Du behöver

  • 1 st gul lök
  • 400 g morötter
  • 300 g palsternacka
  • 50 g rotselleri
  • 300 g potatis
  • 3 msk smör och rapsolja
  • 2 tärning hönsbuljong
  • 1.25 l vatten

Äppelsalsa

3-4 st äpplen
2-3 st salladslökar
0.5 kruka persilja
1 msk citronsaft
1 st pressad vitlöksklyfta
salt

Till servering

1.5 tsk olivolja
knäckebröd

Gör så här

1

Skala och hacka löken. Skala och skär rotsakerna och potatisen i små bitar.

2

Fräs löken i en kastrull i smör och rapsolja, cirka 3 minuter. Tillsätt rotsakerna och fräs cirka 5 minuter. Rör om då och då. Smula ner buljongtärningar och fräs cirka 1 minut.

3

Tillsätt hälften av vattnet och potatisen, koka upp och sjud soppan cirka 20 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Ta kastrullen av värmen och mixa den slät. Späd soppan med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok.

4

Äppelsalsa Dela, kärna ur och hacka äpplena. Ansa och skiva löken. Strimla persiljan. Blanda äpple, lök, persilja, ­citronsaft och vitlök. Smaka av med salt och peppar.

5

Servera soppan med äppelsalsan och ringla över oliv­oljan vid servering. Knäckebröd är gott att servera till.


Kommentar:
Äppelsalsa med salladslök och citron ger fräschör åt en klassisk rotsakssoppa.