker som det blir problem.

Vems ordning är det som gäller?
– När jag skapar en ordning utgår jag från personens uppfattning om vad ordning är och hur dennes liv ser ut. Ordningen måste fungera för dig, ingen annan.

Hur får man familjen med sig?
– Låt alla ha sin privata sfär där deras ordning gäller. I gemensamma utrymmen som vardagsrum, kök och hall är det bra om det råder en mer kompromissad ordning.

Hur ska man tänka när man rensar och röjer?
– När du rensar; spara de saker som passar det liv du lever i dag, inte det liv du har levt. Dela på ordningen och dra inte hela ordningslasset själv!

Är det dyrt att få ordning?
– Nej, tvärtom kan det vara inkomstbringande; många saker kan man ju sälja. Man behöver inte heller alltid köpa nya ställ och korgar att lägga sakerna i. En älskad, udda kopp från köksskåpet eller ett glas kan funka bra som pennställ på skrivbordet.

Men hur behåller man grundordningen?
– Att gå från att vara oordnad till att bli ordnad kan vara som att sluta röka eller gå ner i vikt – det handlar om att skapa nya vanor och hänger på din egen motivation och attityd.

Alltid välordnat hemma hos dig?
– Ja, på mitt sätt. Jag har inte så mycket saker och då blir det inte så stökigt, men visst kan det röra ihop sig. Eftersom jag tycker det är roligt att organisera och hålla ordning går det av bara farten – räkningarna har sin plats och vinterkläderna plockas undan på våren då sommarkläderna plockas fram.

Så här gör Nina:

Köket
• Ta ut allt ur köksskåpen och gör rent i dem. Kasta det som är gammalt och där bästföredatum gått ut.

• Ställ tillbaka paketen där de får plats. Ställ det som används ofta långt ner och det som används ihop tillsammans.

• Omöjliga förpackningar som läcker: gryn, mjöl och pasta kan man ersätta med snygga burkar,
ibland räcker det med att sätta en plastpåse över paketet och klämma om med en klädnypa.

• Ha olika hyllor i frysen för kött, fisk, bröd, grönsaker och bär. Då vet du åtminstone var du ska leta om det är kaos i frysen.

• Förvara helst inte kryddorna ovanför fläkten, då de ska förvaras svalt och mörkt. Skriv namnen på locken och placera dem i översta kökslådan.

• Lock och platta ting förvaras smidigt på insidan av skåpdörren.

• Organisera dina kökspapper i en pärm eller brevkorg.

• Rensa ut bland porslinet. Kantstött porslin gör ingen människa glad, sprickor samlar bakterier och man kan göra sig illa på det.

• Hitta nya användningsområden för gamla saker som du gillar och inte vill göra dig av med, som soppterrinen som du sällan använder. Den kanske kan bli en blomvas?

Badrummet
• Sätt upp hyllor för förvaring av hygienartiklar eftersom allt inte får plats i badrumsskåpet.

• Använd burkar, glas och andra små behållare att sortera småsaker i som smink, linser och tops så att de inte flyter omkring på hyllorna.

• Gå igenom alla hygienartiklar och skönhetsprodukter. Släng tomma eller nästan tomma förpackningar ansiktskrämer, gammal mascara och skvättar av schampo. Torka av allt du vill ha kvar och ställ tillbaka.

• Placera saker där de används, som duschkräm och schampo vid duschen eller badkaret.

• Ordna ett lager för reservprylar av schampo och toapapper någon
annanstans.

• Laga eller byt ut krokar, toasits, badrumsspegel och toapappershållare om de är trasiga.

• Vill du byta färg i badrummet gör du det enklast med hjälp av handdukar, badrumsmatta och duschdraperi.

Hallen
• Sätt upp krokar i barnens nivå och ordna så att de kan hänga av sig kläderna och ställa av sig skorna nära dörren eftersom de ibland har svårt att överhuvudtaget hänga upp efter sig.

• Rensa bort allt som uppenbarligen inte ska vara i en hall och finn nya platser för detta.

• Plocka bort kläder efter årstid och storleksmässigt och häng eller lägg undan dem i garderoben eller förrådet.

• Ha bara skor som används dagligen i hallen.

• Låt alla i familjen få en egen plats så de lätt når sina vantar, halsdukar och mössor, gärna en egen korg, eller skaffa en stor korg att ha på golvet för allas grejor om det är ont om utrymme.

• Ställ en snygg bricka eller skål på byrån som du kan lägga ifrån dig nycklar i eller skaffa ett nyckelskåp.

• Återvinn med stil. Skaffa en tidningshållare av trä eller papp i stället för att ha tidningar som ska till pappersinsamlingen i pappkasse.

Av: Anne Meisner

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top