Du behöver

  • 0.5 st purjolök
  • 0.5 st röd chilifrukt
  • olivolja att steka i
  • 500 g palsternacka
  • 400 g mjölig potatis
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 13-14 dl vatten
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 tsk pressad citron
  • salt

Räkspett

0.5 kg räkor med skal
2 st klyfta vitlök
1 msk olivolja
1.5 tsk sumak
0.5 dl finhackad bladpersilja
salt och peppar
olivolja att steka i

Garnering

röd chili finhackad

Gör så här

1

Ansa, tvätta och skiva purjolöken tunt. Dela längsmed, kärna ur och hacka chilin fint.

2

Fräs purjolök och chili i olivolja i en stor gryta. Löken ska bli mjuk och glansig men inte ta färg.

3

Skala och skär palsternacka och potatis i bitar. Tillsätt rotfrukterna, buljongtärning och det mesta av vattnet till grytan. Låt soppan koka under lock tills rotfrukterna är mjuka, cirka 20 minuter. Tillsätt spiskummin, grädde och pressad citron. Smaka av med salt. Mixa soppan slät med en stavmixer. 

4

Gör räkspetten medan soppan kokar. Skala räkorna. Pressa vitlöken. Blanda räkor, vitlök, olivolja, sumak, bladpersilja och salt i en bunke. Trä räkorna på 8 ganska korta grillspett. Stek grillspetten hastigt i olivolja i het stekpanna.

5

 Servera soppan med grillspett och lite hackad chili.

6

Tips:  Sumak är en krydda som är vanlig i Mellanöstern, den säljs i kryddbutiker och på Willys. Om du inte hittar sumak, ersätt den med 1 tesked finrivet citronskal.


Kommentar:
Palsternacka passar bra med kryddor som spiskummin och chili. Servera sumakkryddade räkspett till.