Elisabeth sålde allt – nu bor hon i en husvagn

Semestrarna tände intresset. Efter år av hemliga drömmar sade Elisabeth Oskarsson upp lägenheten, sålde bohaget och flyttade in i en husvagn. Med havet utanför fönstret och skogen bakom knuten ångrar hon ingenting. Elisabeth älskar livet på hjul.

Elisabeth Oskarsson

Ålder 60 år.

Bor Unda camping, Uddevalla. 

Familj Barn, barnbarn och barnbarnsbarn. 

Gör Jobbar inom äldreomsorgen. 

Intressen Blommor, fiske, plocka svamp.

Favoritmat Stekt makrill med dillsås och potatis. 

Ser helst Dokumentärer. 

Lyssnar på P4 och all möjlig musik. 

Husvagnsmodell Kabe, 6,30 meter lång,
fullbredd. 

Campinghyra Kan variera mycket beroende på årstid och campingplats, men ett normalpris kan vara cirka  4 000 kr i månaden, inklusive el.

Ingen bor över och ingen bor under.

– Utom mössen, konstaterar Elisabeth Oskarsson med ett skratt.  Det har gått snart tio år sedan hon sade upp lägenheten i Uddevalla och flyttade in i en husvagn på Unda camping en bit utanför stan.– Det är så gott att bo här! Jag gillar närheten till naturen. Man träffar också fler människor när man bor så här. I lägenhet gör man inte det på samma sätt. Här stannar folk till och pratar, säger Elisabeth. I förtältet utanför husvagnen är det mysigt och pyntat. Det fungerar som kombinerat kök och vardagsrum, och Elisabeth serverar kaffe. I soffhörnan kurar hon ofta ner sig framför TV:n. Gardiner är upphängda och mattor täcker golvet, precis som i vilket hem som helst.– Jag vet inte varför jag inte flyttade hit tidigare. Jag fick väl inte tummen ur. Men det var en lättnad när jag sade upp lägenheten. Äntligen hade jag bestämt mig – jag skulle uppfylla en av mina drömmar.

Stortrivs. Livet på camping är paradiset för Elisabeth Oskarsson. Så har hon bott året om i snart ett decennium och hon ångrar inte valet att lämna lägenheten.
”Det bästa med husvagnslivet är friheten och närheten till vatten och skog”, säger Elisabeth.

Drömmen om husvagn

Innan flytten hade Elisabeth länge drömt om att bosätta sig i husvagn på heltid.

– Jag och min dåvarande sambo campade i många år. Jag har alltid tyckt om husvagnslivet. Men efter att vi gick isär hade jag inte husvagn på många år.

Men så sommaren 2011, precis innan semestern skulle börja, satt Elisabeth och läste tidningen. Plötsligt föll blicken på två husvagnsannonser.

– Jag tänkte “Nu så, nu ska jag göra det!” Jag åkte och tittade på de två husvagnarna och en fick jag med mig hem.

Dagen därpå sade Elisabeth upp sin lägenhet och började rensa bland alla saker.

– Det var så skönt att bli av med onödiga prylar. Ungarna fick ta vad de ville ha. Det här är det bästa jag har gjort!

Elisabeth sålde allt - nu bor hon i en husvagn
Bara ett stenkast bort finns en badplats och från båtbryggan fiskar hon ofta makrill.

Husvagnen som hon bor i är röd och vit, och står placerad i ett hörn av campingen. Från sittplatsen i den främre delen av vagnen – där två prydnadskuddar med texten “Camping Queen” ligger på soffan – har man utsikt mot havet.

Flera året om-boende

Det är inte Elisabeths första husvagn. Hon har betat av några stycken under åren som gått, “Det här är min fjärde, den har dusch!”

– Tidigare stod jag en bit längre upp på campingen. Men så fick jag veta att den här platsen var ledig. Det är lugnt och skönt här. Efter att husvagnen blivit flyttad hit tog jag ut fotpallen, satte mig och kände “nu är jag hemma”.

Elisabeth berättar att det just nu mitt i vintern är ungefär tio-tolv personer som bor heltid på campingen.

– Jag har inte jättebra pejl på alla. Men hon här bredvid bor också året runt. Att det är färre människor här på vintern kan kännas skönt ibland, men det är trevligt på våren också när folk man inte sett på länge flyttar ut igen. Jag är så glad att jag valde den här campingen. Det är nära till jobbet och grannarna är bra. Är det något man behöver hjälp med så är det bara att fråga de som jobbar här. Och när min son får tid, ork och lust ska han bygga i ordning på utsidan så att jag kan sätta blommor.

Bara ett stenkast bort finns en badplats och från båtbryggan fiskar hon ofta makrill.

– Eller jag försöker fiska makrill, men det blir mest näbbgäddor. Jag går ner tidigt och sitter där för mig själv och filosoferar. Barnbarnen tycker också om att vara här – både på vintern och sommaren. En vinter när det var snö vallade de mig här ute i tre timmar och vi åt korv med bröd. Till slut undrade jag om vi inte kunde gå in, “nej inte ännu”.

”Efter att husvagnen blivit flyttad hit tog jag ut fotpallen, satte mig och kände ”nu är jag hemma”, berättar Elisabeth

Med fyra barn, nio barnbarn och två barnbarnsbarn är det ofta fullt hus i tält och vagn. Campingen har två servicebyggnader där man kan duscha, diska och laga mat.

– De gånger vi varit många som ätit har jag gått dit och diskat. Det funkar bra.

Myser i stormarna

De flesta tycker att det låter spännande och roligt när de får veta att Elisabeth bor i husvagn. Ingen reagerade nämnvärt när hon avslöjade sina flyttplaner.

–Många har sagt “Gud, vad häftigt!” Fast den ständiga frågan är “Blir det inte kallt?” Nej, jag har varmare i husvagnen än i lägenheten. Men ute i tältet kan det så klart bli kallt om jag inte har någon värme på. Det har varit rejäla stormar några gånger, så att soffan nästan rört på sig. Men även om det regnar och blåser så är det skönt här ändå. Jag kan sitta inne och kura.

En passande kudde till en som bor på camping permanent!

Är man nyfiken på att prova husvagnslivet på heltid är det bara att köra, tycker Elisabeth.

– För mig kändes det jätteskönt att få göra mig av med grejer, men vill man bara testa så finns det ju förråd att hyra där man kan ställa sina saker. Det är klart att utrymmet är litet att vara på, men jag är ju själv, jag klarar mig. Visst hade det varit skönt med en riktig dusch och ett riktigt kök, men jag avstår gärna om jag får bo så här. Det bästa med husvagnslivet är friheten och närheten till vatten och skog.

“Fundera över dina behov”

Ett råd från Elisabeth är dock att fundera ordentligt på vad man vill ha i husvagnen innan man köper en. Vill man till exempel ha dusch, trinettkök eller något annat speciellt?

– Skåp är viktigt, och husvagnens bredd. Fullbredd gör stor skillnad. Vagnen vi hade tidigare var lätt att dra men hade inte bra förvaring.

– Det verkar bli allt mer populärt att flytta ut permanent. Varje år säger jag “Jag provar ett år till!” men än har jag inte velat flytta härifrån. Min granne, hon trivs också bra. Kör på, du kommer inte att ångra dig, säger hon och skrattar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top