• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Njut av romantisk weeekend i Stockholms skärgård

  Njut av romantik och skärgård bland mjuka klippor, vedeldad bastu och svalkande bad. På trolska Nåttarö i Stockholms skärgård lever du paradisliv.

  Njut av romantisk weeekend i Stockholms skärgård
  Vackra stränder och orörd natur på Nåttarö i Stockholms skärgård. Foto: Ucke Matsson

  Weekend i Stockholms skärgård
  Den lilla stugan har fri utsikt över havet, och med den öppna spisen är romantikkvoten på topp. Foto: Ucke Matsson

  Efter en promenad runt ön är det skönt att bara sitta och njuta av utsikten. Foto: Ucke Matsson

  Bastu finns på ön och man kan ostört ta sig ett dopp efteråt. Foto: Ucke Matsson

  Vattnet är spegelblankt, sanden är alldeles vit och sanddynornas grästuvor skimrar i olika gulgröna nyanser. Luften är klar och hög. Solen står mitt på himlen och vi har stranden för oss själva. De mjukt formade klipporna känns inbjudande. Ur ryggsäcken plockar vi fram smörgåsarna med rökt lax och en flaska Vino Verde.
  Likt den skeppsbrutne Robinson Crusoe är vi ensamma i paradiset, men mer förberedda än han var.

  Vi är på bilfria skärgårdsön Nåttarö, ett naturreservat, en halvtimmes båtfärd från Nynäshamn. Resan hit gick via pendeltåg, Vaxholmsbåt och en resebudget på några hundralappar.
  Här finns inga privata bostäder, men man kan hyra en enkel stuga av ideella skärgårdsstiftelsen för 500 kronor natten.

  Sommartid är trycket på stugorna högt, men det är under lågsäsong, tidig vår och sen höst, som den verkliga friden lägger sig över ön. Det är då man kan få känslan av att äga hela härligheten själv. Men eftersom affärer och restauranger kan vara stängda då, krävs viss planering.

  Stoppar ner värmeljus
  Kvällen före avresan har vi provianterat, förutom laxmackorna, kött att grilla, grönsaker, en bit god ost, frukost, lite bastuöl och en flaska vin. Vi stoppar också ner några värmeljus, toalettpapper och diskmedel i en pappkartong som vi surrar på en liten pirra och så ryggsäck med ombyte, lakan, handduk.
  Vårt lilla avbrott från vardagen visar sig komma att ge stor utdelning. En natt, två dagar i paradiset, är allt som behövs för att ladda batterierna.

  Vi bokar en tvåmannastuga med öppen spis. På nätet ser vi en karta över ön och studerar noggrant vilken stuga vi ska välja. Vi ringer också tillsynsmannen och frågar vilken stuga som har högst romantikfaktor. Han skrockar högt, inte helt van vid besökare som inte lämnar något åt slumpen. Han rekommenderar stuga 19 och 37. Generöst nog ska vi få välja stuga när vi kommer fram och det bästa av allt, vi reserverar bastun till kvällen. Prislappen slutar på 650 kronor för hus och lån av bastu, delat på två så känns det helt överkomligt.
  När vi går från pendeltåget mot båten, är vi glada över att dra förnödenheterna på pirran. Även på ön blir livet lättare när man slipper bära.
  Vi är några få själar som går av på Nåttarös ångbåtsbrygga. De flesta är vana besökare som direkt vet vart de ska ta vägen. Området är så stort att vi snabbt upplever det som att vi är ensamma igen.

  Kylen fylls med delikatesser
  Vi går husesyn och bestämmer oss för stuga 19 med fri sikt över havet. Vi tar ner madrasserna från våningssängarna och gör en stor säng mitt i rummet framför den öppna spisen. Kylen fylls med våra delikatesser, köket är välrustat, vatten och ved finns att hämta. Gemensamma torrdass och duschar inom räckhåll.

  Nu börjar vår Robinsonvandring runt ön med ytterskärgårdskaraktär. Vi går över klippor, passerar små badvikar och njuter av den trolska skogen. Ön är 7 kilometer lång och 3 kilometer bred med en omväxlande natur full av strövområden. På öns östra sida ligger de berömda stränderna Stora och Lilla sand, kända för sina långa sandstränder med barnvänligt bad, långgrunda vatten och mjuka sandbotten. Det är där man allra helst vill vara. Men halvvägs mot Stora sand finns en avtagsväg som leder fram till den berömda Drottninggrottan. Det sägs att Maria Eleonora gömde sig här under sin landsflykt efter Kung Gustav II Adolfs död. Enligt sägnen hade hon med sig kungens hjärta i ett guldskrin som hon lät gräva ner i närheten av grottan. Ännu har inte skrinet hittats.

  Öns sydligaste del, florarika Nåttarö hals, var under många år militärt område och stängt för allmänheten. Nu är det öppet och gamla skyttevärn, baracker och hemliga utkiksposter påminner om svunna tider. Likaså finns ryssugnar för brödbak från 1600-talet kvar från tiden när ryssarna härjade och brände ner allt i sin väg. Stiftelsen tillhandahåller bra information och det är lätt att hitta på ön med hjälp av tydliga skyltar.

  Ett stenkast från havet
  Dagen räcker inte till för allt vi vill se, men väcker mersmak.
  När vi kommer tillbaka tar vi en middagslur, innan det är dags för kvällens stora begivenhet, bastubadet.
  Strategiskt nog ligger vår stuga nära bastun. Som van bastubaderska jublar jag högt åt bastuns skyddade läge inne i viken, bara ett stenkast från havet. Här behövs inga badkläder. Hela upplevelsen är totalt insynsskyddad.
  På kvällen lyser det i några stugor i närheten. Det visar sig att konceptet lockar flera generationer att samlas och tillbringa en helg tillsammans, likaså möter vi ett tjejgäng som tillsammans hyrt tre stugor. Men vi lyckas ändå behålla vår Robinson Crusoe-känsla när vi eldar i den öppna spisen och grillar vårt medtagna kött i den lilla stugan. Det är alldeles tyst i den stjärnbeströdda natten. Trötta efter en vandring i solen och bastubad somnar vi nöjt till ljudet av den sprakande elden.
  I morgon väntar nya upptäckter

  Av Lotta Hellman

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!