Istanbul - öst möter väst
Får det lov att vara en bagerifärsk specialitet – en simit, sesamkringla?
Foto: Johan Almblad
Istanbul - öst möter väst
Kulörta lyktor i Kapli Carsi.
Foto: Johan Almblad
Istanbul - öst möter väst
En kväll i turistkvarteren Kumkapi slutar ofta med musik och vild dans.
Foto: Johan Almblad
Istanbul - öst möter väst
Icakurirens rporter lär sig göra köfte, turkiska köttbullar, hos Istanbuls mest kända tv-kock.
Foto: Johan Almblad
Istanbul - öst möter väst
Militärorkestern utanför Topkapipalatset.
Foto: Johan Almblad

Den lilla killen kommer fram strax innan midnatt. Under armen har han en sliten badrumsvåg.

– You weigh! säger han på tråcklad engelska och sträcker fram vågen i det ljusslingeströsslade turistområdet Kumkapi.

Vi avböjer med ett leende, med magarna fyllda i alla väderstreck av krispiga calamares. I Istanbul verkar ingen affärsidé vara för dålig.

Därför poppar det hela tiden upp nya koncept. Mycket har med fiffig föda att göra – som till exempel matlagningskursföretaget Chef’s.

– Ni är våra första svenskar här, säger kokboksförfattaren Sevim Gökyildiz.

Hon är matglad rikskändis med regelbundna tider i turkisk tv:s studiokök där hon lagar köfte och kebab till de turkiska tv-tittarnas glädje.

Tillsammans med Gülhan Kara (Turkiets mat-Tina) basar hon över kurser i turkisk matlagning för turister.

Ovanför den turistbrusande gågatan Istiklal Caddesi hjälps vi under två timmar åt att knåda lammfärs till köttbullarna köfte, vi rullar papperstunna smördegen yufka till getostfyllda cigarrformade börek, vi rör sockrade semolinafrön till efterrätten helva och pratar om Turkiet med mattouch.

– Den här söta rätten gör vi till alla familjesammankomster, som bröllop och begravningar.

Vi gör alltid lite extra så att grannarna också ska få, det är obligatoriskt. Dessutom är det ett bra sätt att lära känna grannarna, säger Sevim Gökyildiz.

Vi tar trapporna ner – och upp i huset bredvid.

Från någon av de många trendiga takterrasserna med rättigheter kan man nämligen se såväl Bosporen som Blå moskén med en isstinn mojito i handen.

De mest chica takterrasserna ligger i området Beyoglu, Istanbuls motsvarighet till Soho.

Nu Teras har eleganta vita skinnsoffor, frostade glas och drinkar med prislappar där utsikten över den glimrande staden nedanför ingår.

360 är en äkta glamourbar med turkiskt fusionskök. Den bästa är dock Mikla.

Ägaren Mehmet Gürs är född i Finland, uppvuxen i Sverige och sedan tio år stjärnkock i Istanbul.

Hans minimalistiska restaurang med topputsikt på taket av Marmara Pera Hotel är vattenhålet för stadens gourmeter.

Här serverar han en menyblandning med såväl exotisk toast Skagen som lättrökt lamm från Trakyaområdet i Turkiet.

När Mehmet flyttade till Istanbul från Stockholm fanns det få bra restauranger. En massa kebabställen, visst, en radda fiskrestauranger längst Bosporen – men ingen mat med trendig “comtemporary food”.

I dag är det annorlunda.

– Det turkiska köket använder mycket kryddor utan att det blir starkt. Tillsammans med alla solmogna grönsaker blir det en fantastisk kombination, säger Mehmet Gürs.

Han rekommenderar alla Istanbulbesökare att äta minst en riktig kebab i grillspettsform (kebab är ett samlingsord för olika grillrätter.

Det vi äter i Sverige kallas döner kebab. Hamdi i stadsdelen Sultanahmet har bra kebab och passar för lunch).

Mellanmål då?
– Simit, sesamkringlorna som säljs i små stånd överallt, är gott och billigt, säger Mehmet Gürs.

För att fylla matdagarna ännu mer är det roligt att knata in på en meyhane, den turkiska motsvarigheten till gammaldags ölhall. Här dricker man – och äter en gnutta därtill.

Krämig vitlöks- och myntaspäckad tzatziki, smulig feta, olika bönröror, söt aprikos plus salt getost strösslad med valnötter = sant! Refik är ett av de bästa, enligt Mehmet Gürs.

– Det är billigt och fyllt av trendiga människor. Det roliga med Istanbul är att innemänniskor inte alltid behöver gå till trendiga klubbar för att trivas.

Det är minst lika kul att gå på en liten skruttig restaurang som på ett inneställe här i Istanbul.

Sista kvällen på sjätte våningen, restaurang Leb-i-Deriya ovanpå hotell Richmond. Passagerarfärjorna gör kryss i Bosporen nedanför.

Måsarna flyger i vår ögonhöjd. Snart blir de röda på magen av det sjunkande värmeklotets strålar. Skorstenarna kastar solkatter och himlen blir rosa, lila och sist svart.

Ungefär samtidigt kommer resans bästa förrättsmeze in, sådana där man önskar skulle vara magiska och vara i evighet.

Och nej. Vi väger oss inte efteråt.

Resefakta Istanbul

Språk: Turkiska, men engelska fungerar bra nästan överallt.

Tidsskillnad: Plus en timme.

Säsong: Skönaste tiden att besöka Istanbul är vår och höst.

Valuta: Turkiska lira (YTL). 100 turkiska lira är cirka 20 SEK.

Bo: Marmara Pera Hotel (Mesrutiyet Caddesi) är stilsäkert och prisvärt, 1400 kr för ett dubbelrum per natt. Dessutom finns restaurangen Mikla på takterrassen.

Åka hit: Turkish Airlines flyger till Istanbul från Arlanda och Köpenhamn. SAS flyger till Istanbul från Arlanda. Pris ca 2 000 kr/person.

Ta dig fram: Bussar går ofta, men utan tidtabell. Köp bussbiljett i speciella kiosker, till exempel vid Taksimtorget (där många bussar utgår).

Pendelbåtar (bra som egen sightseeingtur) går från Karaköy, Eminönü och Besiktas med hållplatser utmed hela Bosporen. Tunnelbana finns men är inte särskilt utvecklad.

För den shoppingsugne
• Gågatan (full av bilar och spårvagnar) Istiklal Caddesi, som går mellan Taksimtorget och Tünel, är en bra utgångspunkt.

På den lilla gallerian Beyoglu is Merkezi (Istiklal Caddesi 361) säljs märkeskläder (exempelvis Diesel, Vila och Ichi) med märkena borttagna för mellan fem och tio lira. Läge för fynd.

• Hugade märkesshoppare bör välja området Nisanstasi, som har såväl Gucci som Harvey Nichols.

• Kända basaren Kapli Carsi, Grand bazaar i Sultanahmet, är en kul upplevelse men inte särskild prisvärd.

• Den som fortfarande inte är mätt på shopping tar taxi till det spejsdesignade uppnästa
köpcentrat Kanyon (Büyükdere Caddesi 185) eller Åhlénsliknande Akmerkez (Nispetiye Caddesi).

Heta restaurangtips
• Çanga (Siraselviler Caddesi 87/1, +90 212-251 70 64) för trendigt turkiskt.

• Körfez (Korfez Caddesi 78, +90 216-413 43 14) för fiskgourmet.

• Leb-i-Deriya (Istiklal Caddesi 445, +90 212-243 43 75) på Hotel Richmonds övervåning har bästa förrättsmezen.

• Stjärnkocken Mehmet Gürs tipsar om området Bebek. Hans favoritställen är lägenhetsrestaurangen Mangerie (Cevdetpasa Caddesi 69, +90 212-263 51 99) och baren Lucca (Cevdetpasa Caddesi 51, + 90 212-257 12 55).

Gå matlagningskurs
• Matlagningskurs hos tv-kocken Gülhan Kara på Chef’s (Istiklal Caddesi. Mim Han 55, +90 212-244 76 92) kostar 35 euro för två timmars mezekurs.

Boka minst en vecka i förväg. www.chefsistanbul.com

3 bra turkiska bad
• Hammamet Cagaloglu är 300 år gammalt – ett originalhammam anpassat för turister. En helkroppsbehandling (skrubb, såpmassage, schamponering) kostar cirka 600 kronor.

(Prof Kazim Ismail Gürkan Caddesi 34) www.cagalogluhamami.com.tr

• Suleymaniye Hammam Hammam med kall avdelning (sogukluk), där du klär om i en ljummen avdelning för att anpassa kroppstemperaturen till nästa avdelning – den varma (sicaklik). Häftigt. (Mimar Sinan Caddesi 20)

• The Laveda Spa är lyxvarianten. Ritz-Carltons egen hammam. Inte direkt the real thing, men mer bekvämt än ovanstående. (Elmadag Askerocagi Caddesi 15)

Sevärt på en dag
• Beta av det historiska Istanbul på en dag. Packa ner guideboken och ta taxi till stadsdelen Sultanahmet, där de historiska sevärdheterna är bekvämt samlade.

Börja i Topkapipalatset (inträde 10 euro) och vandra runt i de gamla palatsbyggnaderna.

Beta sedan av den kyrkan Hagia Sofia från år 532 (inträde 10 euro) och Blå moskén (gratis inträde, dock stängt under bönetiderna). Var beredd på långa köer. Bunkra med vatten.

Av: Caroline Engvall