Du behöver

  • 6 st ägg
  • 1 st äggula
  • 2 msk smör brynt
  • 2 st ansjovisfiléer hackade
  • 2 msk hackad gräslök
  • kavring
  • 6 st matjessillfil hela
  • 6 st potatis små kokta
  • 60 g löjrom
  • 1 dl gräddfil avrunnen
  • 1 st steklök tunt skivad
  • dillvippor till garnering
  • 2 msk smör brynt

Gör så här

1
Koka äggen i 10 minuter, kyl ner och skala dem. Hacka äggen och blanda dem med äggula, brynt smör, anjovis och gräslök. Rulla äggröran till tre rullar i plastfilm, cirka tio centimeter långa, fixera hårt. Lägg dem i kylen så att de blir fasta.

2
Skär tre tunna skivor av kavringen på längden. Rosta brödet gyllene i ugnen på 230 grader. Lägg äggrullarna på bröden. Lägg upp matjessill, potatishalvor, löjrom och gräddfil på bröden. Toppa med tunt skivad rödlök och dill. Ringla lite brynt smör över.


Kommentar:
Årets kock 2013 bjuder på julmat. Tips! Har du en mandolin kan du skiva steklöken tunt på längden och lägga i kallt vatten, så blir det till vackra lökblommor att garnera med. Gräddfilen, som får rinna av i kaffefilter, kan också bytas mot creme fraiche.