• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Så här får du sommarens mysigaste balkong

  Alla balkonger kan bli skönt avkopplande och härligt grönskande – oavsett storlek.

  Så här får du sommarens mysigaste balkong

  Oavsett om man har 2 eller 40 kvadratmeter till sitt förfogande, så kan balkongen inredas så att den fungerar som en liten trädgård. Här kan man slappa i solen, odla örter och tomater till sommarens matlagning eller mysa till midnatt i lyktornas sken. Inspireras av tre olika balkonger där man planerat sittplatserna noga och sedan skapat gemyt med hjälp av växter, textilier och detaljer.

  5 steg till den perfekta balkongen

  1. Knepet för att trivas på sin balkong är att planera för gemyt och rumslighet. Ett smart knep är att tänka på den som en förlängning av interiören.

  2. Att kliva ut på ett skönt golv är en bra början, så fundera på hur du kan slippa hård cement. Trätrall i klickplattor sätts enkelt ihop till önskad storlek. En matta gör också balkongen mer ombonad.

  3. Möblera balkongen efter funktion och kläm inte in fler sittplatser än vad som behövs till vardags. Att kunna röra sig och flytta runt saker ger en känsla av frihet och rymd. Extra sittplatser fixar man vid behov.

  4. Satsa på textilier som skapar atmosfär och fungerar som vind- eller insynsskydd. Sätt upp stänger för att med enkelhet haka upp en gardin som både skuggar och är vacker, och matcha gärna med kuddar eller plädar. En segelduk är ett både smart och snyggt solskydd som tar mindre plats än en parasoll.

  5. Glöm inte belysningen, då du säkert vill sitta ute på balkongen under ljumma sommarkvällar. Riktbara spotlights kan stickas ner i krukor och belysa växterna för härliga ljuseffekter. Använd balkongräcket för att hänga upp mysiga ljusslingor och glöm inte lyktor för värmeljus.

  Så här skapar du mer plats

  1. En bänk kan fylla ­flera funktioner – ­extra sittplatser vid behov, en praktisk ­avställningsyta och en plats att ställa krukor på.

  2. En hylla i flera våningar ökar balkongens yta med varje hyllplan och blommor kommer upp i ögonhöjd.

  3. Ta vara på väggar och balkongräcken för att sätta upp lådor att odla i, använd gärna amplar som hänger från ett eventuellt tak. 

  3 olika typer av balkonger

  1. Litet och mysigt

  Lilla balkongen är knappt en meter bred, men rymmer precis två sittplatser och ett litet sidobord. Fägringen hänger i amplar och lådor för att rymmas och komma upp i ögonhöjd.

  Med ett par få kvadratmeter till sitt förfogande har balkongen möblerats för avslappning och långa samtal i bekvämt fällbara stolar. Här har man utnyttjat både husväggen och balkongräcket för att få upp blommande fägring i ögonhöjd.

  Små avlastningsbord tar liten plats, samtidigt som de erbjuder både avställningsytor och möjlighet för vackra stilleben. I hörnet finns en örtagård i mikroformat med goda dofter och smaksättning till sommarens matlagning.

  I balkonglådor och amplar finns frodiga sommarblommor som både piffar upp och skapar insynsskydd från grannskapet. Känslan har blivit ombonad och gemytlig med hjälp av en matta på golvet, mjuka plädar och fräscha småkuddar på stolarna. 

  Framåt kvällen tänds ljusslingan som hänger i takhöjd för att komplettera många små söta lyktor med värmeljus.

  På den lilla balkongen skapar små sidobord både plats för avställning och odling. Här en liten kryddträdgård i krukor tillsammans med ett olivträd och en pelargon.

  2. Gott om plats

  Stora takbalkongen rymmer en generös matplats som med öppna skjutdörrar ­flyter ihop med resten av ­lägenheten. Markisen skuggar skönt när solen ­ligger på.

  Inne på den lugna gården fanns möjlighet att bygga ut balkongen till en större uteplats. Genom att dra ifrån de helglasade skjutdörrarna öppnas lägenheten upp mot en rymlig balkong som har plats för en generös matplats, grillhörna och bekväma solstolar att sträcka ut sig på. Med hjälp av en markis bestämmer man själv om man vill sitta under blå himmel, eller på en skönt skuggig plats under sommarens varmare dagar.

  Runt balkongens räcke och väggar finns både fägring och krukodlade grönsaksplantor. Inramningen ger känslan av att befinna sig i en mindre trädgård och man har tagit i med buskar i krukor för att få ordentlig effekt. Stora plantor i stora krukor har valts för att inte ge ett plottrigt intryck. På golvet ligger längsgående trätrall som ger ett harmoniskt intryck och mjukas upp av enhetliga textilier på möblerna. 

  I andra änden av stora balkongen finns plats både för grillen och ­bekväma solsängar. Här kan man plocka en het chili direkt från plantan för att ge middagens läckerheter sting.

  3. Soldränkt vid takåsarna

  Uppe vid takåsarna sjunker man gärna ner i varsin bekväm rottingstol för frukost eller förmiddagsfika. På golvet ligger en färgstark ute-matta som skapar rumslighet och liv.

  Högst upp under klarblå himmel sjunker man gärna ner i de bekväma rottingmöblerna med frukostkaffet eller med ett glas bubbel framåt kvällen. Balkongen används bara för njutning och har fått en ombonad känsla av den glada mattan, färgstarka kuddar och stilrena stilleben. 

  Det smäckra brickbordet i zink får sällskap av en klassisk vattenkanna och mjölkhinken med en söt sommardahlia i. Här sitter man lugnt och stilla och tittar på utsikten, inga krav på skötsel av växter eller middagsbord som ska dukas eller dukas av. När nattdaggen drar in lyfter man snabbt och lätt undan kuddarna och återkommer nästa morgon när solen åter värmer.

  Det är härligt att luta sig tillbaka i de bekväma rottingmöblerna och blicka ut över vidderna. Färgglada kuddar och matta ger en glad känsla när man sitter här.

  5 fina växter för balkongen

  Pelargoner blommar i princip hela säsongen och fungerar dessutom i de flesta lägen, direkt norrläge undantaget.

  Petunia, fjärilslavendel och afrikanska margeriter är alla klassiska sommarblommor som fungerar fint i balkonglåda. Passa med vattning och var ­beredd att byta ut om du varit borta en vecka.

  Busktomat och chili vill ha mycket sol och värme, så söderläge är bäst. Vill stå i kärl på minst 8–10 liter. Eftersom de är törstiga blir ­resultatet bättre med rymliga krukor.

  Kryddor som basilika, rosmarin och timjan gillar full sol, men gräslök, mynta och persilja funkar även bra i skuggiga lägen.

  Smultron är gott att skörda till filmjölken och dess fina bladverk och söta blommor skänker fägring.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!