• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Test av laserskrivare

  Laserskrivare är billiga i inköp, men dyra i längden. Icakuriren har testat tio laserskrivare för under tusenlappen. Läs hela testet av laserskrivare här.

  Test av laserskrivare
  Test av laserskrivare. Foto: Magnus Carlsson

  Många gånger är det billigare att köpa en ny skrivare, än att byta tonerna när de tagit slut. Priset på en ton kan vara flera hundralappar högre än priset för en ny skrivare, där färgtoner ingår. Visserligen räcker inte den första tonen till lika många utskrifter som en man köper som påfyllnad. Det sägs bero på att det går åt färg att "smörja upp" skrivaren när den är ny.
  Laserskrivarna som Icakuriren har testat är för hemmabruk, fem med svartvit utskrift och fem färgskrivare. Ingen av dem kan kopiera eller skanna.  Vi har granskat hur laserskrivarna är att installera och använda. Men också räknat ut priset per utskriven sida.

  Stor prisskillnad
  Kostnaden per sida varierar från 30 öre till nästan det dubbla, 59 öre. Det beror dels på priset på lasertonern och dels på hur många sidor tonen räcker till. Där skiljer det sig åt mellan skrivarna. Brothers ton, som visserligen är billigast, kostar 385 kronor, men räcker endast till 1 000 utskrifter. Kyoceras är dyrast, 949 kr och räcker till att skriva ut 1 600 utskrifter, alltså 59 öre per sida. Flest sidor, 2 500, kan man skriva ut med Oki ton innan den behöver bytas ut.
  En skrivare ska vara enkel att installera, det ska gå på några minuter. I princip ska det bara vara att koppla in en sladd och trycka på en symbol för att den ska vara installerad och redo att skriva ut. Fem av skrivarna är svåra och tidsödande att installera, även för den vana datoranvändaren. Flera av dem, som Dell, envisas med att visa felaktiga felmeddelande vid installationen. En förutsättning för att överhuvudtaget kunna få i gång skrivaren är att det följer med en USB-kabel. Det gör det inte till fem av skrivarna, det får man köpa till extra för en hundring. Snålt!

  HP bäst
  Bäst av skrivarna är HP Laserjet Pro P1102W som får totalbetyget fem. Förutom att den är busenkel att installera – trots att den är trådlös – stödjer den också mobil utskrift. Den har också ett nätt format i jämförelse med övriga. Skrivarupplösningen är visserligen den lägsta, men räcker för en svartvit skrivare. Annars är det svårt att se någon större skillnad på skrivarnas utskrifter, trots att de har olika upplösningar.
  Stämpeln sämst går till färgskrivaren Samsung CLP-365. Det beror inte enbart på att den är svår och besvärlig att installera, utan också på att den krånglar, och felaktigt och frekvent visar felmeddelande. Fördelen är att den gör bra färgutskrifter.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!