Du behöver

  • 150 g smör Rumstempererat.
  • 2 st vitlöksklyftor Pressade.
  • 2 tsk curry
  • 0,5 tsk salt

Till salladen:

4 prt matvete
1 st rödlök Stor, skalad, hackad.
1-2 st grillad paprika på burk Röd paprika.
olja Att steka i.
1-2 st äpple Tärnade.
45 g sallad Småbladig.
50 g valnötter

Till såsen:

2 dl crème fraîche
1 tsk curry
1 dl mango chutney
2 st blomkål Blomkålshuvuden.

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Ansa blomkålen och ställ den i en ugnsform. Blanda smör, vitlök, curry och salt. 

 

2

Bred kryddsmör runtom över blomkålshuvudena. Baka i ugnen i 50 minuter tills blomkålen fått fin färg och är genombakad. Ta ut några gånger och ös eller pensla blomkålen med smöret som smält i botten.

 

3

Koka under tiden matvete enligt förpackningens anvisning.

 

4

Mjukfräs rödlök och paprika i olja och låt äppelbitarna fräsa med i slutet. Salta och peppra och vänd ihop grönsakerna med matvete och salladsblad.

 

5

Rosta valnötterna i torr stekpanna. Passa så de inte bränns.

 

6

Gör såsen genom att röra ihop crème fraîche, curry och chutney.

7

Bryt eller hacka valnötterna grovt. Vänd dem i ugnsform-ens smörsky och strö dem över blomkålen. Servera blomkålen med sallad och sås.


Kommentar:
Blomkålen får vacker färg och god smak av kryddsmör med vitlök och curry. Rör ihop en snabb sås med mangochutney som lyfter smakerna ytterligare.