En mediaspelare är en apparat som kopplar samman din dator med tv:n och ljudanläggningen. Den gör att filmer, foton och musik som du har på datorn får mycket bättre kvalitet både på ljud och bild när de spelas upp i tv:n eller stereon än på datorskärmen.
Man kan säga att mediaspelaren i flera avseenden ersätter de gamla videoapparaterna och dvd-inspelarna. Men mediaspelaren kan också mycket mer än att spela upp och spela in filmer. Till exempel går det att koppla upp sig på internet och titta på det materialet direkt i tv:n.
Filmer, foton och musik kan du spara på mediaspelarens egen hårddisk eller så hämtar mediaspelaren dem från datorn eller internet,
Prislappen för en mediaspelare varierar mellan cirka 2 000–5 000 kronor, beroende på utförande.
Att tänka på när du väljer mediespelare:
Vill du ha hårddisk eller inte?
Det finns mediespelare med eller utan hårddisk. En apparat utan hårddisk måste alltid vara ansluten till datorn eftersom mediaspelaren då hämtar filmen, musiken eller fotot från datorns hårddisk.
De flesta mediespelare utan hårddisk brukar dock kunna kompletteras med ett usb-minne eller en separat hårddisk. Då kan mediespelaren ändå spela upp innehållet utan att datorn behöver vara på.
Om mediespelaren har hårddisk kan den köras helt fristående från datorn. Spar över foton från din dator och ta bara med dig mediespelaren till grannen för visning av semesterbilderna.
En del mediespelare kan också ta emot film från videokameran.
Vill du spela in tv-program?
Vissa mediespelare kan också spela in tv-program, precis som en gammal video eller de modernare dvd-inspelarna. Då krävs att mediaspelaren har en inbyggd tv-mottagare. Vill du dessutom kunna koppla upp dig på internet och tanka ner film eller musik därifrån direkt i mediespelaren måste du se efter så att apparaten har en sådan funktion. Annars kopplar du upp dig som vanligt med datorn och för över materialet till mediaspelaren den vägen.
Vill du ha fast eller trådlös uppkoppling?
Fast eller trådlös uppkoppling är ofta en smaksak. En mediaspelare med trådlös nätverksanslutning gör det ju lättare att koppla upp sig mot datorn eftersom du slipper sladdar. Men trådlösa nätverk kan ibland vara sega och trassla på andra sätt. Den fasta anslutningen med kabel är ofta säkrare. Särskilt för stora högupplösta videofilmer som är tunga att föra över trådlöst från datorn till mediaspelaren.
Vilka filformat använder du?
Filformat är en djungel. Det är alltså det format som din film, ditt foto eller din musik är nedsparad i. Vanliga format för foton är till exempel .jpg, png, gif, bmp och tif. För filmer kan det vara mpeg, avi eller mkv och för ljud mp3 eller wav.
Kolla upp så att mediespelaren kan ta emot så många olika filformat som möjligt. Annars är risken att du inte kan titta på vissa filmer eller bilder.
Vilka anslutningar behövs?
Mediespelaren ska ha anslutning för ljud och bild.
En s k hdmi-anslutning (High Definition Multimedia Interface) bör också finnas för att bildöverföringen ska bli så perfekt som möjligt.
Det är även bra om mediaspelaren har en digital ljudutgång om man vill ansluta den till en ljudanläggning med surroundljud (s k flerkanaligt ljud)
Av Lennart Zetterberg