Du behöver

  • 100 g smör
  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 dl strösocker
  • 4 st äggulor
  • vetemjöl (special)
  • 1 st äggvita till pensling

Fyllning

gelatinblad (3 blad gelatin)
5.5 dl vispgrädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
1 msk kaffe starkt och kallt
300 g mandelmassa
bullinkråm
0.5 dl grädde
florsocker till garnering

Gör så här

1
Smält matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma till 37 grader. Smula jästen i degbunke (gärna i större matberedare). Slå på smörmjölken och rör ut jästen. Tillsätt salt, hjorthornssalt, socker, ägg och det mesta av vetemjölet. Arbeta 5–10 minuter till smidig deg. Pudra lätt med mjöl och låt jäsa under handduk 45 minuter.

2
Blötlägg under tiden gelatin i kallvatten. När gelatinet är mjukt hälls vattnet bort. Smält gelatinet i liten pyts i mikron, cirka 20 se­kunder. Passa noga.

3
Vispa grädden formbart pösig med kakao, sockersorterna och kaffe, och gelatin om du vill ha stadig grädde. Se ruta bredvid. (Annars vispas grädden först när den ska klickas.) Grovriv mandelmassan. Värm ugnen till 225 grader.

4
Arbeta degen slät och elastisk på bänken. Ta lite mera mjöl om degen klibbar fast. Dela i 2 halvor och varje halva i 15 lika bitar. Trilla bullar och lägg på två papprade plåtar. Låt jäsa under duk cirka 20 minuter, tills lillfingerpetad provbuckla snabbt slätar ut sig igen. Grädda mitt i ugnen cirka

5
8 minuter. Låt svalna på galler.

6
Skär av ett tunt lock. Kratsa inkråmet ur underhalvan med hjälp av en gaffel, låt bara tunna väggar bli kvar. Blanda inkråmet med riven mandelmassa och grädde till en geggig, men inte blöt massa. Fyll med blandningen och klicka eller spritsa generöst med kall vispad (mocka)grädde på. Lägg på lock och pudra med florsocker eller kakao.


Kommentar:
Semla