• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lisa Carlehed spelar Kristina i nya Utvandrarna: "Jag är inte rädd för att bli jämförd med Liv Ullmann"

  50 år efter den första filmversionen, med Liv Ullmann och Max von Sydow, kommer den nya filmatiseringen av Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Nu är det Kristina som står i fokus och hon spelas av Lisa Carlehed, som väntat länge på sin stora chans.

  Lisa Carlehed spelar Kristina i nya Utvandrarna: "Jag är inte rädd för att bli jämförd med Liv Ullmann"

  Det har gått drygt 70 år sedan Vilhelm Moberg skrev Utvandrarna, den första romanen i en serie om den småländske bonden Karl Oskar och hans hustru Kristina, som tillsammans med sina barn och många andra i trakten lämnade fattigdomens och hungersnödens Småland för att finna lyckan och skapa sig ett bättre liv i Amerika.

  Det är en bok som närmast etsat sig fast i den svenska folksjälen. 1971 gjorde Jan Troell en Oscarsnominerad film av boken med Liv Ullmann och Max von Sydow i huvudrollerna, och Björn Ulvaeus och Benny Andersson förvandlade den till musikalen Kristina från Duvemåla 1995.

  Nu väcks historien åter till liv genom den norske regissören Erik Poppe, som har skapat sin egen tolkning av Utvandrarna, med Kristina i fokus. I jakten på ett bättre liv är det nu till stor del hennes val och känslor som skildras.

  Den modiga och godhjärtade bondmoran spelas av den ännu ganska okända skådespelaren Lisa Carlehed, 42.

  – Det känns ju fullständigt fantastiskt, en dröm som går i uppfyllelse, säger en glad Lisa över telefon till Hemmets Journal.

  Hon har dagen innan sett 40 minuter av filmen i förväg och blev både stolt och rörd. Hon tycker att de har tagit vara på materialet och de små detaljerna på ett väldigt fint sätt.

  Lisas make i filmen, Karl Oskar, spelas av den välkände skådespelaren Gustaf Skarsgård, 41, och Lisa berättar att de hade bra kemi redan från dag ett.

  – Ja, det var roligt att spela tillsammans. Det kan vara så olika med olika skådespelare. Vissa passar man bättre med än andra. Gustaf är väldigt uppmärksam som skådespelare och det är kanske jag med. Man fångar de små detaljerna i varandras skådespel och så spelar man vidare på det. Det blir ett härligt flow där ingen är rädd för något och det känns väldigt naturligt. Jag tycker väldigt mycket om Gustaf och jag hoppas att vi får spela mot varandra fler gånger.

  Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård i nya Utvandrarna.

  I nya Utvandrarna spelar Lisa mot Gustaf Skarsgård, som gör rollen som Karl Oskar.

  Annorlunda film

  Lisa ser mycket fram emot premiären på juldagen och är inte rädd för att bli jämförd med Liv Ullmann.

  – Nej, jag är inte det. Det är väl klart att Liv Ullmann är den där ikoniska figuren som alltid kommer att vara fantastisk. Men vår film är väldigt annorlunda och ingen remake. Den är väldigt nutida och belyser ett samhällsproblem över hela världen, där folk lämnar sina länder och kommer till nya. De undrar, precis som Karl Oskar och Kristina, hur det kommer att gå och om de kommer att överleva resan, men de gör det ändå för att deras barn ska få ett bättre liv, säger Lisa.

  Hon är själv mamma och bor i en lägenhet i Köpenhamn med sin danske man Nicolei, 39, och parets två döttrar Alma, 13, och Svea, 11. Maken träffade Lisa när hon studerade vid den ryska teaterskolan Gitis Scandinavia i Århus i början av 2000-talet.

  Medan Nicolei blev teaterregissör satsade hon på en skådespelarkarriär och medverkade i en rad danska filmer, till exempel I dine hænder, som tilldelades Göteborgs filmfestivals Dragon Award för bästa nordiska film, och Tills vi faller, som gav henne en nominering till filmpriset Bodil.

  Utvandrarna blir Lisas stora genombrott i Sverige. Hon har länge längtat efter att få göra en huvudroll i en svensk storfilm av den här digniteten. Hon hoppas att publiken ska tycka om filmen och att det ska ge henne fler spännande jobberbjudanden.

  – Jag hoppas att jag får så mycket jobb att jag kan försörja min familj. Det har inte varit superfett i perioder, säger Lisa och skrattar.

  Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård i nya Utvandrarna.

  En laddad scen med Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed i Utvandrarna.
  Foto: Vlad Cioplea

  Två olika liv

  Lisa har alltid vetat att det är skådespelare hon ville bli, även om vägen dit inte varit spikrak. Hennes föräldrar träffades på en teaterskola som unga. Medan mamma Ninni Bergström Swartz blev lärare arbetade pappa Ingemar Carlehed som regissör och skådespelare och var till stor del knuten till Göteborgs stadsteater.

  Närheten till teatern inspirerade Lisa att vilja gå i hans fotspår.

  Som 6-åring satt hon i kulisserna på Göteborgs stadsteater och såg för 22:a gången scenen då Julia dräper sig med Romeos dolk för att hon ser honom ligga död vid sin sida. Lisa älskade dramat och föredrog att läsa pjäser framför böcker.

  – Jag älskade att läsa pappas gamla manus. De var mer lättlästa och hade luftigare text, vilket lämnade mer plats åt fantasin, säger Lisa.

  De första åren bodde Lisa i Floda strax utanför Göteborg, men som 6-åring flyttade hon med sin mamma till Karlstad när föräldrarna separerade. Vardagslivet med skola och kompisar var i Värmland, men varannan helg åkte hon de drygt tre timmarna i bil till Göteborg.

  – På ett sätt fanns det en rätt stor ensamhet i de där två skilda världarna. Jag levde två olika liv, där det ena inte var mitt utan bara helgbesök. Ändå var det väldigt privilegierat, med fina och bra hem. Det är bara inte roligt att känna att man inte hör till. Det tar något ifrån en.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!