Downton Abbey: Nu kommer sista säsongen

Äntligen får vi åter lov att umgås med familjen Crawley och deras tjänstefolk i Downton Abbey. Inför den allra sista säsongen förklarar Tara Moshizi seriens succé.

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenet är synd om människorna, sa August Strindberg. Han syftade förmodligen på karaktärerna i Downton Abbey. Ta otursförföljda paret Anna och Mr Bates, exempelvis. Kommer de någonsin få vara lyckliga? För att inte tala om Lady Edith som vi istället kanske borde kalla Lady Elände.
– Man kan följa Lady Edith och tänka “Jag har det jobbigt just nu, men sådär illa är det inte för mig”, säger Jenny Jägerfeld. Hon är psykolog, författare och driver podcasten Superältarna där populärkultur diskuteras ur en psykologisk synvinkel.
Det ständiga staplandet av sorger kan också vara ett dramaturgiskt trick från manus­författarna för att vi ska ta karaktärerna till våra hjärtan.
Har vi lättare att tycka om folk som det är synd om?
– Absolut, om det är synd om dem “på rätt sätt” och de är gulliga och snälla mot andra. De som agerar aggressivt tycker vi inte lika mycket om, trots att det kan vara synd om dem med. För empati krävs igenkänning, att man kan leva sig in i karaktären.

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenm Arkiv X-stjärnan Gillian Andersson hade vetat vilken stor succé serien skulle bli, hade hon kanske inte tackat nej till rollen som amerikanska frun, Cora.

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenow, så vackert det är, ledmotivet till Downton Abbey. Visste du att det även finns en version med sång till?

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenej, kärleken till huvudpersonen Lady Mary Crawley är inte odelad, ty en kyligare isdrottning har vi sällan skådat. Trots det älskar vi henne ändå. Lady Mary är en smart och driftig tjej som på ett elegant sätt sätter sig på tvärs mot könsrollerna och tappert kämpar för att leda godset in i framtiden. Go Mary, mi Lord.

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenvåhundra rum. Lägg till femtio sovrum och en trädgård på 400 hektar, så får du ett hum om hur stort slottet Highclere Castle, där serien spelas in, är. Vi är många som blivit förförda av de vackra miljöerna, och så även författaren Julian Fellowes som blev så inspirerad av sitt besök på Highclere Castle att han började skriva serien Downton Abbey. Idag bor greveparet Carnarvon med familj i 1600-talsslottet, men delar av det står också öppet för turister. 2–3 december kan du besöka den årliga julmarknaden på slottet.

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenm det inte vore för kostymerna, vore serien helt klart gråare. Sista säsongen utspelar sig under 1925, och under decenniet blev såväl kvinnors frisyrer som kjolar kortare.
– Modeskaparen Coco Chanels knäkorta kjolar i jersey, cardigans och dambyxor gav kvinnor ökad rörlighet. Till detta bars stora broscher och långa pärlhalsband. Männens kostym blev mer slimmad än tidigare, med stärkta kragar som var vända nedåt, säger Emma Lindblad, doktorand i mode­vetenskap på Stockholms universitet.
Kan vi se något spår av den tidens mode i hur vi klär oss idag?
– Trots att det handlar om ett runt 100 år gammalt mode har vi fullt av referenser till 1910- och 20-talet i samtidens mode. Chanels lilla svarta är lika gångbar som den alltid varit, för att inte tala om statementsmycken, androgyna uttryck eller filthattar på både dam och herrsidan.

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenedskärningar suger. I verkligheten som i fiktionen. När säsong sex börjar är ekonomin på Downton Abbey ansträngd och det börjar viskas om uppsägningar bland personalen…

 

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenlla decennier har sina egna tekniska nymodigheter. I kommande avsnitt introduceras bland annat en hårfön och ett kylskåp.

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenritter och kostymdraman är som ostron och champagne. En perfekt kombination, helt enkelt.
– De har en lång historia av kompetenta kostymdramer bakom sig, vilket britterna själva är väl medvetna om. Därför finns det status och mycket stolthet i att göra ett riktigt bra kostymdrama och föra den traditionen vidare. Vi i publiken har också lärt oss att kostymdramer och britter hör ihop, så för oss blir det en automatisk kvalitetsstämpel, säger Adrianna Jalming, journalist som skriver om populärkultur på filmbloggen Onyanserat och edit.se.
Kan Downton Abbey bli en lika stor klassiker som filmatiseringen av Jane Austens Stolthet och fördom (1995)?
– Nej, den har en tidlöshet som Downton Abbey inte riktigt når upp i, så Downton kommer inte att hålla lika bra i längden. Stolthet och fördom är inte bara det perfekta kostymdramat, den har också fördelen att vara en miniserie som är så pass kort att man aldrig hinner tröttna. Det är svårare att behålla publikens intresse i sex säsonger än i sex avsnitt. Dessutom är Colin Firth inte med i Downton Abbey, säger Adrianna Jalming.

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenriljant och bäst. Ett Downton Abbey utan Änkegrevinnan (spelad av 80-åriga Maggie Smith) vore som en julafton utan tomte. Hon är en matriark av rang och en ständig källa till träffsäkra citat. Änke­grevinnan håller ett stadigt grepp om de traditionella värderingarna och beväpnad med livssanningar försöker hon agera moralisk kompass åt sina ättlingar. Utan tillstymmelse till skrupler, förstås. Eller som hon själv uttrycker det: “Det är en farmors uppgift i livet att lägga sig i.”

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenn tydlig markör för de stora klassklyftorna mellan herrskap och tjänstefolk under den här epoken är den revolutionära chauffören Toms Bransons historia. Han tillhör staben till en början, men blir så småningom en del av släkten Crawley. Toms klassresa är en gripande berättelse om tillhörighet, självrespekt och framförallt kärlek. 

Downton Abbey: Nu kommer sista säsongenrsel är en vanlig konsekvens av att titta på serien. Inte för att handlingen är särskilt svår att förstå, utan för att den innehåller så många frågor att ta ställning till att man kan bli alldeles snurrig i knoppen. På ett härligt sätt, alltså. Att det duggar tätt mellan moraliska och etiska dilemman, är en av anledningarna till varför serien blivit en så stor succé, menar psykologen Jenny Jägerfeld:
– Downton Abbey utmanar oss på ett djupare plan än and­ra serier, eftersom den får oss att börja fundera på hur vi själva skulle agera i olika dilemman. “Sådär skulle jag inte ha gjort” kan vi sitta och tänka. Vi får öva oss lite i problemlösning, och det gör att vi hakar oss fast och bryr oss mer.

Den sjätte och sista säsongen av Downton Abbey börjar sändas i SVT 1 lördag 17 oktober, 21.30.


Här är trailern för sista säsongen:

 

Fler serier att hålla utkik efter i höst >>

Av Tara Moshizi 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top