Du behöver
- 600 g champinjoner skivade
- 1 msk smör
- 2 st schalottenlökar finhackade
- 1 st vitlök finhackad
- 1 l vatten
- 2 st grönsaksbuljong tärningar
- 1 dl crème fraîche
- 1 dl grädde
- 1 msk mjöl till redning
- salt svartpeppar
- 1.5 tsk sherryvinäger
Till servering
2.5 skiva surdegsbröd tärnat
1 msk smör
persilja bladen
Gör så här
1
Stek svampen i rymlig torr stekpanna, tills nästan all vätska kokat bort. Tillsätt smör, lök och vitlök och fräs ytterligare några minuter tills det knäpper i svampen. Ta undan cirka en fjärdedel av svampen till topping och lägg över resten i en kastrull.
2
Häll i vatten, buljongtärningar, creme fraiche och grädde. Koka i cirka 8 minuter, red eventuellt av med mjölet utrört i lite av vätskan. Mixa soppan slät med stavmixer, smaka av med salt, peppar och sherryvinäger.Medan soppan kokar, stek surdegsbrödet frasigt i smöret.
3
Servera soppan med den sparade svampen, krutonger och persilja.