Så tar du rätt sorts pauser på jobbet

Det är viktigt att ta pauser för att orka med det höga tempot på våra arbetsplatser. Men det gäller att ta rätt sorts pauser.

Vi spenderar en stor del av våra liv på arbetsplatsen och därför är det viktigt att ta pauser för att orka med och för att kunna göra ett bra jobb. Men pauser kan se olika ut och tas på olika tider. En vetenskaplig studie från Baylor University i Texas, visar att det finns bättre och sämre sorters pauser.

Studien undersökte 95 arbetande personer i åldrarna 22 till 67 år och följde dessa under en femdagars arbetsvecka. Deltagarna fick i uppgift att föra dagbok över alla sina pauser och det innebar att forskarna kunde sätta tänderna i ett material på över 959 registrerade pauser.

Av materialet kunde forskarna snart dra slutsatser kring olika sorters pauser och hur väl de fungerade för återhämtning. Resultatet publicerades i Journal of Applied Psychology.

Från svaren kunde forskarna bland annat komma fram till att det var effektivast att ta en paus vid mid-morning, något som motsvarar ungefär mellan klockan 9 och 10 på förmiddagen. De som tog en paus senare registrerade oftare att de mådde sämre. De bästa pauserna enligt studien var också när personen gjorde något som hen tyckte om. Det spelade ingen roll om pausen var arbetsrelaterad, bara att den var tillfredställande, skriver sajten Real Simple.

Till skillnad mot vad man kanske skulle gissa, så visade studien att pauserna inte behövde vara särskilt långa. Flera korta pauser var att föredra, framför färre längre. Exakt hur långa (korta) pauserna bör vara svarade dock inte studien på, skriver Real Simple.

Slutsatsen av studien var att anställda som tar bra effektiva pauser då och då, mådde bättre och trivdes bättre på jobbet. Dessa led också i mindre utsträckning av huvudvärk och andra krämpor.

– Till skillnad från mobiltelefoner som mår bäst av att laddas från noll, så mår människor bäst av att laddas lite då och då, säger Emily Hunt som ledde studien.

 

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top