Resefakta Paris i råttatouilles fotspår

RESA HIT
• Resan ordnas av Temaresor. Resans längd 5 dagar. Vuxen 6 398 kr. Barn i extrabädd 5 398 kr. Detaljprogram på www.temaresor.se.

RESA RUNT
• Att förflytta sig genom Paris går naturligtvis utmärkt med buss och tunnelbana. Men ett mysigt alternativ är att utnyttja den naturliga transportleden, Seine. Detta är möjligt genom de båtbussar (Batobus) som trafikerar floden. För 10 euro får du åka så mycket du vill, hoppa av och på var och när du vill på någon av de åtta hållplatserna längs Seines kajer. På detta sätt kan vi från vattnet se var några nyckelscener i filmen utspelar sig. Där Remy och kocken Linguini träffas och platsen för jakten på testamentet.

RESTAURANGTIPS
• L’Atelier de Joel Robuchon, rue de Montalembert 5. Lite annorlunda lyx i spännande miljö. 2 stjärnor i Guide Michelin. Boka minst två veckor i förväg, och passa tiden!
www.joel-robuchon.com
• Café Charlot, rue de Bretagne 38. Trevlig bistro mittemot matmarknaden Marché des enfants rouges. Barnvänligt med goda hamburgare och pasta. Härliga sallader och en brunchbricka med äggröra, tomatsallad, diverse charkuterier och fruktsallad.
• Bofinger, rue de Bastille 5–7. Klassiskt franskt brasserie med allt från inredningsdetaljer som mässing, röd plysch och svart läder, till mat som biffstek med pommes frites, anka och crème brulée. Kult!

SHOPPINGTIPS
• Det som slår den matintresserade under några dagars vistelse i Paris är det enorma utbudet av små, personliga matbutiker. Längs Rue de Bretagne i Marais-kvarteren ligger de tätt. Köttbutiker, fiskaffärer, grönsakshandlare, bagerier och osthandlare. Varför ser det inte ut så här hemma på min gata i Stockholm, tänker jag avundsjukt. Här finns en självklar kärlek till maten och råvarorna som känns som en del av den nationella identiteten. Allt är vackert och perfekt exponerat, små pannfärdiga stekar av lamm, hela fåglar och korvar och skinkor i det oändliga. Alla grönsaker är fräscha, solmogna och smakrika. På samma gata ligger Paris äldsta matmarknad, Marché des enfants rouges, en liten marknad med ett härligt utbud av bland annat ekologiska grönsaker. I ett hörn ligger en välsorterad vinhandel, och marknaden inrymmer också ett par pittoreska kaféer. Det är roligt att spankulera omkring bland stånd och diskar och titta på färska mandlar, konstiga fiskar och olika musslor som man aldrig ser i svenska fiskdiskar

Till Paris – på pappa-son-vis
Son: Sebastian Falk, 13Pappa: Måns Falk, matreporter på Icakuriren.
Foto: Ulla Dahlstedt
Till Paris – på pappa-son-vis
Tårdrypande gott på L’Atelier de Joel Robuchon.
Foto: Måns Falk

Dag 1 Eiffeltorn och gourmetkrog

MÅNS
Tonårströttheten är jobbig som den är, men har man tvingats upp klockan fem så går den nästan inte att bemästra. Sebastian, 13, reagerar knappt när flygvärdinnan petar på honom för att han ska fälla upp bordet som utgör hans huvudkudde. Klockan är strax efter 8 på morgonen när planet mot Paris lyfter och vi påbörjar vår resa i en filmråttas fotspår.

Kanske kan tyckas lite märkligt, men det handlar naturligtvis om gourmetgnagaren Remy, från filmen “Råttatouille”. Tanken från reseföretaget är att få barnfamiljer att åka på gourmetresa till den franska huvudstaden. Jag såg genast möjligheten att ta med mig mellangossen ut på äventyr, utan dominant storebror och krävande lillasyster, bara vi två med lite mer tid på egen hand.

På programmet står bland annat besök på matmarknad under ledning av kock känd från tv, matlagningskurs med nämnde kock, champagnepicknick (cider till de små), promenad och båttur längs Seines kajer för att uppleva miljöerna ur filmen, middag på klassiskt franskt brasserie. Och om man som barn inte lockas av detta så toppas det hela av en heldag på Disneyland.

Visst finns det ett matintresse hos Sebastian, jag har till och med hört honom säga att han vill bli kock, men det här med ett gigantiskt tivoli är ändå det som lockar mest.

När tonåringens värsta besvikelse, att vi inte fick åka högst upp i Eiffeltornet, lagt sig är det så dags för champagnepicknick. Själv var jag mer än nöjd, en besvärande svindel gör att första etaget räckte mer än väl. Gott med ett glas bubbel och frasig baguette när man är nere på jorden igen.

Reser du på egen hand, och inte som vi, har en flink guide som hela tiden tillgodoser dina behov, så kan du köpa din smörgås i vilket kafé eller bageri som helst. När det gäller champagne kan jag rekommendera vinbutikskedjan Nicolas som finns över hela stan. De har ett stort urval av champagne till bra pris som till och med kan fås drickfärdig, det vill säga väl kyld.

Gruppresa i all ära men egen tid är ju helt underbart! Vad göra? Självklart ta pulsen på restaurang-Paris! Efter att ha lyssnat runt bland gourmetvänner med koll föll valet på L’Atelier, gamle stjärnkocken Joel Robuchons konceptrestaurang som finns på flera platser i världen. 20 minuter efter att vi bokat bord anländer vi till Hotel du Port Royal på Rue de Montalebert där restaurangen ligger.

Då har personalen redan ringt två gånger och undrat var vi är. Nåde den som inte passar tiden till sin bordsbeställning på bättre restauranger i Paris. Risken att bli utan är en klar realitet. Men allt telefonkäftande är glömt när vi slår oss ner i den mycket speciella restaurangen som har två stjärnor i Guide Michelin.

Man sitter runt en bardisk med 36 platser som omgärdar det helt öppna köket så du kan följa de skickliga kockarnas arbete. Inredningen är en stilren mix mellan japanskt och 70-talsretro.

Maten är långtifrån experimentell eller något extremt nytänkande, utan en hyllning och utveckling av den klassiska, franska bistromaten. Man jobbar med fantastiska råvaror och hantverksskickligheten hos kockarna är imponerande. Jag åt en himmelsk ankrätt med smörstekta bitar av anka och anklever, grillad sparris och toppmurklor.

Det är inte ofta jag fäller en tår på grund av något jag äter men här måste jag erkänna att mina ögon fuktades. Till min glädje visade också Sebastian känslor över den fantastiska maten, något jag aldrig sett honom göra tidigare.

SEBASTIAN
Vi fick gå upp klockan 5, det var jobbigt. Vi åt lite frukost på Arlanda innan vi gick till gaten. Där träffade vi de andra som skulle med på samma resa. Flygningen gick bra, jag sov mest.

När vi landat och hämtat bagaget åkte vi buss in till Paris, till Eiffeltornet. Men vi fick bara åka upp till första våningen, dåligt! Men vi var några som tog trapporna halvvägs upp till andra så man fick lite bättre utsikt i alla fall. Sen var det picknick med goda mackor.
När vi kom till hotellet tog vi en dusch.

På kvällen skulle vi till en restaurang men pappa hade klantat sig och glömt att förbeställa taxi, så vi fick ingen. Vi fick ta bussen i stället. Men då höll vi på att kliva på bussen åt fel håll, men en snäll tjej talade om vilken hållplats vi skulle ställa oss vid.

Pappa visste inte var vi skulle kliva av så vi klev av för tidigt och fick springa för att hinna i tid, pinsamt. Men maten var jättegod. Jag åt en lufttorkad skinka till förrätt som var så himla god, den var som en dröm. Till varmrätt åt jag Spagetthi Carbonara som också var jättegod.

Dag 2 “Nu ska det lagas mat”

MÅNS
Paris äldsta matmarknad, Marché des enfants rouges, är ett gastronomiskt mecka, och det är där vi gör inköpen till eftermiddagens matlagning som ska ledas av tv-kocken, Långbro Värdshus krögare, Fredrik Eriksson.

Platsen för evenemanget är Svenska Klubben vid Rue de Rivoli mittemot Tuileriesträdgårdarna. Ett stycke Sverige mitt i Paris, en mötesplats för de 9 000 svenskar som bor i staden. Klubben är inte bara öppen för medlemmar, utan alla är välkomna att äta lunch, konferera eller hyra festvåningen.

Men nu ska här lagas mat i grupp. Köket är litet och trångt, men mästerkocken styr upp så att alla får en plats och en uppgift. Ett gäng ska laga ratatouillesoppa (det vore naturligtvis tjänstefel att inte göra någon variant på den sydfranska grönsaksröran i sånt här sammanhang).

Några ska laga en härlig kycklinggryta och jag, Sebastian och ett par till ska ta hand om desserten, en läcker chokladkräm med färsk frukt.

Mjölk, grädde och äggulor ska värmas till exakt 85 grader, något Sebastian sköter med känslig hand, liksom iblandandet av chokladen och portionerandet i cocktailglas, han är inte direkt bortkommen i köket upptäcker jag. Inser att jag måste lägga mitt matlagningskontrollbehov åt sidan och släppa in honom mer i köket hemma också. Kanske även andra familjemedlemmar? Ska fundera på saken i alla fall.

SEBASTIAN
I dag gick vi upp halv åtta. Efter att vi ätit frukost gick vi till en gata nära hotellet där det låg en massa mataffärer och en matmarknad. Där köpte vi frukt, kyckling och lite andra godsaker.
Jag köpte körsbär som var supergoda. Lite senare åt vi lunch på en restaurang och åt en ost- och skinkomelett.

På eftermiddagen åkte vi till Svenska Klubben där vi skulle laga mat. Jag hjälpte till med desserten. Sedan åt vi ratatouillesoppa, kyckling och chokladkräm med frukt. Allt var gott, särskilt chokladkrämen som jag hade varit med och gjort.

Dag 3 Le finale!

MÅNS
Slutet på denna resa förläggs naturligtvis på Disneyland Resort, dit man bussas på morgonen den sista dagen. Kanske inte för att man ska få någon större gastronomisk upplevelse utan för att detta är hemmet för Disneys alla figurer, så även för vår lilla matråtta.

Detta är ett fantastiskt nöjesfält, välordnat och påkostat. Åkattraktionerna är fler, längre, fräckare än vad vi vanliga Grönanbesökare är vana vid och med
extraordinär scenografi. Men det gäller att ha tålamod med enorma köer och med den totalt smaklösa miljö man befinner sig i.

Förvänta er heller ingen underbar mat på någon av de många restaurangerna, den är ganska miserabel. Åt en kycklingcurry på Blue Lagoon, som skulle föreställa ett av de bättre ställena, men som inte var någon kul upplevelse. Avslagen öl och virrig servering gör inte saken bättre. Men det är ju inte därför man är där.

Så fort vi kommit innanför grindarna försvinner Sebastian med nyförvärvad kompis in i nöjesparken. Visserligen har han inte lyssnat på reseledaren om var och när vi ska samlas för lunch, så under någon timme är han helt enkelt borta, men han snackar sig fram till att få låna en telefon och ringer mig.

Jag tänker att han faktiskt börjar bli stor, och att resa med ett barn i taget kanske inte är så dumt om man vill lära känna sin avkomma.

SEBASTIAN
Äntligen dags för Disneyland! Stället är jättestort med konstiga byggnader och parader som inte var särskilt kul.
Jag vill åka grejer. Först ut Tower of Terror. En sorts katapult fast mycket bättre än den på Gröna Lund, läskig men kul.

Sedan blev det Rock’n’roll coaster, en snabb berg- och dalbana som var väldigt rolig. Därefter Indiana Jones coaster som var långsam, kort och tråkig. Thunder mountain var en berg- och dalbana i vilda västern-landskap.
Såg ut som ett gammaldags ångtåg men det var långt och ganska häftigt. Toy story coaster var långsam men man fick skjuta prick med laser, men den är nog roligast för småbarn.

Sist av allt åkte jag Space Mountain, en väldigt snabb och rolig berg- och dalbana där man sköts upp i starten genom ett stort rör.

Topplista över åkattraktioner
(av de jag åkte):
1. Space Mountain
2. Rock’n’roll coaster
3. Tower of Terror
4. Thunder mountain
5. Toy story coaster
6. Indiana Jones coaster

Av: Måns Falk, Sebastian Falk