Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 2 msk olivolja
  • 0.5 st röd chili
  • 1 tsk malen kanel
  • 0.5 tsk malen gurkmeja
  • 1 tsk malen ingefära
  • 0.5 tsk malen koriander
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk cocktailtomater 400 g
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 dl torkade röda linser
  • 1 st burkar kikärter 400 g
  • 0.5 st citron
  • salt och svartpeppar

Rostade valnötter

50 g valnötter
1 msk olivolja
0.5 st röd chili
1 nypa flingsalt

Till servering

1 dl tjock yoghurt
kruka koriander

Gör så här

1

Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och grovriv morot och palsternacka.

2

Hetta upp olja i en rejäl kastrull. Fräs grönsaker och chili under omrörning i ett par minuter. Tillsätt kanel, gurkmeja, ingefära, koriander och tomatpuré, fräs 2–3 minuter, rör då och då.

3

Häll i tomater, buljong och linser. Koka upp, sänk värmen, sjud under lock i 20 minuter.

4

Tillsätt avrunna kikärtor och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.

5

Rostade valnötter Rosta nötterna i en stekpanna med olja och chili tills de fått lite färg. Krydda med salt. Grovhacka nötterna när de svalnat.

6

Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med en klick tjock yoghurt, rostade nötter och plockad koriander.


Kommentar:
Inled middagen med en värmande kryddig tomatsoppa.