• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilnius charmig pärla i Baltikum

  Litauens huvudstad är vänlig, billig och genuint charmig. Åk på gotiskt slottsbesök, promenera stadens konstparker eller njut av högklassigt spa. I Vilnius finns något för alla!

  Vilnius charmig pärla i Baltikum
  I Litauens huvudstad Vilnius finns något för alla. Foto: Ucke Matsson

  En ung man susar förbi på en segway genom gatorna i Vilnius.
  Inget märkvärdigt med det, men en skylt på hans fordon avslöjar att han är borgmästaren i staden. Arturas Zuokas är känd från svensk tv för att i ren protest kört över felparkerade bilar med en stridsvagn. En miljövän som helst lämnar bilen hemma. Nå, avstånden är inte så stora i Vilnius stadskärna, så han klarar sig gott med en segway.
  Vilnius känns som ett oskrivet kort. Till skillnad från de baltiska systerstäderna Riga och Tallinn, så ligger inte Vilnius vid havet, utan gränsar mot Vitryssland.

  Fjorton broar
  Men kanske är det floden Neris som flyter genom staden och de fjorton broarna, som gör att jag inte saknar kontakten med havet. I stället är jag beredd att utse Vilnius till den trevligaste av de tre städerna.
  Det är i den gamla staden man helst vill vara. Frånvaron av höga hus gör att mycket ljus och himmel når besökarna och den halva miljon som bor där. En och annan trådbuss åker förbi, men allt ligger så nära att vi aldrig behöver använda oss av kollektivtrafiken.
  Det är tätt med små fik och restauranger. Många har sina egna mikrobryggerier och presenterar stolt kvarterskrogens egen öl.
  Litauen tillhör ett av Europas billigaste länder och en lunch med klassisk husmanskostinspirerad baltmat, syrade grönsaker och grovt bröd, kostar kring 50-lappen, ölen får du för några tior.
  Det är vad vi längtat efter, bara promenera, ta del av lite kultur, sitta på fik, titta på folk och uppleva något annat. 
  Vilnius passar bra för det. Det är lockande att gå in i de charmiga vintagebutikerna och vackra linaffärerna, långt från de stora kedjorna som annars slår sönder allt genuint i våra europeiska städer.
  Dessutom är det tryggt i stadskärnan, även nattetid.
  Det är vänligt, välordnat, perfekt för en weekendresa och med möjligheter till närliggande utflykter beroende på intresse.
  Men staden i sig själv har mycket att erbjuda. Rent geografiskt ligger den mitt i Europa och finns med på Unescos världsarvslista. Här kan du besöka 40 olika kyrkor och uppleva bland annat renässans, barock och gotisk arkitektur. Katedralen är ett mästerverk i barockstil.
  Det finns byggnader som verkligen tar andan ur dig och definitivt sopar undan fördomar om ett fattigt, tärt land. Även om vägen från flygplatsen in till Vilnius kantas av nerslitna bostadsområden.
  För visst har de fått kämpa, de blev fria från Sovjet så sent som 1991. Nästan alla vi träffar kan berätta om terror och förtryck som får blodet att isa sig.
  – Min son var med när Sovjetunionen ockuperade tv-tornet, berättar guiden vid stadsrundturen, om den fredliga demonstrationen som 1991 slogs ner så brutalt.
  – Han klarade sig, men hans bäste vän sköts, säger hon tyst om natten som säkert var en av hennes längsta.
  De värnar sin historia, det finns flera museer som påminner om förtrycket. Friheten måste vara berusande och det kan ta sig lite udda uttryck. De forna klassiska Sovjetmonumenten är störtade, i stället kan man se statyer av Frank Zappa och Tony Soprano, utan någon nämnvärd förklaring!

  Bild 1155466
  En excentrisk miljonär har köpt upp gamla stalinmonument för att påminna om dåtidens förtyck. Foto: Ucke Matsson

  Utropade republik
  Dessutom har konstnärerna utropat utbrytarrepubliken Uzupis, ett sorts Christiania, fast utan synlig marijuanaförsäljning. En liten ö, omgiven av floden, mitt i centrum. På bron över till Uzupis finns hänglåsen som berättar om pars längtan efter evig kärlek.
  Det sägs att den självutnämnde presidenten då och då står vid brofästet för att hälsa alla nya besökare välkomna till ön.
  Utanför fönstren i denna bohemiska republik hänger färgglad tvätt och fönsterkarmar på sned, men där syns också spår av lyxrenoveringar. Det hippa blir exklusivt och eftertraktat. Marknaden styr och huspriserna skjuter i höjden.
  På en husvägg är den högtidliga konstitutionen ingraverad på skinande mässingsskyltar och flera språk. Däribland på tibetanska och svenska.
  Den innehåller en del fyndiga punkter som; "Alla har rätt att tveka, men det är inget krav" eller "Alla har rätt att älska och ta hand om en katt". Men vid de tre sista punkterna, så förstår man att detta är ett land med en speciell historia.
  39. Besegra inte
  40. Slå inte tillbaka
  41. Ge inte upp
  Vilnius är en studentstad. Vi uppmanas besöka universitetet mitt i staden och fastnar i en bokhandel med valv och takmålningar. En ung kvinna betraktar oss fascinerat:
  – Tänk att få höra svenska så här, utbrister hon på klanderfri svenska.
  – Vi är många som studerar språket här!
  Plötsligt är vi omgivna av glada språkstuderande, ivriga på att träna sina svenska kunskaper.
  De berättar om en modern stad som är ett med sin tid.

  Ekomat och yoga
  Här finns till exempel en ekologisk matmarknad, där odlarna varje torsdag eftermiddag samlas och erbjuder sina varor. Svamp, fisk och bär blandas med organiskt odlade grönsaker och ayurvediska rökelser. Rökt fisk samsas med valkampanjsmaterial. Någon annan marknadsför en yogakurs och hur du bäst värnar miljön. Så samma rörelse där som här.
  Men kanske protesterna i-bland tar sig mer drastiska uttryck. Vi stöter på den segway­åkande borgmästaren en gång till under vår weekend och ställer frågan:
  – Hur fick du tag på en stridsvagn?
  – På museum, svarar han glatt.
  När vi kommer hem från mittens Europa betraktar vi storögt Youtubeklippet över den excentriske borgmästarens eskapad.

  Titta på Youtubeklippet.

  Tre utflyktsmål nära Vilnius

  För den som vill njuta spa
  Det tar cirka 1,5 timme att resa till Druskininkai, men för den som vill dricka brunn och uppleva hälsokur är det absolut värt resan.
  Här finns flera span, några med familjeinriktning, men Spa Vilnius i Drusinskaia visar sig vara bland de bästa. De har lyckats förena gammal hälsokursanda med modernt lyxspa.
  Här arbetar läkare med traditionell hälsokontroll, jämsides med spaterapeuter, specialiserade på skönhetsvård. De är välutrustade och uppdaterade på senaste nytt inom wellness.
  Vi upplevde en mycket speciell form av meditativt mindfulnesspass under ledning av en musiker som spelade harpa!
  Maten är nyttig, god och närproducerad. De har till och med eget bageri och förstås det mineralrika vattnet från egen källa.
  Och allt detta till väldigt facila priser. För cirka 500 kronor dygnet får du boende, frukost, läkarkonsultation och mineralvattenbehandlingar. www.spa-vilnius.lt

  Bild 1155467
  I Druskininkai, som ligger 1,5 timme från Vilnius, finns Spa Vilnius.

  För den historieintresserade
  Ett väldigt populärt utflyktsmål är det gotiska slottet Trakai, 3 mil utanför Vilnius. Med sin nationalpark ser det ut som hämtat ur en saga och mycket riktigt har flera filmer spelats in här. Känns lite som att gå runt på Kalmar slott och det kan vara på sin plats med viss turistvarning.
  Däremot är det spännande att stöta på ett av världens mest okända och minsta folkslag, karaimerna, som tillhör den äldsta av de turkiska stammarna. Endast drygt 1 000 personer i hela världen talar deras utrotningshotade språk karaimiska, varav ett femtiotal finns i Litauen. De bosatte sig i Trakai i slutet av 1300-talet. På restaurangen Kybynlar kan man äta deras traditionella mat, piroger och en köttsoppa överbakad med deg. Missa inte att dricka den karaimiska alkoholstarka drycken Krupnik, som innehåller 12 olika örter i en hemlig blandning. www.trakai-visit.lt, www.kybynlar.lt

  För den konstintresserade
  I Litauen finns flera spännande konstparker. 20 minuter från Vilnius centrum ligger friluftsmuseet Europos Parkas. Här förenas natur och modern konst. Till och med mossan har börjat växa på några av konstverken till konstnären och initiativtagaren Gintaras Karosas stora förtjusning.
  Han har samlat nära 100 skulpturer skapade av kända konstnärer från 30 olika länder. Det är en imponerande samling.
  Här finns också världens största konstinstallation av 3  000 tv-apparater skänkta av innevånarna i Litauen. Karosa ville med konstverket visa hur ensidig den sovjetiska propagandan var under ockupationstiden. Sevärt!
  www.europosparkas.lt
  En annan unik parkupplevelse är Gruto Parkas, en timmes färd från Vilnius. Där har miljonären Viliumas Malinauskas köpt in gamla Sovjetmonument för att påminna omvärlden om den sovjetiska diktaturen. Det är nästan spöklikt att gå runt bland taggtråd, sibiriska tågvagnar och betrakta de pompösa maktstatyerna till tonerna av rysk propagandamusik som strömmar ur högtalarna.  www.grutoparkas.lt

  Av: Lotta Hellman

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!