Du behöver

  • 2 st äggvitor
  • 2 dl socker

Till servering

2 dl yoghurt rysk
1 l jordgubbar
4 msk honung gärna lavendelhonung
lavendelblommor (ekologiskt odlade)

Gör så här

1
Sätt ugnen på 125 grader.

2
Vispa äggvitorna till hårt skum, använd elvisp. Tillsätt sockret, cirka 2 matskedar i taget, under fortsatt vispning.

3
Lägg smeten i 6 stora klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper.

4
Sätt plåten i nedre delen av ugnen, sänk ugnstemperaturen till 100 grader. Grädda tills marängerna släpper papperet, cirka 1 timme. Låt kallna på ett galler.

5
Toppa marängerna med yoghurt och jordgubbar, delade i mindre bitar, precis inför serveringen. Ringla över honungen och garnera med lavendelblommor och blad.


Kommentar:
Det sägs att en kock såg den ryska prima ballerinan Anna Pavlova dansa i Nya Zeeland. Stormförälskad gick han hem och skapade en marängtårta, lika vit och luftig som dansösens kjol. Här har vi gjort en somrig variant med yoghurt och jordgubbar.