• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Bönorna halverade Marias vikt: Folk som ser före/efterbilder på mig har svårt att tro det är jag

  När Maria Ahlberg, 32, blev tipsad om att äta bönor för att gå ner i vikt var hon mycket skeptisk. Hon åt nästan inga kolhydrater och bönor innehåller ju rejält med sådana. Men hon testade och på ett år rasade hon i vikt från 100 till 57 kilo!

  Bönorna halverade Marias vikt: Folk som ser före/efterbilder på mig har svårt att tro det är jag

  Maria har inte alltid varit tjock men kilona började smyga sig på efter tonåren.

  – Min förra sambo och jag åt mycket skräpmat. Vi levde på friterat, halvfabrikat, potatis, chips och svängde gärna inom pizzerian på hemvägen.

  Ju mer Maria gick upp i vikt desto sämre mådde hon och desto mer åt hon. Maria var nu uppe i 120 kilo och bestämde sig för att testa lågkolhydratkost.

  – Då gick jag ner till 100 kilo men sedan hände inget mer. Inte heller hjälpte det att jag började styrketräna med pt.

  Men hösten 2015 träffade Maria diabetikern Patrik Olsson, av många känd som grundaren till Facebook-gruppen Smarta diabetiker. Trots att han noga följt alla sjukvårdens råd blev Patrik blind i komplikationerna till sin svåra diabetes typ 1. För att inte bli ännu sjukare började han experimentera med kosten. Det var då han upptäckte effekterna av det som kallas resistent stärkelse. En sorts fibrer som till skillnad mot vanlig stärkelse i till exempel mjöl, inte bryts ner till socker när vi äter det.

  Bönor är en utmärkt källa till resistent stärkelse!


  Istället blir det mat åt våra goda bakterier i tjocktarmen. Dessa hjälper till att sänka blodsockret som i sin tur leder till både viktminskning och minskad risk för en mängd sjukdomar. Exakt vad som händer har Patrik sammanfattat i boken "Låt bönor förändra ditt liv" som kom nu i våras.

  Våren 2016 lade Maria till bönor till sin lågkolhydratkost. 1-2 dl om dagen i samband med måltiderna. Och plötsligt hände det saker. Kilona formligen rann av henne, på ett år halverade hon sin vikt och väger idag bara 57 kilo.

  – För att få bäst effekt av bönorna ska man helst också samtidigt äta lite fermenterad mat. För mig blir det oftast en matsked kimchi (koreansk rätt baserad på kinakål och chili) till en rejäl klick hummus (kikärtsröra) varje måltid. Nu styrketränar jag också regelbundet, men istället för lätta vikter i många repetitioner kör jag tunga vikter i få repetitioner eftersom det ger mycket bättre effekt på blodsockret.

  Maria före- och efterbilder visar vilken skillnad böndieten har gjort för henne - på bara ett år!


  – Folk som ser före/efterbilder på mig har svårt att tro det är jag. Och Patrik, som jag nu är förlovad med, brukar säga att hade jag inte ändrat min kost så hade jag varit diabetiker idag. På köpet har jag fått mer lust, energi, bättre självkänsla och stabilare menscykel.

  – Det är inte svårt att gå ner i vikt om man väljer rätt mat och rätt mängd. Naturligtvis kan man inte vräka i sig glass och godis och jätteportioner mat. Men annars är det enkelt. Bönor finns ju färdigkokta i tetrapak och fermenterade grönsaker säljs numer i varenda affär!

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!