Du behöver

  • 1 st rotselleri ca 500 g
  • 2 st fasta potatisar medelstora
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1.5 dl torrt vitt vin
  • 1 tärning kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
  • 8 dl vatten
  • 2 dl vispgrädde
  • salt och svartpeppar
  • 1 tsk finhackad färsk timjan
  • 50 g ädelost

Till servering

surdegsbröd

Gör så här

1

Skala rotselleri och potatis, skär i mindre bitar, skala och finhacka schalottenlök och vitlök.

2

Hetta upp smör och olivolja i en rejäl kastrull, fräs grön­sakerna under omrörning tills de fått lite färg.

3

Tillsätt vin och låt allt få ett uppkok så att alkoholen kokar bort. Tillsätt buljong och vatten och koka upp. Sjud soppan under lock tills grönsakerna mjuknat.

4

Mixa soppan slät med en stavmixer, häll i grädde och koka upp, sjud samman i ett par minuter utan lock. Smaka av soppan med salt och peppar.

5

Häll upp i soppskålar, toppa med timjan och smulad ädelost och servera med nybakat bröd.

6

Tips: Finns tid och lust kan rotsellerin först rostas mjuk i ugn. Då får den ännu must­igare smak. Fräs då lök och vitlök först och låt den rostade rotsellerin koka med övriga ingredienser i cirka 15 minuter.


Kommentar:
Rotselleri och ädelost är en fin kombination och ger mustig smak åt förrättssoppan.