• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Urkopplad med Telias fiberteknik

  Inget internet. Ingen telefon. Ingen tv. Telias installation av öppen fiber blev en flopp hos familjen Hegg.

  Kersti Byström
  Kersti Byström

  Vi har tidigare berättat hur Telia hetsar villaägare att ansluta sig till öppen fiber, en tunn koppartråd för bredband, tv och telefoni. Likadant var det för Ingrid Hegg. Före ett visst datum skulle hon bestämma sig, annars skulle installationen bli många tusen dyrare än ursprungspriset på 16 000 kronor. Efter ett halvårs försening var fiberdragningen klar och en medie-omvandlare installerad i Heggs kök. Ingrid valde Telia som tjänsteleverantör.
  – Säkert smidigt om något skulle gå fel.
  Och fel gick det. Telia levererade en typ av router men instruktioner till en annan. Efter att Ingrid ringt supporten fungerade internet – om man startade om routern ett par gånger om dagen. Telefonen, liksom tv:n, var däremot död. Ingrid blev uppmanad att installera ett nytt telefonjack för 1 000 kronor bredvid medieomvandlaren.

  Under ett dussintal samtal med Telias support fick hon många vänliga men verkningslösa råd om att dra ur och sätta i sladdar, trycka på knappar, bryta strömmen och flytta tv:n till köket. Telia skickade också en ny digitalbox. Till slut fungerade internet och telefonen men inte tv:n. Ingrid uppmanades då att åka till en Teliabutik för att byta router vilket inte hjälpte.
  När Ingrid till slut ringde och krävde att få prata med ansvarig chef fick hon kvalificerad telefonsupport och besök av en servicetekniker som löste problemet: att sätta dit en sladd som saknades.

  Slutet gott, allting gott? Nej. Nu fungerade inte längre villalarmet på grund av fibern. Ingrid tvingades betala en uppgradering av husets larmanordning för närmare femtusen kronor. Häromdagen anlände dessutom ett brev från Telia. Ingrid skulle bli tvungen att betala 2 995 kronor om hon inte skickade tillbaka den nya digitalboxen som hon aldrig behövt, än mindre beställt.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!