1900–1910-talet: Camping för nöjes skull och scoutrörelsens intåg

Vi drar till skogs för nöjes skull. Bott i tält har människan gjort sen urminnes tider, men campa för nöjes skull och idka friluftsliv började vi med i Sverige i början av 1900-talet. Redan då härmade vi efter USA, där hade det första campinglägret öppnat redan 1861. 1909 kom scoutrörelsen till Sverige och en god scout lär sig att bo i tält. Även i övrigt var trenden den att friluftsliv var trendigt, man skulle fjällvandra och bo i primitiva stugor eller i tält. 

1920–1930-talet: Svenska Turistföreningen börjar hyra ut tält

Fler svenskar upptäcker tältandet som en överkomligt sätt att övernatta, kanske i kombination med cykelsemester. 1921 börjar Svenska Turistföreningen hyra ut tält. Runt 1930 anläggs de första campingplatserna. Bland de första är  Bredsand i Enköping och Skeppsviken i Uddevalla. 

Ägget – en klassiker. Foto: Sjöberg bild

1948: Helmer Berglund bygger husvagnen ”Ägget”

Ägget kläcks!  Helmer Berglund bygger en husvagn till sig och sin fru. Hon vill ha sommarstuga, han vill åka omkring. Det rullande hemmet blir en perfekt kompromiss. Han bygger det i sin egen mekaniska verkstad SMV, Sörby Mekaniska Verkstad. Husvagnen är byggd i aluminum på träram och med nedsänkbart golv. Både Helmer och frun blev nog nöjda för sedan kom Ägget i produktion och lanserades 1955. Vagnen var 310 cm lång hade fyra bäddar, städskåp och garderob och kök med diskställ! 

Mys på liten yta. Foto: Sjöberg bild

1950–1960-talet: Svenska Kabe, Cabby och Polarvagnen börjar sin tillverkning

Bilismen ökar markant, men det gör inte att campingen minskar, snarare tvärtom. Campingplatserna är enkla med servicehus med tvättrännor med kallt vatten. börjar. Under 1960-talet kommer husvagnarna starkt. Svenska Kabe börjar till exempel sin tillverkning 1958, och 1964 kommer både Cabby och Polarvagnen. Campingplatserna blir större och standarden höjgs markant med nya duschar, toaletter och el. Man börjar bygga stugor för uthyrning. 

1962: Gasolköket ska med!

Primus ljusblå gasolkök med två brännare och gasoltub väcker nostalgiska minnen hos många svenskar. 

Minigolf blir standard. Foto: Getty Images

1970–1980-talet: Campingplatserna växer och ”säsongarna” blir fler

Campingplatserna växer och börjar bli riktiga semester­anläggningar. Den lilla kiosken blir livsmedelsbutik. Självklart måste man kunna spela minigolf, det är en svensk sommarklassiker. Nu börjar ”säsongarna” komma, långliggarna som har campingen som sin sommarstuga. 

Per Fritzell. Foto: TT

1986: ”Man ska ha husvagn” blir en hit

”Man ska ha husvagn… ” Nästan varenda svensk kan skråla med i hitlåten från 1986 med Galenskaparna och After Shave. Ursprungligen framförd av Per Fritzell som rollfiguren Milton i tv-serien ”Macken”. Självklart införd träningsoverall. 

1990–2000-talet: Aktivitetanläggningar och ”glamping” 

De stora campingplatserna får veritabla aktivitetsanläggningar, äventyrsbad och lekland. På 2000-talet lanseras ”glamping”, lyx-camping. Stora kedjor som t ex First Camp bildas. Husbilarna börjar bli mer populära sedan svenskarna hämtat sig från den ekonomiska krisen på 90-talet. 

Husbilen kommer starkt. Foto: Getty Images

2010–2024: Husbilsförsäljningen tar fart

Nu tar husbilsförsäljningen verkligen fart. Framför allt tycks det alternativet locka par som tröttnat på att sköta stugan eller båten. Men husvagnarna är många fler. 2023 fanns cirka 300 000 registerade husvagnar mot cirka 120 000 registrerade husbilar. Flest per capita i Europa.