• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”Jag har humor som strategi”

  "Så här marknadsför Arlanda Express Sverige. Genom spermadrickande mästerkockar. För det här bildspråket kommer inte från någon annanstans än porren." Orden är Tomas Gunnarssons, och det är det första inlägget på bloggen "Genusfotografen" som får ordentligt genomslag.

  Skärmavbilder
  Skärmavbilder.

  Tomas Gunnarsson
  Tomas Gunnarsson. Foto: Emma Svensson

  Tomas Gunnarsson kommenterar bilderna som illustrerar en intervju med Louise Johansson, vinnaren av TV4:s tävlingsprogram "Sveriges mästerkock", i Arlanda Express kundtidning Xpress. Han sågar allt från utmanande poser till klädval, och konstaterar att: "Kvinnor infantiliseras ofta på bild, genom att se oskuldsfulla och naiva ut, gömma sig under hår, ha fingret på läppen, fotas uppifrån…"

  Bilderna har makt
  Blogginlägget sprids som en löpeld i sociala medier, tidningar och radio hakar på, och
  "Genusfotografen" går från okänd bloggare till maktfaktor.
  – När jag startade Genus-
  fotografen 2011 pratades det inte särskilt mycket om vilken makt bilder har över oss. Bildanalys sågs som något komplicerat och tråkigt, och det saknades ett
  genusperspektiv i media.
  Bilder som vi låter passera i vår vardag, som vi kanske inte längre reagerar på, framstår i "Genusfotografens" avslöjande sammanställningar som precis så pinsamma och stereotypa som de är. Tillsammans med Tomas Gunnarssons träffsäkra kommentarer blir de dessutom ofta komiska.
  – Det är klart – viss reklam är ju enfaldig och dum, jag menar – varför ska kvinnor posera nakna med fiskefångsten i en fisketidning? Då blir det extra kul att skriva bildtexter under. Jag har humor som strategi.

  Vidrighetsrekord
  Visserligen är det extremfallen som får mest uppmärksamhet på bloggen – American Apparels tonårsmodeller som poserar lydigt på vita lakan är ett tydligt exempel. "American Apparel slår alla vidrighetsrekord med sina bilder som hade kunnat vara bevismaterial i barnpornografimål.", konstaterar Tomas Gunnarsson.
  Finns det ett behov av bloggen "Genusfotografen" om fem år?
  – Jag hoppas att behovet ser annorlunda ut. Jag tror att mycket kan hända, men jag tror också att bloggen kommer att finnas kvar.

  Av Anna Wahlgren

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!