Du behöver

  • 1 bitar laxfilé skinn- och benfri
  • 2-3 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk flytande honung
  • 0.5 tsk gula senapsfrön
  • 2 msk finhackad dill

Till garnering och servering

dillvippor
citronklyftor
crème fraîche

Gör så här

1

Lägg laxen på en bit bakplåts- eller smörpapper. Gnid in laxfilén runtom med salt. Strö över socker på båda sidor. Låt laxen ligga i rumstemperatur cirka 20 minuter.  

2

Ringla över honungen, strö över senapsfrön och dill. Slå in laxen i papperet till ett tätt paket. Lägg paketet i en plastpåse och lägg på ett fat i kylen. Vänd 2–3 gånger under gravningstiden. Laxen är klar att ätas efter 2 dygn. 

3

Torka av och skär laxen i skivor. Garnera med dill. Servera med citron och crème fraiche.

4

Tips: Använd helst filé från en lax som inte är alltför stor eller grava ryggfilé av lax för jämnare gravning.


Kommentar:
Årets gravlax smaksätts med senapsfrö, dill och honung och serveras med crème fraiche.