Du behöver

  • 50 g jäst färsk
  • 5 dl mjölk rumsvarm
  • 1 msk honung eller sirap
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk kummin hel
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 165 g rågmjöl (3 dl)
  • 390 g grahamsmjöl (6 dl)
  • mjöl till utbaket

Gör så här

1
?Smula ner jästen i en bunke. Häll på mjölken och blanda tills jästen löst sig.

2
Tillsätt honung/sirap, salt samt stötta eller malda kryddor i degvätskan.

3
Tillsätt lite mjöl i taget tills degen blir mjuk och elastisk. Knåda i 3–4 minuter.

4
?Låt degen jäsa i bunke under bakduk i 45 minuter.

5
?Sätt ugnen på 250 grader.

6
?Kavla ut runda tunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.

7
Lägg så många kakor som får plats på en plåt.

8
Grädda dem genast i mitten av ugnen i cirka 5 minuter eller tills de fått färg och känns torra.

9
Det går att grädda två plåtar samtidigt, byt då plats på dem när de översta kakorna blivit ljusbruna.

10
Låt svalna på galler utan bakduk.