Du behöver

  • 150 g smör
  • 2 dl socker 180 g
  • 2 st ägg
  • 4 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl 180 g
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker

Färskostkräm

200 g färskost av philadelphiatyp
1 dl florsocker 60 g
1.5 dl vispgrädde

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader.

2

Lägg smör och socker i matberedare monterad med en kniv. Kör ihop vitt och poröst. Rör i ett ägg i taget. Tillsätt vattnet och rör ihop. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Häll över i matberedaren och kör till en slät smet.

3

Klä botten och kanter på en sockerkaksform med löstagbar kant (22 centimeter i diameter) med bakplåtspapper. Häll i smeten, grädda i nedre delen av ugnen i 40 minuter, eller tills sockerkakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt vila 10 minuter. Ta kakan ur formen och låt kallna.

4

Vispa samman färskost och florsocker i en bunke. Rör i grädden i 2–3 omgångar och vispa ihop till en kräm.

5

Toppa kakan med kräm och jordgubbar. Sikta över florsocker. Garnera med mynta.


Kommentar:
Färskostkräm och jordgubbar förvandlar raskt sockerkakan till en finfin tårta.