Du behöver

  • 1 st spetskålshuvud
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk kapris
  • 0.5 st citron saften
  • salt och peppar

Dijondressing

1 msk vitvinsvinäger
0.5 msk dijonsenap
2 msk olivolja
1 krm salt
0.5 krm svartpeppar
1 st liten rödlök
150 g sockerärtor
400 g kallrökt lax i skivor

Gör så här

1

Skär spetskålshuvudet i fyra klyftor som hålls ihop av roten. Stek dem i några minuter på varje sida i olivolja, tills de får fin färg och mjuknar. Lägg i kaprisen mot slutet av stek­tiden och pressa över citronen. Krydda med salt och peppar.

2

Vispa ihop vinäger och senap till dressingen. Droppa i oljan lite i taget medan du vispar. Smaka av den färdiga dressingen med salt och peppar.

3

Skala och halvera rödlöken och strimla den. Lägg strimlorna i isvatten någon minut och låt sedan rinna av. Blanchera sockerärtorna i några sekunder i kokande vatten. Kyl och strimla dem.

4

Fördela laxen på tallrikar och servera med nystekt kål, kapris, lök, sockerärtor och dijon­dressing.

5

Tips!  För en matigare middag, lägg gärna till ett krämigt kokt ägg eller lite linser.


Kommentar:
Matcha laxens rökiga smak med stekt spetskål, kapris och citron.