Att tänka på
• Läs på. Historiken är snårig, men kan du grunderna får du ut mycket mer av resan. Lonely Planets guidebok “Israel and the Palestinian territories” är fullmatad och välskriven. Ordfronts “Inshallah”
ger intressanta ögonblicksbilder. Sajten www.gosisrael.com har bra info.
• Håll koll på det politiska läget. Via www.ud.se kan du kolla hur UD ställer sig till resor i regionen. I skrivande stund avråds från alla resor i Gaza och på Västbanken. Kolla med ditt försäkringsbolag om du ändå tänker åka dit. Undvik demonstrationer som kan blossa upp till bråk.
• Visa respekt. I östra Jerusalem och i de ultraortodoxa judiska områdena bör kvinnor ha kläder som täcker knän och armbågar. Det kan också anses stötande att pussas och kramas på stan. Lokalbefolkningen håller inte ens handen, men är toleranta mot turister.
• Lusläs notan. Kolla om dricks (service charge) är inkluderat. Annars förväntas du lägga på tolv procent.
• Planera. Glöm inte att allt i västra Jerusalem är stängt under sabbaten från fredag kväll till lördag kväll.
• Ha alltid passet med dig. När du reser till de av Israel ockuperade områdena måste du alltid visa legitimation. Annars får du inte passera






Den amerikanske killen har basebollkeps, instoppad t-shirt och jeansen aningen för högt upp i midjan. Han står 50 meter från klagomuren och pratar med sina kompisar när minareten drar i gång med ett av sina dagliga böneutrop.
– Är det här en judisk grej?, undrar han förvånat.
Turister från andra sidan Atlanten kanske inte kan skilja på islam och judendom, men det kan de som lever i Jerusalem. Här är religion på liv och död. Staden är helig för muslimer, judar och kristna.
Och det är något som har orsakat häftiga politiska stridigheter ända sedan staten Israel bildades 1948.
Som turist märker du detta mischmasch på många sätt. I den gamla delen av staden, där ogenerad kommers och avancerad prutning pågår från tidig morgon till sen kväll, kommer ett judiskt par gående i snabb takt. I farten råkar de riva ner en kristen krubba för en muslimsk försäljare. Tumult uppstår, men irritationen lägger sig snabbt och blir en nästan absurt tydlig symbol för livet i Jerusalem.
Vad som kanske kan förvåna en svensk som går i kyrkan en eller noll gånger om året är att en del av de heliga platserna i verkligheten ser så obetydliga ut.
Klagomuren är förvånansvärt kort och bakom de ortodoxa judarna, som vaggar fram och tillbaka samtidigt som de läser sina böner, står ett hundratal fula stolar i vit plast. Och längs gatan Via Dolorosa i gamla stan, där Jesus bar på korset innan han korsfästes, är det skräpigt och fullt av små hål-i-väggen-butiker som säljer vattenpipor i alla tänkbara storlekar och tröjor med texten “I went to Jerusalem and all I got was this lousy t-shirt”.
Men det betyder inte att den historiska fascinationen försvinner. Att gå in i Gravkyrkan och besöka platsen där Jesus ska ha begravts, liksom att bege sig till Tempelberget/Haram-esh-Sharif och strosa runt kring Klippmoskén och Al-Aqsa-moskén, är ett måste.
Kända sevärdheter som dessa hittar du enkelt, men annars kan det vara komplicerat att orientera sig i den gamla delen av Jerusalem. Gatusystemet är en veritabel labyrint där försäljare mer än gärna bjuder in dig i butikerna för att titta på tyger, kryddor, grönsaker, souvenirer och den klassiska mammapresenten – blått glas från Hebron. Turister med magväskor och billiga digitalkameror trängs med unga killar som springer runt och säljer hett te med mynta på brickor de bär med små kedjor.
Bästa sättet att starta promenaden är från Jaffaporten. Därifrån kan du besöka Citadellet och gå upp i Davids torn och få en bra överblick över staden. Sedan kan du passa på att göra ett besök i den oorganiserade men hjälpsamma turistbyrån som ligger i närheten.
Jerusalem är en delad stad ur många aspekter, vilket gör det mer komplicerat för den som kommer på besök. Den östra delen är arabisk och den västra israelisk. Det finns två system för lokaltrafik och du kan stöta på taxichaufförer som utan förvarning tvärnitar. Då har du kommit till gränsen mellan östra och västra delen. Den ser inte turisten, men lokalbefolkningen kan rita den på millimetern.
– Jag kan inte åka vidare eftersom jag är jude, säger en israelisk taxichaufför och sliter blixtsnabbt av sig kalotten.
Han vevar ner rutan och pratar med en arabisk kollega som utan att tveka tar över färden till slutdestinationen. Sådan är vardagen i den delade staden. Spänningarna finns under ytan i hela Israel och Palestina.
När de blossar upp, oftast på Västbanken eller Gaza, brukar testosteronstinna Tintinjournalister checka in på klassiska American Colony Hotel i östra Jerusalem. Det är samma ställe som utvandrarna från Nås anlände till för drygt 100 år sedan, vilka Selma Lagerlöf berättar om i sin roman “Jerusalem”. I dag är Jérôme Dupont högste chef på hotellet.
När han tänder en cigarett ska-kar händerna till följd av alla koppar arabiskt kaffe. Men koncentrationen tar över när Dupont berättar om stämningen i staden:
– När jag kom hit visste jag inte mycket om regionen. Men det som har slagit mig är den generösa attityd som finns. Här betyder vänskap verkligen någonting. Alla ställer upp för varandra.
Även som turist är det lätt att slås av den oväntat trevliga atmosfären, trots alla synliga automatvapen som värnpliktiga israeler bär runt på och de politiska och religiösa konflikterna som kokar under ytan. Visst finns taxichaufförer som lägger på lite extra när de ska köra turister, men de allra flesta människor i folkvimlet är sympatiska och hjälpsamma. Och det gäller såväl israeler i västra delen av staden som palestinier i den östra.
Eftersom människor har vallfärdat till Jerusalem i 2 000 år är invånarna vana vid turister och de flesta pratar därför bra engelska. Det underlättar för inresta då det kan vara svårt att hitta. Många byggnader och gator har ett arabiskt och ett hebreiskt namn, vilket kan orsaka förvirring när karta och vägskyltar inte är överens. Men då är det bara att fråga.
Glöm inte bort att besöka den centrala, israeliska, delen av staden. Där finns en mer västerländsk touch. Även om affärer som Kippa Man, där kalotter med Seinfeldtryck säljs, sticker ut. Var dock beredd på att du, på grund av tidigare bombattacker, kommer att genomsökas med metalldetektorer och tvingas visa upp vad du har i väskan så fort du ska besöka en restaurang eller kliva in i ett varuhus.
Befinner du dig i Jerusalem under veckoslutet ska du passa på att strosa längs gågatan Ben Yehuda Street en sen kväll. Då är det karnevalsstämning och trivsam trängsel. En judisk man i skägg sjunger gamla kampsånger på gatan och en turistgrupp med israeliska flaggor tittar sig nyfiket omkring.
5 x 5 fakta om Jerusalem
5 hotell
1. American Colony Hotel. Klassiskt hotell där alla från Winston Churchill till Chuck Norris har kamperat. Dubbelrum: ca 2_000 kr och uppåt. Tel 00972-2-627-9777
www.americancolony.com
2. Marys House. Guesthouse på Olivberget som drivs av snälla nunnor. Enkelt och mycket prisvärt. Dubbelrum: ca 360 kr. Boka i tid, för här finns bara 25 platser. Tel 00972-2-628-1801. Saknar hemsida.
3. Caesar Hotel Jerusalem. Boende utan lyx. På sommaren finns en swimmingpool på taket. Lugnt, trots att det ligger centralt. Dubbelrum: ca 700 kr. Tel 00972-2-500-5656.
www.inisrael.com/caesarjrm
4. Jerusalem Hotel. Charmigt hotell i östra delen. Stenväggar, antika möbler och bra läge. Rök gärna vattenpipa i restaurangen. Dubbelrum: ca 900 kr.
Tel 00972-2-628-3282.
www.jrshotel.com
5. New Swedish Hostel. Bra boende i gamla stan för dig som vill lägga pengarna på annat. Ägaren har bott i Sverige, om du undrar över namnet. Dubbelrum: 260 kr, billigare i sovsal. Tillgång till enkelt kök. Tel 00972-2-627-7855.
www.geocities.com/swedishhostel
5 hotspots
1. Lutherska klocktornet. Kostar ca 5 kr att gå de smala trapporna upp i tornet, men det är värt besväret. Ger bra överblick över Jerusalem. Rekommenderas första dagen.
2. Klagomuren. Fråga inte efter “The complaint wall”, på engelska heter denna, för judarna heliga plats, “The western wall”. Är du man: Glöm inte låna en kalott i glasmontern.
3. Tempelberget/Haram-esh-Sharif.
Beläget vid Klagomuren. Här finns både Klippmoskén och Al Aqsa-moskén, men endast muslimer får kliva in. Tempelberget är öppet för turister söndag–torsdag 7.30–11.00 och 13.30–14.30. Stängt fredag–lördag.
4. Gravkyrkan. Kallas också Den heliga gravens kyrka och Uppståndelsekyrkan, på engelska “The Holy Sepulchre”. Kyrkan anses vara byggd på platsen där Jesus korsfästes och här ska han också ha begravts.
5. The Israel Museum. Här finns bland annat dödahavsrullarna som hittades 1947. Där finns fragment från nästan alla bibelböcker.
5 restauranger
1. Papa Andreas, Christian Quarter, Dabagha, Aftimos Market 64. Sätt dig på takterrassen med utsikt över hela staden. Beställ en “mixed grill”-tallrik så står du dig till kvällen.
2. The Courtyard, American Colony Hotel. Hotellets vackra innerträdgård har utmärkt mat. Ät middag eller satsa på afternoon tea om väder och plånbok tillåter. Budgetvariant: Mintlemonad eller arabiskt kaffe.
3. Barood, Jaffa Rd Feingold Courtyard. Romantisk mysrestaurang där allt är kosher. Missa inte kanelglassen till efterrätt.
4. Cavalier, Ben Sira St. Fransk restaurang med höga ambitioner. Skippa den icke-prisvärda middagen och ta en god drink i baren i stället.
5. Hamishpacha, Yoel Salomon St 12. Sätt dig och titta på folk. Beställ affärslunchen med förrätt, huvudrätt och två sidorätter. Gör dig proppmätt för cirka 60 kronor.
5 saker att njuta
1. Arabiskt kaffe. Lite sumpigt, men stärkande och med god kardemummasmak.
2. Kibbeh. Delikata kroketter fyllda med bulgur, lök och pinjenötter. Du som besöker Ramallah: Testa denna rätt på restaurang Darna.
3. Falafel. Gå till ett hål i väggen och beställ falafel för cirka 15 kronor. Men skippa mjuka pommes frites som gärna lastas ovanpå.
4. Vattenpipa. Uppskattas även av dig som tycker cigaretter smakar illa. Välj äppeltobak.
5. Sachleb. Varm arabisk dryck gjord på ångad mjölk. Toppas med kokos och valnötter. Testa gärna den som finns på bohemkaféet Tmol på Yoel Salomon St 5.
5 utflyktsmål
1. Döda havet. Ta lokalbuss dit och flyt runt i havet. Undvik den kostnadsfria offentliga stranden och betala i stället cirka 120 kronor för att gå in på Ein Gedi Spa. Ta med plastsandaler eftersom saltbottnen är rakbladsvass. Stor varning för vatten i ögonen – svider som syra. Glöm inte att noggrant plåstra eventuella sår. Att ta sig dit: cirka 60 minuter.
2. Födelsekyrkan. Ta någon av bussarna till Betlehem och besök den grotta där Jesus ska ha fötts. Kliv in från torget i den 120 centimeter låga porten och strosa runt bland turister och munkar. Att ta sig dit: cirka 30 minuter.
3. Masada. Perfekt att besöka samma dag som Döda havet. Här, i det imponerande fortet, barrikaderade sig judar som jagades av romarna år 72–73. Gå själv längs “Snake path” eller ta linbanan. Stekande hett på sommaren, så glöm inte vattenflaska och solhatt. Audioguiden för 60 kronor
ger dig bra fakta. Att ta sig dit: cirka 90 minuter.
4. Beachen i Tel Aviv. Fly kaoset i Jerusalem, ta någon av bussarna från Jerusalems busstation till skyskrapsstaden Tel Aviv och lägg dig på stranden. Att hyra stolar och parasoller kostar 60 kronor. Att ta sig dit: cirka 60 minuter.
5. Vinklostret Cremisan. Här gör munkar från Salesianorden vatten till vin. Njut av fantastisk utsikt och köp med dig olivolja och bordsvin. Klostret ligger på Västbanken, 12 kilometer från Jerusalem. Ta buss 21 (cirka 10 kronor) till Beit Jala och därefter taxi (cirka 30 kronor) sista biten till klostret. Ring för att kolla öppettider och boka guide. Tel 00972- 2-274 26 05. Att ta sig dit: cirka 45 minuter.
www.cremisan.org
Av: Text o foto: Emma Härdmark och Andreas Utterström