Tips
En finess är att göra snygga menyer med knappar där du direkt kan hoppa in på olika kapitel i filmen. Det fungerar väldigt bra om din film handlar om lite olika saker, olika resmål till exempel
Utrustning
Det här behöver du för att kunna redigera video:
• Kraftfull dator
Minst Pentium 4 och 512 Mbyte internminne.
• Stor Hårddisk
En eller två på 160 Gbyte eller mer.
• FirewireKORT
Om du har en digital videokamera.
• Ett analogt videokort
Om du har filmer på gamla videoband.
• Programvara
För att redigera videofilmen, exempelvis Windows Moviemaker eller Pinnacle Studio version 11 (kostar ca 600 kr, www.pinnacesys.com). Windows Moviemaker finns i operativsystemet Windows XP.
• Dvd-brännare
För att överföra filmen till dvd

Foto: Lennart Zetterberg
Det är lätt att videofilma med dagens kameror, det mesta sker med automatik. Det enkla gör också att det är lätt att filma för mycket och för länge.
Inom den egna familjekretsen är det kanske kul att se familjen även i skakiga och långa sekvenser, men för andra blir det en plåga. Lösningen heter redigering!
Korta ner de långa scenerna, klipp bort dåliga tagningar och tajta till filmen rent allmänt, så uppskattar även omgivningen dina semesterfilmer.
STEG 1 – För över filmen till datorn
Vi utgår från att du har en digital videokamera med dv-band. Du har också en programvara för redigeringen, exempelvis Pinnacle Studio version 11.
Då är det bara att ansluta videokameran till datorns firewirekort, starta videoprogrammet och föra över din film. Överföringen sker i realtid, det tar alltså lika lång tid som filmen är.
Har du en digitalkamera med dvd-skiva eller hårddisk så kan redigeringen vara lite knepigare, eftersom det inspelade materialet har kodats på ett sätt som försvårar redigeringen.
STEG 2 – Klipp till
Börja med att snabbtitta igenom allt material och bestäm i förväg hur lång filmen ska vara. På 5–10 minuter hinner man visa mycket och 10–20 minuter är ganska långt. En halvtimmes film måste vara mycket intressant för att hålla åskådaren engagerad hela tiden.
I de flesta redigeringsprogram är det lätt att markera in- och utklippspunkterna. Några fysiska klipp sker aldrig i filmen, och du kan alltid ändra dig och justera klippunkterna. Det är den stora fördelen med redigering i dator.
Det finns två grundläggande metoder att redigera; antingen tar du bort alla scener som du inte vill ha, eller också markerar du de scener du vill ha och sparar dessa som en ny videofil. Oavsett vad du väljer så har du alltid frihet att göra om!m
STEG 3 – Gör snygga bildövergångar
En kraftfull effekt är så kallade wipes eller bildövergångar. Det är bildklipp som sker på ett annat sätt än det raka klippet från en scen direkt till en annan. En wipe kan exempelvis vara en övertoning mellan två scener, eller att nästföljande scen kommer in från sidan eller uppifrån.
Det finns alla möjliga varianter, men även där ska du vara sparsmakad och inte gödsla med olika typer av bildövergångar. Det blir bara irriterande i längden!!
STEG 4 – Lägg på text och ljud
Bildtexter bör du absolut ha i din film! En bildtext kan vara en titel på filmen, namnskyltar eller andra förklaringar till bilderna. Bildtexter skapar du enkelt i redigeringsprogrammet. Använd tydliga typsnitt och undvik de mest fantasifulla (om inte bildtexterna har en speciell funktion i filmen).
Ljudet är också viktigt. Originalljudet från videokameran kan ofta vara rätt dåligt, med vindbrus och andra störande saker. Det är svårt att helt eliminera sådana störningar, däremot kan man dämpa oljuden och kanske också lägga på annat ljud som musik eller speaker (nytt tal).
Musikpålägg kan göra underverk på bra bilder, liksom en speakerröst som berättar till bilderna. Allt detta går relativt enkelt att göra i Pinnacle och liknande program.
STEG 5 – Spara filmen på en dvd-skiva
När du känner att filmen är klar är det dags att spara ned den på en dvd-skiva. Kontrollera först vilken typ av skiva som brännaren och din dvd-spelare kan ta.
Överföringen till dvd-formatet kan ta ganska lång tid, beroende på hur snabb din dator är. Men räkna med cirka tre gånger den verkliga speltiden, alltså en 15- minutersfilm tar cirka 45 minuter att föra över. Till detta kommer dvd-bränningen, som är beroende på hur snabb brännaren är.
Märk skivan med filmens namn, samt speltiden. Ett konvolut till dvd-skivan kröner hela din filmproduktion!
Av: Lennart Zetterberg