Experternas tips för dig som lider av vintertorrhet

Torrt, fnasigt, risigt… Vintern är en prövning för både hår och hud. Vi bad två experter om goda råd.

5 tips mot torr vinterhud

1 Duscha inte för ofta. Kranvatten har en uttorkande effekt, eftersom det har ett högre pH-värde än huden.
2 Tvåla inte in hela kroppen varje gång eftersom tvål torkar ut huden. Använd duscholja istället för tvål – och det bästa är att skrubba huden först så att du får bort gamla hudceller, annars
täpper oljan bara till om dem.
3 Smörj in huden. Använd en bra hudkräm efter varje dusch.
4 Glöm inte händerna. Smörj in med fuktbindande handkräm flera gånger om dagen. Om du använder handsprit – välj en som innehåller mjukgörande glycerol.
5 Använd läppbalsam flera gånger om dagen. Läppar är extra känsliga för kylan och den torra vinterluften.

Héléne Hagman, prisbelönt frisör, ingår i Icakurirens team för Modejouren där läsare stylas om. Héléne, som har jobbat som frisör i 30 år, vet väl hur vintern och olika hårprodukter påverkar kundernas hår och hårbotten.

Varför blir håret torrt så här års?

– När elementen går igång märks det på håret. Det beror på flera saker: Att inomhusluften är torrare, men också att vi utsätter oss för stora temperaturskillnader ute och inne. Dessutom påverkas vi av kläder i olika syntetmaterial – jackor, mössor, sjalar…

Vilka är de vanligaste hårproblemen under vintern? 

– Att håret blir statiskt. Dessutom får många problem med sin hårbotten, som ofta glöms bort. Men den är ju en del av huden och behöver också omvårdnad.

Hur ska vi då undvika att håret känns torrt?

– Spreja det med en primer, som skyddar och fuktar håret. Eller smörj in en antistatkräm. Båda produkterna säljs hos frisörer, och numera även på apotek och varuhus. Annars är ju hårinpackning en klassiker.

Hur är det med oljor då, kan man inte ta olivolja i håret?

– Smörj absolut inte in olivolja i håret! Den går inte in i vårt tunna nordiska hår, det blir bara kladdigt. Däremot är de rena håroljorna en riktig dunderkur för både hår och hårbotten. Massera in på kvällen och sov med en handduk på kudden – då händer det grejer!

Vilken behandling rekommenderar du för vinterhåret?

– Gör som med kroppen – unna dig en massage ibland. Gå på salong och ta en kur med hårmassage, där det ingår produkter som du tar med dig hem och sedan använder en gång i veckan. Har du fått rätt diagnos av frisören så ska håret må mycket bättre sedan. Det finns även hårkurer för hemmabruk.

Hur ofta är lagom att tvätta håret?

– För de flesta är 2–3 gånger i veckan lagom. Men med ett bra schampo anpassat för ditt hår kan du tvätta det varje dag om du vill, även om det inte är att rekommendera från miljösynpunkt. 

Vilka ingredienser ska man leta efter i innehållsförteckningarna?

– Broccoliolja, aloe vera, vit kumminolja är exempel på bra val. Leta gärna efter anti-
oxidanter som kommer från blåbär, gojibär, svartpeppar och lönnsirap, de tillför bra näring till håret.

Och vilka ingredienser ska man undvika?

– Silikoner, parabener och sulfater. Fråga gärna personalen på exempelvis Åhléns eller Kicks, de brukar ha koll.

Spelar det någon roll för håret vad man äter?

– Absolut! Jag har sett många som fått positiv förändring på håret av kosttillskott. Det finns olika sorter och allt passar inte alla, fråga gärna i en hälsokostbutik.
Sedan har jag noterat att flera av mina kunder blivit fria från sina hårbottenproblem när de slutat äta gluten. Det är inte
vetenskapligt på något sätt, men värt att notera.

Kan stress ge hårbottenbesvär?

– Jag har sett att de nya sulfatfria schampona har bidragit till en markant förbättring på kundernas hårbotten. Eftersom vi troligen stressar minst lika mycket idag som för tio år sedan, tror jag att de nya produkterna har en större betydelse. Sulfater torkar ut både hår och hårbotten.

De produkter du talar om är kanske inte de som säljs i livsmedels-
butikerna för 20–30 kronor…?

– Nej, det är ju de som innehåller de dåliga ämnena. Har du besvär med hår och hårbotten är det kanske värt att köpa bättre produkter. De kostar ju en slant, ungefär 180 kronor får man räkna med. Men då är de också bättre för ditt hår och dessutom mer dryga, eftersom de inte innehåller lika mycket vatten. Dessutom behöver du inte tvätta håret lika ofta, så prisskillnaden är inte så stor som den kan verka. 

Är det några märken du vill rekommendera?

– Svenska ekomärket Lernberger Stafsing, samt Kevin Murphy. Sedan finns det riktigt lyxiga – och dyra – amerikanska Oribe.

För de flesta av oss påverkas huden negativt av vinterns torra luft och kyliga vindar. Allra värst är det för personer med känslig hud, enligt Anne Sahlstén, som är auktoriserad hudterapeut.

Hur påverkar vintern huden?

– Luften blir torrare och huden har svårt att behålla fukten. Precis som vi behöver kläder som skyddar mot kylan behöver vi också skydda huden mot kallare dagar.

Vad finns det för hudåkommor som vi särskilt drabbas av under vintern?

– En frisk hud brukar klara vintern fint, men har vi en känslighet eller kanske en hudsjukdom kan den förvärras under vinterhalvåret. Rosacea är en vanligt förekommande hudsjukdom som behöver ext-ra tillsyn under vintern, även acne, och en hudtyp som redan är torr eller har eksem, får det ofta svårare när det blir kallt. 

Vad bör man tänka på för att hålla sin hud mjuk i vinter?

– En bra rengöring för huden är alltid a och o, gärna med en aha-syra som har en exfolierande och därmed cellförnyande effekt. Då slipper vi torra gamla celler på hudens yta, huden blir klarare och får mer lyster. Undvik att tvätta ansiktet på morgonen, egen talgproduktion är alltid det bästa skyddet. Och välj en fet-are produkt till kallare dagar.

Går det att återfukta huden inifrån genom att äta nyttiga fetter?

– Hälsosam kost är alltid det bästa för hela kroppen, men vi kan inte få en mer återfuktad hud genom att äta olika fetter, oljor eller av att konsumera mer vatten. Hudens yta består av cellskal som ska falla av i en osynlig avfällning, denna process sker dygnet runt och dessa cellskal kan inte återupplivas.

Är det skadligt för händerna att
använda handsprit?

– Nej, det är inte skadligt men överdriven konsumtion kan ju naturligtvis vara uttorkande. Idag finns det flera olika produkter på marknaden som innehåller återfuktande ingredienser. 

Vad gör man åt torrsprickor på
händerna? 

– För hudsprickor finns särskilda produkter att köpa, en del med syror för snabbare läkning och en del med förebyggande effekt. Det finns även riktigt feta krämer med vaxer som lämnar en bra skyddande hinna även efter tvätt. Ifall hudsprickan har uttalade kanter kan dessa filas med en nagelfil innan produkten appliceras.

Nariga läppar är ett vanligt
vinterproblem. Bör man använda ett cerat eller läppbalsam – eller gör det i själva verket läpparna ännu torrare?

– Läpparna blir inte torrare av att använda ett cerat eller annan produkt. Det finns massor att välja mellan, men tänk på att välja en produkt med bra fetter och oljor, exempelvis sheasmör, jojoba- eller
macadamianötsolja. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top