• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Öarna där tiden står stilla

  Dyk bland sjöhästar, ta en tur på den mäktiga Sepikfloden, njut av stillheten under palmerna. Papua Nya Guinea är det sista paradiset.

  Den lilla ön Tufi är en paradistavla i ett av världens mest spännande länder.
  Foto: Caroline Engvall

  I de självförsörjande byarna får barnen hjälpa till att fånga familjens middag.
  Foto: Caroline Engvall

  Foto: Caroline Engvall

  – Kan jag få ta en bild?
  Mannen med det färgrikt krigsmålade ansiktet är tyst ett par sekunder. Sedan spricker hans ansikte upp i ett brett leende.
  – Wait! Must get more chiefs!
  Snart står resten av klanens hövdingar tillsammans, smilande på bild.
  Mannen är Papua Nya Guinea i ett snäckskal. Nyfikenhet. Tradition. Det sista paradiset.

  För medan många av klotets länder har överlämnat sig åt turistindustrin är Papua Nya Guinea ett gigantiskt kliv tillbaka i historieboken. Det vittnar den 27 maj 1930 om. Två australiska män vandrade in i en dal i Papua Nya Guineas högländer och träffade på en grupp på en miljon människor som aldrig tidigare hade haft kontakt med resten av världen.

  De hade aldrig sett en vit man. De hade aldrig använt ett hjul. De använde stenyxor och pil och båge.
  Männen gned de vita besökarnas hud för att se om de var målade och kvinnorna grät av lycka, eftersom de trodde att de två bleka långbeningarna var andar som återvänt från de döda.

  Och även om det var för 80 år sedan känns det fortfarande som om klockans visare har stannat i Papua Nya Guinea. På vissa öar används fortfarande snäckor som betalning och en del äldre män kan fortfarande berätta om hur människokött smakar (ungefär som kyckling). Att äta fiender och besökare pågick ända fram till för bara 25 år sedan.

  I dag är dock landsbygden en bädd av vänlighet. Vänj dig vid att vinka när lokalbefolkningen vill hälsa dig välkommen till sin by, eller att bli betraktad av utforskande bruna ögonpar. De står för en ärlig nyfikenhet. Ingen förväntar sig dricks eller mer än ett tack för den hjälp som alla så gärna erbjuder.

  Fortfarande kommer bara 15 000 turister om året till Papua Nya Guinea, varav de flesta åker ut på dykbåtar. Många i de avlägsna byarna har därför aldrig sett vit hud.

  Papua Nya Guinea är således en dröm för äventyrare. Lämna Louis Vuitton-väskan hemma och grabba ryggsäcken, och packa en stor dos tålamod i ytterfacket. Det flitigt använda uttrycket PNG time betyder att transporter avgår efter eget schema, och resplaner är dömda att gå fel.

  Kameran är ett annat packningsmåste. Du behöver inte heta Klum i efternamn för att ta fantastiska bilder här. Chansen är dessutom stor att du fångar något som aldrig tidigare är fotograferat.

  Under den glittrande vattenytan öppnar sig en sanslöst vacker bonus för alla som gått kurs och lärt sig andas under vattnet. Papua Nya Guinea står överst på prispallen för kategorin världens vackraste dykplatser. Stora delar av de mäktiga haven Bismarck och Söderhavet har aldrig utforskats, och en bokning på en liveaboardbåt eller ett dykresort garanterar en undervattensupplevelse för livet. Här finns de största korallerna, de ovanligaste fiskarna (bland annat tumnagelsstora pygmésjöhästar och korallkamouflerade ghost pipefish) och de bästa områdena för att leta minidjur på grunda solstänkta platser – så kallad muck diving. Termen uppfanns på Papua Nya Guinea.

  På avancerade dykställen med starka strömmar regerar hammarhajarna och andra stim av storfiskar, medan du på de mer bekväma reven kan glida runt och betrakta små neonlysande nakensnäckor och sötilsket snappande Nemopappor som skyddar sin vajande hemanemon.

  För dig som inte har dykcertifikat bjuder världens andra största ö (efter Grönland) på en stor kulturupplevelse. På Papua Nya Guinea vandrar inte bybefolkningen omkring i sina fjäderprydda dräkter för turisternas skull.

  Enklast är att tajma in en av landets festivaler. Goroka Show, Morobe Show och maskfestivalen i Rabaul är de största. Upplev fjäderklädda krigare från ögruppen Bougainville, Asaro mud men från provinsen East New Ireland (ingnidna i vit lera med skräckinjagande lermasker över huvudena) eller rytmfulla dansare med högtidsdressar noggrant tillverkade av sju sorters ormbunkar.

  Får du uppleva en traditionell sing-sing – den lokala festen där dräkterna och sångerna konkurrerar ut karnevalen i Rio med många mil – kan du vara lycklig resten av livet.
  Och när flyget avgår från Port Moresby efter resan är livet och perspektiven inte desamma längre.

  RESFAKTA PAPUA NYA GUINEA
  Språk
  På Papua Nya Guinea talas över 800 språk, men huvudspråket heter pidgin (eller tok pisin). Du klarar dig dock bra på engelska.

  Tidsskillnad
  Plus nio timmar.

  Säsong
  Året runt. Regnperioden varierar från region till region, men torraste månaderna är generellt maj till december. Låt gärna resplanen snudda vid en kulturfestival eller show, som ofta infaller mellan juli och oktober. Mer info: www.pngtourism.org.pg/png/cms/
  special/specialevents.htm

  Valuta
  Kina. En kina är ungefär 2:50 svenska kronor. Växlas från US dollar på plats.

  Vaccin
  Rådgör med din vaccinationscentral. Malariaprofylax är att rekommendera.

  Ta sig dit
  Air Niugini flyger från Singapore, Manila och Tokyo till Port Moresby och vidare till Salomonöarna (Honiara) samt Cairns, Brisbane och Sydney. Du köper ett 60-dagarsvisum för 100 kina vid ankomsten. Flyg från Sverige till Port Moresby, från cirka 12 990 kr t/r med stopp i Singapore alternativt Tokyo.

  Ta sig fram
  Papua Nya Guinea har nästan inga vägar – här är det flyg som gäller. Inrikesbiljetter kostar från cirka 800 kronor per sträcka.

  Bo
  Det finns få lyxhotell i Papua Nya Guinea. Utanför Port Moresby är standarden ofta basic men ren och prydlig, ibland med gemensam toalett och dusch.

  Äta
  Havets härligheter. Färsk hummer och krabba kostar en sjättedel av Sveriges priser. Blir du bjuden på det högt aktade djuret gris har du fått uppleva något stort och fint.

  Att köpa
  Traditionellt hantverk såsom uttrycksfulla trämasker, halsband och kokosnötssmycken. De slitstarka bilumväskorna är också en kul souvenir att ta med hem. PNG har ingen prutartradition.

  Farligheter
  I städerna Port Moresby, Lae, Popondetta och Mount Hagen härjar raskols, som ägnar sig åt rån och överfall. Undvik!
  Internet www.pngtourism.org.pg

  Av: Caroline Engvall

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!