8 portioner
Du behöver
- 250 g vetemjöl
- 75 g mandelmjöl
- 100 g socker
- 1 nypa salt
- 150 g smör
- 1 ägg
- 1 ½ msk vatten
Fyllning
- 1 dl blåbärssylt
- 300 g blåbär (frysta går bra)
- 3 msk florsocker
- 1 msk vetemjöl
- 25 g smör
Dessutom
- 1 uppvispat ägg till pensling
- 2 matskedar strösocker
Ugn: 175⁰
- Gör så här
- Blanda vetemjöl, mandelmjöl, socker och salt i en skål. Smula ner smöret i blandningen. Arbeta snabbt ihop degen med ägg och vatten. Låt degen vila i 30 minuter i kylen.
- Kavla ut 3/4 av degen och lägg den i en smord pajform (ca 24 cm i diameter). Resten av degen kavlas ut och skärs ut till t ex blommor med kakskärare.
- Fyllning: Bred ut blåbärssylt över bottnen. Skölj och låt de färska blåbären rinna av. Lägg dem i en skål och blanda med florsocker och vetemjöl.
- Bred blåbärsblandningen över sylten. Klicka ut smör ovanpå, och lägg på degblommor (eller remsor).
- Pensla degen med uppvispat ägg. Strö över strösocker. Grädda pajen 40–45 minuter, mitt i ugnen.