Så gör du
• Betala hela fakturan från företaget du anlitat. Företaget måste ha F-skattsedel och inte ägas av någon närstående. Se till att fakturan specificerar vad som är arbete, material och reskostnad. Det är bara arbetskostnaden du kan få avdrag för.
• Fyll i Skatteverkets ansökningsblankett om skattereduktion och skicka in den tillsammans med kopia på kvittot. För tjänster under år 2007 gäller senaste ansökningsdag 5 maj i år. Minst 1_000 kronor måste kostnaden vara för att skatteavdrag alls ska komma i fråga.
• Om avdraget godkänns får du tillbaka hälften av arbetskostnaden med skatteåterbäringen i augusti. Är du snabb kan du få tillbaka skatten redan till midsommar.
• Vet du att du kommer att anlita hushållstjänster framöver och vill slippa ligga ute med pengar kan du ansöka om skattejämkning. Men du måste ändå ansöka om avdraget efteråt enligt ovan
Efter år av hätsk debatt om avdragsreformen är den nu en realitet. Sedan halvårsskiftet förra året får du dra av på skatten om du köpt hushållstjänster. Halva regeringen gör det.
Till och med värsta motståndaren till reformen, förre statsminister Göran Persson, utnyttjar avdragsrätten. Tillsammans med hustrun Anitra sänker han skatten med 25 970 kronor för anlitade hushållstjänster.
I början av april var antalet ansökningar om avdrag uppe i drygt 42 000 och Skatteverket räknar med att på sin höjd kommer tiotusen fler in innan ansökningstiden går ut. Den förlängdes till att sammanfalla med inkomstdeklarationen 5 maj.
Ändå är det långt färre som utnyttjat reformen än vad regeringen tänkt sig. 650 miljoner kronor finns att fördela för hushållsarbeten utförda under andra halvan av år 2007. Varje skattebetalare får dra av max 25 000 kronor för förra året, men de flesta söker för betydligt lägre summor.
– Jag tror att det här är en reform som tar tid att ta till sig. Vi har inte för vana att köpa hushållstjänster, säger Pia Blank Thörnroos, jurist på Skatteverket.
Det funkar så att om du anlitar någon för att göra enklare tjänster i hemmet får du dra av 50 procent av arbetskostnaden. Kostnaden måste vara minst en tusenlapp för att få dras av. De vanligaste ansökningarna gäller städning och fönsterputs följt av trädgårdsarbete.
Ett vanligt fel folk gör är att räkna med avdrag på hela kvittosumman. Men eventuella kostnader för material och resor gills inte, bara arbetet, så se till att posterna på kvittot är specificerade.
Fast det största kruxet är gränsdragningar för själva tjänsten. Begreppet hushållsnära har många tolkat lite väl kreativt i sina ansökningar. Arbetstid för att städa ur garage och förråd är avdragsgillt, men inte för att köra skräpet till tippen. Om någon tvättar dina mattor åt dig i tvättstugan är det okej, men inte att ta dem till kemtvätten. Att gå i väg och handla är däremot godkänt trots att det är bortanför hushållet, eftersom det faller under enklare omsorg.
Ett annat dilemma är typen av arbete. Att hjälpa ett barn med pianoläxan hemma är godkänt men inte regelrätta pianolektioner. Tvätt av kristallkronan accepteras men inte att skadade hängen samtidigt repareras. Klippa gräsmattan, rensa ogräs och räfsa i trädgården är okej men inte att plantera nya växter.
– Det ska vara trädgårdsarbete av löpande karaktär för att hålla trädgården i “acceptabelt skick”, som det heter, säger Pia Blank Thörnroos.
Hela reformen ses nu över. Det handlar om att hitta ett sätt att göra bra gränsdragningar, men också enklare lösningar för hur man ska få tillbaka sina skattepengar. En variant kan vara att företagen man anlitar kräver skatten tillbaka i stället.
– Det är ju lite otidsenligt att hålla på med kvitton. Vi går normalt mot mer elektroniska lösningar, menar Pia Blank Thörnroos.
Av: Lotta Palmelius