Medelhavskryssning för hela familjen
Livet ombord är en glittrande mix av lyxiga middagar, påkostade shower, virvlande dans och kaptenens tjusiga champagnemottagning.
Foto: Johan Öberg
Medelhavskryssning för hela familjen
Barnen trivs runt poolen. Soldäcket är effektivt skyddat från vinden.
Foto: Johan Öberg

Midnattstimmen närmar sig och serveringspersonalen är snart klar med den mäktiga Buffet Magnifique som dukats upp på Debussy Deck, det vill säga pooldäcket.

Hundratals uppklädda kvinnor och män och ett inte oansenligt antal barn i allt från femårsåldern upp till tonåren väntar med drinkar i händerna – med alkohol för de vuxna, utan för de små – på att få hugga in på kreationer där auberginer förvandlats till en hund som vaktar en gräddtårta, där kokta kycklingar och citroner tillsammans bilder en skulpturgrupp föreställande en orkester och där en väldig örn av is snabbt smälter bort i sommarnatten.

Det var bara ett par timmar sedan den andra sittningen avslutades i den eleganta restaurangen, men nu är vi sugna igen och köar snällt för att bli serverade – en bit hummer är ju aldrig fel.

Men även om vi är på kryssning kan det inte gärna vara sjön som suger, för vi ligger tryggt vid kaj i Palma de Mallorca. Inne i stan lyser strålkastare upp katedralen, La Seu, en av Europas mäktigaste gotiska byggnader. Vi ska inte lämna Palma än på några timmar, eftersom nattens sträcka hör till de kortare under resan – vi ska bara över till Kataloniens huvudstad Barcelona.

Den 251 meter långa vitmålade skönheten MSC Sinfonia är ett av de allt fler eleganta kryssningsfartyg som far runt på Medelhavet. Den tur vi är med på är fullbokad – mest italienare – så vi är runt 2 000 gäster.

Och för att vi ska trivas servas vi av runt 700 besättningsmän – allt från den stilige kapten Raffaele Pontecorvo, som lika ofta tycks äta middag och skåla i bubbelvin med gästerna som att leda arbetet på bryggan – till mängder av flitiga filippinska hotellstäderskor, som bäddar upp och städar våra rum varje dag.

Personaltätheten är slående – runt vårt middagsbord med plats för åtta personer trängs ofta 5–6 kypare, vänliga, hjälpsamma och dessutom nyfikna på de blonda förskolebarnen i sällskapet, som charmas med servettvikning, specialglassar och balinesiska och italienska leenden.

Ett så här stort fartyg tar det mer eller mindre hela första dagen att ens lära sig hitta på. Barnen tycker att det är toppen att jaga runt i trapporna mellan våningarna. Från den stora teatern längst ner på Beethoven Deck med påkostade shower varje kväll, till den inhägnade bollplanen allra högst upp på däck 14.

Själv föredrar jag de glittriga hissarna, som någon tycks putsa alla mässingsdetaljer i varje dag. Överlag är det mycket diskret småfixande som pågår mitt bland passagerarna, för allt underhåll på fartyget sköts under resorna. Fartyget tas bara ur trafik fem dagar om året för översyn i torrdocka.

Dagtid är det poolområdet som gäller när man stannar ombord. Här gassar solen och även under gång skyddas vi effektivt från vind. Poolvattnet tas från havet och är därför ganska svalt – skönt när det är hett, men inget man ligger i någon längre tid – då är de två bubbelpoolerna bättre val. Många av passagerarna föredrar solstolarna och rader av däcksaktiviteter framför utflykterna.

Ett nytt land varje dag kan kännas väl stressigt, men kryssar gör många av passagerarna mer för livet ombord. Varje morgon sitter ett tättskrivet fyrsidigt aktivitetsprogram på vår hyttdörr. Vill vi inte gå i land kan vi ta merenguekurser, spela minigolf eller riktig (i simulator), delta i rader av sällskapslekar, spela bingo, shoppa, jogga, svettas på gymmet eller njuta av dyra skönhetsbehandlingar.

Sedan är det dags att klä upp sig inför middagen – med nytt tema och nya klädrekommendationer varje kväll. Efter den en glittrig show i teatern – allt från musikalpotpurrier och kaptenens tjusiga champagnemottagning till illusionister i Joe Labero-anda och skönsång.

För barn och unga finns kvällsarrangemang som “tropical baby disco” för de yngsta och tävlingar för tonåringarna. Efter midnatt kommer diskot i gång.
Ett sådant här fartyg stannar normalt aldrig mer än en dag i varje hamn och på varje stopp finns det två till sex utflykter att välja på.

De ingår inte i resans pris och har man familj kan det svida i plånboken då priserna ligger mellan 300 och 1 000 kronor för vuxna och mellan 200 och 700 kronor för barn. En utflykt på fem timmar kan lätt gå på 2 000 kronor för en tvåbarnsfamilj. Då ingår busstransfer, guide, något inträde och kanske lunch.

Under vår tur hinner MSC Sinfonia med stopp i Neapel, Palermo, Tunis, Palma, Barcelona, Marseille och Genua
På Mallorca väljer vi en utflykt till en barnvänlig delfinshow och skön sandstrand. I Barcelona ser vi på egen hand det berömda kyrkobygget Sagrada Familia och gamla stan, Barrio Gotic, äter tapas och hinner med bad i havet och dagen därpå blir det skaldjurslunch i Marseilles gamla fiskarkvarter.

Palermo är en gammal bekant så även där gör vi stan på egen hand innan vi tar oss tillbaka till fartyget och poolerna som barnen lockas mer av än stan.

De flesta kryssningsfartygen lägger in minst en hamn utanför EU – då kan de köpa sina förnödenheter billigare och på resan är det Tunisien och Karthagos ruiner som får vara alibi. Tunisienstoppet är så pass kort och hamnen ligger en bra bit utanför huvudstaden så vi ansluter till en av de tolv utflyktsbussarna som väntar på kajen.

Sedan följer några rätt påfrestande timmar med halvdan guidning, stressiga stopp och en ständig kamp mot plågsamt påträngande försäljare. Det går inte att låtsas som man är en enkel besökare, med var sin stor dekal från rederiet på bringan vet alla att vi är på en lyxig kryssning. De flesta på turen verkar dock nöjda.

Själv blir jag långt mer nöjd en riktigt tidig morgon utanför Sicilien. Medelhavet ligger blankt och soldäcket är tomt sånär som på någon joggare som släpar sig runt varv efter varv.

Jag står vid relingen när den orangeröda solen sakta stiger upp i öster. Det turkosblå havet förvandlas. Snart lyser det som av guld – ett minne som värmer än.

RESEFAKTA MEDELHAVSKRYSSNING

Utbud Det finns hur mycket som helst att välja på i kryssningsväg. Den som verkligen vill förbereda sitt val köper den oberoende Berlitzguiden “Complete Guide to Cruising”, som poängsatt de flesta kryssningsfartygen.

Skillnaderna i komfort (och pris) är stora – det finns budgetkryssningar som inte är mycket roligare än ett slitet hotell och andra kryssningar är fortfarande för lyxiga och dyra. Ibland är det inte heller tillåtet att ta med sig barn.

Rederier Svenska företag som säljer kryssningar är till exempel Globetrotter, www.globetrotter.se. Apollo, www.apollo.se. Fritidsresor, www.fritidsresor.se. MSC Cruises, www.msccruises.se. Royal Caribbean Cruise Line, www.royalcaribbean.se.

Bästa tid Sen vår, sommar och tidig höst. Vintertid går de flesta stora fartygen antingen på rutter runt Kanarieöarna eller i Karibien och längs Sydamerikas kuster. När man flyttar fartygen över havet gör man det normalt med passagerare som därmed har chans att köpa en klassisk Atlantkryssning.

Kostnad Priset för en Medelhavskryssning börjar på 1 000 kronor per dag, inklusive flyg från Sverige och helpension. Snittpriset för en vecka på något av de bättre fartygen ligger runt 10 000 kronor, men när det är högsäsong stiger priserna. Fritidsresor satsar på barnfamiljerna med konceptet Cruise Kids, där priserna för barn som delar hytt med sina föräldrar pressats rejält.

Klädsel Ta med ordentligt med finkläder även om de flesta Medelhavskryssningar har en avslappnad stämning ombord. Män förväntas normalt bära kostym och slips vid flera middagar och kvinnor aftonklänning – och lite glamour gör resan roligare. Shorts är normalt inte tilllåtet på middagarna. Runt fartygspoolen eller i utomhusbarerna går det fint att bara ha badkläder.

Maten Det är lätt att gå upp i vikt på en kryssning. All mat ingår och middagar med sex–sju rätter är legio. Frukost och lunch går ofta att äta både i bufférestaurangen och i matsalen där den serveras vid bordet.

Vanligen kan den hungrige få ännu mer mat sent på kvällen. Kvaliteten varierar såklart mellan båtarna, beroende på hur lyxig kryssning du valt. Ett säkert kort är att välja kryssningsfartyg med många italienare ombord – de är kräsna.

Drycker betalar man själv och rederierna tar bra betalt, men jämfört med svenska alkoholpriser är vin, öl och drinkar dock överkomligt prissatta. Läsk och bordsvatten kan däremot vara dyrt.

Utgifter Det mesta på en kryssning ingår i resans pris – men inte utflykter, drycker och shopping ombord. Det normala är att man lämnar ifrån sig sitt kreditkortsnummer vid ombordstigning. Sedan använder man inga pengar eller kort ombord, utan varje gång man handlar dras ens nyckelkort som bevis på betalning. Vid resans slut får man en slutnota. Där ingår oftast också (den frivilliga) dricksen. Många ger också dricks direkt till personal som man uppskattat extra mycket. En vanlig dricksnivå är 60 kronor per dag, hälften så mycket för barn.

Språk Kryssningsbesättningarna brukar innehålla ett stort antal nationaliteter, många av dem från Sydostasien. Engelska fungerar för det mesta utmärkt och ofta även franska, spanska, tyska och italienska.

Hytterna Kolla hyttstandarden på nätet innan du bokar. Prisskillnaden mellan enklaste insideshytt och en lite större utsideshytt med balkong kan vara närmare 50 procent.

Av: Johan Öberg